Avgiftssjokk i Sverige

Forslaget om å innføre avgifter på tomme medier, og forbudet om å laste ned filmer og musikk har ikke uventet møtt mye motstand. Likevel gikk det relativt glatt igjennom hos Riksdagen. Det eneste partiet som stemte mot forslaget var det svenske Centerpartiet.

Miljöpartiets Gustav Fridolin var blant dem som argumenterte mot forslaget. Han la vekt på at når musikk fritt kan nedlastes vil det føre til at folk hører på musikk de aldri ville hørt på ellers. Dette fører til en økt interesse for musikken.

Forbudet trer i kraft allerede 1. juli i år.

Avgift på tomme plater
Samtidig som det blir forbudt å laste ned uten opphavsmannens samtykke kommer det en meget omdiskutert avgift. Avgiften er satt til 0,4 øre pr MB for overskrivbare plater og 0,25 øre pr MB for plater som bare kan skrives på én gang. Dette kan synes lavt, men når man tenker på at en DVD-plate nesten har 5 GB med lagringskapasitet blir avgiften på hele 20 kroner. Hverken i Sverige eller i Norge er det spesielt vanskelig å skaffe plater til under 10 kroner. En prisøkning på 200% synes litt drøyt å svelge.

Christer Winbäck (fp) mener avgiften er uholdbar. - Mange bruker slike plater til formål som ikke har noe med musikk å gjøre. Nå kommer man bare til å bestille plater fra et annet EU-land.

Vi her på berget for bare håpe at vi ikke ser noe til en slik avgift i Norge. 20 kroner i avgift på en blank DVD-plate er rett og slett for drøyt.

(Kilde: Aftonbladet)

Kommentarer (263)

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen