Spam fra kjøleskapet?
Spam fra kjøleskapet? (Bilde: Shutterstock/ Andrey Popov, Iricat)

Avslørt: Kjøleskap sender nå ut spam

Sammen med andre hvite- og brunevarer ble flere hundretusen meldinger sendt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Et av de største nysatsningsområdene til industrigigantene ligger for tiden i det som kalles tingenes Internett. Ganske snart skal nemlig både oppvaskmaskinen, mikrobølgeovnen,  joggeskoene og babycallen din være konstant tilkoblet og føres inn på områder som bare datamaskiner og mobiltelefoner har vært til nå. 

Tanken bak er selvsagt å forenkle hverdagen vår, og tiden hvor kjøleskapet ditt bestiller matvarene for deg rykker nå fremover med stormskritt. 

Likevel, som med alt som er nytt finnes det utfordringer på veien. Siden husholdningsapparater flest foreløpig har levd et forholdsvis frakoblet liv, er de ekstra sårbare for det datamaskiner har kjempet og bygget opp skjold mot i åresvis, nemlig søppel-e-post.

750 000 e-poster

For første gang er det nå påvist at helt vanlige husholdningsapparater som har vært tilkoblet Internett, er misbrukt til å sende ut hundretusenvis av søppel-e-poster.  

Det er sikkerhetselskapet Proofpoint som melder dette som kan være starten på et skred av uønskede meldinger. Bare i løpet av to uker fra den 23. desember ble det nemlig sendt ut over 750 000 uønskede meldinger fra flere enn 100 000 ulike hjemmeaparater.

På listen over hvilke apparater som har latt seg misbruke finner vi smart-TV-er, rutere, og minst et kjøleskap. Meldingene ble sendt i puljer på 100 000 stykker omtrent tre ganger om dagen, men ingen enheter sendte ut mer enn ti meldinger – noe som gjør kilden vanskelig å oppdage.

Intel har laget en helt egen prosessor for «tingenes Internett»:
– Quark er en femtedel så stor som Atom-prosesoren » 

– Blir værre

Ifølge Proofpoint var ikke de ulike hjemmeapparatene offer for særlig avanserte innbrudd. Veien inn var nemlig enkel for innbruddstyvene som kunne spasere rett inn i en rekke feilkonfigurerte enheter, eller bare måtte skaffe til veie standardpassordet deres som lå åpent tilgjengelig på produsentenes hjemmesider.

Sjefen for Proofpoints sikkerhetsdivisjon, David Knight skriver videre i pressemeldingen at de nye såkalte ting-botene, eller smart-enhetene, ikke er beskyttet av brannmur eller antivirus-programvare. Det er heller ikke mulig å finne ut for en bruker om den nye smart-TV-en hans er kompromittert og misbrukes for å sende ut søppelpost eller gjøre annen skade.

Knight advarer også om at både private og selskaper sannsyneligvis vil få se en økning i antall mottatt skadevare etterhvert som tingenes Internett virkelig begynner å ta av.

På årests CES-messe fortalte Intel oss hvordan tingenes Internett vil forandre hverdagen vår: Vi gleder oss til smarte kaffekrus- og øreplugger (Ekstra) »

(Kilder: Proofpoint via CNN, The Telegraph)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen