Avslørte storstilt dataspionasje
Teknofil

Avslørte storstilt dataspionasje

Forskere har avslørt en omfattende spionasjeoperasjon mot mål i 103 forskjellige land. Via ondsinnet programvare har uvedkommende fått tilgang til sensitive dokumenter og kunne koble seg opp mot eksterne mikrofoner og webkameraer. Målene har i første rekke vært kritikere av kinesiske myndigheter.

Avslørte spionasjenettverk
Forskere ved Universitetet i Toronto fikk på oppdrag av eksiltibetaneren Dalai Lamas kontor å analysere kontorets maskiner for uønsket ondsinnet programvare. Under analysen kom forskerne over langt mer, de fant et helt nettverk av dataspioner.

Ifølge Cnet News kommer forskerne nå med en egen rapport med navnet "Tracking 'GhostNet': Investigating a Cyber Espionage Network". I rapporten kommer det frem at det har pågått storstilt spionasje mot over 1.295 datamaskiner i 103 forskjellige land. Foruten Dalai Lamas kontor har forskerne funnet spionprogrammet hos flere ambassader, selskaper og offentlige kontorer. Hovedsakelig er det asiatiske interesser som har blitt rammet, men forskerne fant også igjen programmet i en maskin hos NATO. Programmet gir uvedkommende full tilgang til aktiviteten ved maskinene og gir også tilgang til maskinens webkamera og mikrofoner.

Flere kritikere av den kinesiske regjeringen har merket tegn til at deres datamaskiner har blitt overvåket. En diplomat som inviterte Dalai Lama kontoret til et møte via e-post opplevde at kinesiske myndigheter tok kontakt kort tid etter og anbefalte diplomaten å avlyse møtet. Og en kvinne som jobber med å opprettholde kontakten mellom den kinesiske befolkningen og tibetanere i eksil opplevde å bli stanset på grensen til tibet av kinesisk politi og fikk servert utskrifter av sin nettaktivitet.

Uklart hvem som står bak
Selv om mye tyder på at det er kinesiske interesser som står bak spionasjen vil forskerne likevel ikke konkludere med at det er kinesiske myndigheter som er ansvarlige. Forskerne påpeker at det er mange som kan ha interesser her.

- Vi skal være forsiktige med å anklage noen, for det foregår mye rart i disse områdene. Dette kan like så godt være CIA eller russiske myndigheter. Det er et mørkt område vi her løfter lokket på, sier forskningsleder Ronald J. Deibert, ifølge Cnet News.

Kinesiske myndigheter avviser tanken om at de er involvert i spionasjen som nonsens.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen