Aviary

Introduksjon

Aviary er en av mange tjenester som har dukket opp i løpet av forholdsvis kort tid - tjenester som gjør det mulig å redigere digitale bilder via nettet.

Aviary er fortsatt under utvikling og består foreløpig av to nettbaserte programmer: Bilderedigeringsprogammet Phoenix og programmet Peacock som er utviklet for å lage mønster.

Vi har testet ut bilderedigeringstjenesten Aviary Phoenix.

Førsteinntrykk

Aviary krever en invitasjon fra andre brukere som allerede har en brukerkonto. Det går også an å be om en invitasjon via nettsiden a.viary.com – du vil trolig få den i løpet av noen få dager.

Du vil få invitasjonen via en e-postmelding og kan klikke på en lenke der for å aktivere din brukerkonto hos Aviary.

Førsteinntrykket av nettsiden er ikke helt bra – det første skjermbildet vi ser virker litt rotete. Vi er usikre på hva vi skal klikke på for å starte redigering av bilder. Etter hvert forstår vi at vi må klikke oss videre til selve redigeringsverktøyet – vi opplever ikke dette like rett på sak som eksempelvis Photoshop Express vi tidligere har testet.

På høyre siden i hovedskjermbildet finner vi direktelenker til begge tjenestene som Aviary tilbyr, men det er rart å at det legges større fokus på eksempelbildene enn verktøyene. Dette skaper litt forvirring ved førstegangsbruk, men er egentlig helt greit når man etter hvert har forstått strukturen. Vi opplever dette med andre ord som en bagatell som ikke bør trekke ned helhetsinntrykket av tjenesten.

Det er nemlig slik at da vi først kjørte opp bilderedigeringstjenesten Phoenix, fikk vi et annet og bedre inntrykk.

Funksjoner

Som tidligere nevnt består Aviary av to deler, Phoenix og Peacock, men vi skal i denne omgangen kun se på Phoenix som har med bilderedigering å gjøre.

Phoenix

Når Phoenix starter får vi to muligheter. Vi kan starte med et tomt bilde, eller vi kan redigere et gammelt bilde. Litt forvirrende at vi først må åpne et bilde før tjenesten i det hele tatt blir aktivert og klart til bruk, men det blir man fort vant til.

Det som slår oss med en gang er hvor likt grensesnittet er det Adobe Photoshop CS3 har.

Når vi har åpnet en fil, får vi opp et klassisk Photoshop-grensesnitt med menyvalgene File, Edit, Image, Layer, Select, Filters, View, Feedback, Help på toppen, en verktøylinje til venstre, og vinduer med lag og historikk til høyre. Grensesnittet virker ganske oversiktlig.

Mange funksjoner

Verktøylinjen i Phoenix er noe redusert i forhold til den som finnes i Photoshop, det vil si omtrent halvparten så mange verktøy. Likevel er det imponerende mange muligheter.

Phoenix har mange avanserte verktøy som blant annet en mulighet til å jobbe med lag. Videre har programmet penselverktøy som går an å justere, pluss en rekke filtre med effekter. Det er også et brukervennlig verktøy som gjør det mulig å legge inn tekst i et bilde.

Vi ser at det finnes File, Save as-mulighet i tjenesten slik at man kan lagre ekstra kopier av et bilde. Det er også enkelt å laste ned et bilde tilbake på datamaskinen med menyvalget File, Import image.

Videre har tjenesten ubegrenset med angremuligheter, og et historikk-vindu som kan brukes til å gå tilbake til et gammelt bilde i arbeidsprosessen.

Ankepunkter

Phoenix er egentlig et ganske imponerende verktøy for manipulering av digitale bilder, men ikke alt var like bra. Vi kunne åpne kun ett bilde av gangen, men dette kan ordnes ved å opprette et nytt lag for ett eller flere bilder, og jobbe videre med lagene.

Ved manipulering av et bilde får vi ikke noen forhåndsvisning av resultatet, slik vi fikk oppleve med Photoshop Express – vi må bare prøve oss frem. På den annen side har Phoenix flere muligheter enn det Photoshop Express har.

Vi fant ikke et spesifikt verktøy for fjerning av røde øyne. Vi måtte først merke det røde området i øyet, og deretter bruke verktøyet Image, Hue & Saturation for å nedjustere den røde fargen.

Konklusjon

Det finnes etter hvert ganske mange nettsteder som tilbyr redigering av digitale bilder via nettet. Vi mener Aviary er et meget godt alternativ.

Vi opplevde ikke Aviary som like rett på sak som eksempelvis Photoshop Express, men til gjengjeld imponerer den med avanserte funksjoner. Det er blant annet med Aviary mulig å jobbe med lag.

Når det gjelder ytelsen synes vi tjenesten var rask å jobbe med, og merket ikke noe problemer i den forbindelse.

Vi fant en del ankepunkter når det gjelder Aviary, men alt i alt synes vi Aviary er bedre enn Photoshop Express, mest på grunn av mange avanserte muligheter.


+ Gratis
+ Ligner på Photoshop
+ Flere avanserte verktøy enn mange andre slike tjenester


- Mangler forhåndsvisning av et redigeringsresultat
- Finnes ikke i norskspråklig versjon
- Kun mulig å åpne ett bilde av gangen
- Mangler enkle verktøy til for eksempel å fjerne røde øyne

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen