Avgiftssjokk i Sverige utsatt

I mai vedtok den svenske Riksdagen å åpne for en avgift på tomme DVD- og CD-plater, for å kompensere rettighetshavere av musikk og film for piratkopiering (se vår tidligere sak). For en DVD-plate med 5 GB kapasitet ville avgiften være på 20 kroner.

Loven fastsatte imidlertid at produsentene og opphavsrettighetsorganisasjonene selv kunne bestemme hvor høy avgiften skulle være innenfor disse rammene, og nå er prisøkningen utsatt, melder svenske Aftonbladet. Årsaken skal være at rettighetsinnehaverne og CD/DVD-produsentene ikke har forhandlet ferdig seg imellom. Bo Rydin, som forhandler på vegne av produsentene, tror avgiften vil bli noe lavere en maksimumssatsene.

- Det kommer til å bli noe under, men hvor mye under diskuterer vi nå, sier han til Aftonbladet.

Svenska Dagbladet melder om hamstring av tomme plater før prisøkningen.

Også for MP3
En annen side av saken som ikke har blitt gitt fullt så mye oppmerksomhet, er at også videospillere med internt minne og MP3-spillere blir pålagt lignende avgifter. For videospillere vil avgiften være maks 320 kroner, mens MP3-spillere blir belastet med 0,4 øre per megabyte. En 1 GB flash-spiller vil da bli cirka fire kroner dyrere, noe som neppe er særlig avskrekkende for næringen. En 60 GB-harddiskspiller, derimot vil med disse satsene få et solid prishopp på hele 240 kroner.

Avgiften, spesielt på innspillbare plater, ble kritisert fra mange hold, ettersom store grupper bruker tomme CD-er og DVD-er til helt andre ting enn musikk.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen