Test

Avatar

Comets on Fire ble dannet så sent som i 1999, men kan fint lure lytteren til å tro at det er snakk om mye eldre musikk. Bandet debuterte med et selvtitulert album i 2001, som ble godt mottatt av publikum og kritikere. De er en såkalt supergruppe med medlemmer fra diverse mindre kjente amerikanske band, som ønsket å lage musikk som gikk på tvers av sjangrer og stiler.

"Avatar" er en presentasjon av sofistikert garasjerock, men bandet har ikke lagt bak seg skittenheten som griser til lydveggen på herlig vis. Her er det gjørme og brunt vann fra første sekund, og albumet åpner så til de grader rett på sak at det føles som om man er midt i en låt. De trenger altså ikke å introdusere seg selv, og kjører på med det de har helt fra start. Det hele roer seg kraftig ned på låt nummer to, og går fra å minne om det hardeste man kunne oppdrive rundt 1970, til en avslappet Blue Oyster Cult-aktig sang.

Spesielle rytmer

Comets on Fire

Bandet leverer heller utradisjonelle rytmer, noe som jo er i tråd med visjonen deres, og det tar tid å bli vant med det. Her kjøres det på med groovy gitarer som låter akkurat slik det gjorde på tyngre musikk fra 70-tallet, en fantastisk ting man skal være glad for å få oppleve på livekonserter den dag i dag. At noen bryr seg med å ta opp arven fra vår foregående og rølpete generasjon, er det nok mange ungdommer så vel som voksne som setter pris på i dag. Det er forresten tydelig at de er inspirerte av klassiske hardrockband som Black Sabbath, Uriah Heep og Alice Cooper, og band som Comets on Fire viser klart hvilken retning popularitetsrocken ville tatt hvis punk, new wave- og metall-bølgene aldri hadde slått 80-tallet i skrittet.

Ethan Miller har en særegen og trompetlignende, men begrenset, vokal som kler musikken godt. Annenvokalisten passer godt sammen med Miller, og stemmene harmonerer tilsynelatende perfekt. Det er også et pent samspill mellom lead- og annengitar, hvor sistnevnte for det meste befinner seg i en relativt høyere toneskala. En del av låtene kan oppfattes som noe melodifattige, men de er meget komplekst oppbygget og det veier mye for helhetsinntrykket.

Meget god produksjon

Det er ikke det melodiøse bildet som fremstår som nyskapende, men heller oppbyggingen og miksingen, tatt bandets retroperspektiv i betraktning. "Avatar" høres ut som det er brukt svært lite moderne, tekniske hjelpemidler. Tross dette er albumet en solid produksjon, og i samme stil som det den velkjente produsenten Bob Ezrin kunne få til i sin storhetstid. Det høres ut som om bandmedlemmene er svært samspilte, selv om man er klar over at artistene spiller inn hvert instrumentspor for seg selv, og gjerne flere instrumenter per hode.

Vi serveres refrengtyper som minner om rockehits fra slutten av 1970-tallet. Låtene er bygget opp av mange overraskende overganger i forhold til innholdet i lydbildet, men samtidig er det en fast og jevn strøm fra hovedinstrumentene. Man hører mange kjente instrumentale virkemidler fra det gode tiår, som samtidig er gitt en liten vri for å få musikken til å virke unik og interessant. Det eksperimenteres med flere forskjellige typer ideer, og det er vanskelig å fastslå en rød tråd når det gjelder stilarten bandet sverger til. Men, det er mange spor av strukturert jazz og blues. Noen av låtene består også av lettere jamming, og faktisk er det så mange geniale ideer her at man kan mistenke låtskriverne for å sitte med et hav av materiale de fortsatt ikke har fått brukt. Det venter nok flere gode album fra Comets on Fire i fremtiden.

Konklusjon

Noen av sangene, og da spesielt det første sporet, kan virke rotete og kaotisk i starten, men man finner fort ut at det skal være sånn. Det er to sterke spor på plata som skiller seg ut, henholdsvis "Dogwood Rust" og "Hatched Upon The Age". Skiva føles ganske nyskapende tross den retroaktige stilen, og kan trygt anbefales til alle som har sansen for progressiv og psykedelisk garasjerock i moderne innpakning. Om det ikke er årets største album man sitter med i hendene her, så er "Avatar" uansett en underholdende utgivelse som kan gi mange gledelige spilleminutter på stereoen. Her er platen for alle dere som elsker relativt lange låter som ikke egner seg for hitmusikkmarkedet.

Comets on Fire Avatar   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen