Feature Thorium i Norge

(Bilde: Martin Lisner, Shutterstock 151648712)

Derfor er selv enkelte eksperter skeptiske til thorium

Mange forskere sier thorium lover godt for fremtidens atomkraft, men ikke alle er enige.

Etter mange år og mye debatt er det endelig duket for en satsning på thorium i Norge. Selv om enkelte jubler over dette er det lite iver å spore i miljøbevegelsen, som slett ikke er overbevist om at tryggere, renere kjernekraft er mulig å få til – uansett hva slags brennstoff man bruker.

Uenighetene står om både avfall, atombomber og reaktorsikkerhet. Går man utenfor forskermiljøene og miljøbevegelsen er det også disse tre spørsmålene alt dreier seg om. Stemmer det at avfall fra reaktorer som bruker thorium er mindre farlig? Er det umulig å lage atomvåpen ved hjelp av stoffet, og er thoriumreaktorer virkelig helt trygge?

Kjernefysiker Sunniva Rose ved Universitetet i Oslo vil, som forskere flest, være forsiktig med å komme med bastante uttalelser, men vil likevel hjelpe oss med å svare på disse spørsmålene. På motsatt side av barrikadene står daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, og uenigheten mellom dem er tidvis intens.

Vi må likevel begynne på begynnelsen.

Reaktortyper spiller en rolle

Gen IV – fremtidens reaktorer

Den aller første generasjonen med atomreaktorer var i all hovedsak prototyper og eksperimentelle forskningsreaktorer. Først mot 1960-tallet kom det som nå kalles andregenerasjons reaktorer på markedet, og disse utgjør hoveddelen av dagens virksomme reaktorer i kjernekraftverk.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (12)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen