ANBEFALING: Solid kvalitet, mange funksjoner og kompakt størrelse.

Anbefaling Avanserte kompaktkamera

(Bilde: Sony)

Solid kvalitet, mange funksjoner og kompakt størrelse.

Disse avanserte kompaktene anbefaler vi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke alltid like enkelt å finne frem i jungelen av kameraer og annet fotoutstyr, men dette kan vi hjelpe deg med. Fremover kommer vi til å oppgradere anbefalings-seksjonen vår, og når dette arbeidet er i havn vil du enkelt og greit finne ut hvilke kompaktkameraer, systemkameraer, objektiver og minnekort vi anbefaler for forskjellige brukere.

Denne gang er det de mest avanserte kameramodellene som står for tur.

Solid kvalitet

Her har vi konsentrert oss om en gruppe kameraer som kjennetegnes av at de har mange muligheter og avanserte funksjoner, ofte på bekostning av lommevvennligheten. Disse kameraene er ofte som en slags toppmodell å betrakte for de ulike produsentene, og de pleier derfor ofte å være priset deretter. De pleier å ha god optikk, og er blant de mest lyssterke på markedet, sammen med de mindre entusiastmodellene som vi har gjennomgått i en annen artikkel. De pleier imidlertid å ha lengre zoom og være mer solid bygget. Mange av dem har også hengslet skjerm som kan vris og vippes slik du selv ønsker. Noen har også en enkel søker, enten optisk eller elektronisk.

Hva passer for deg?

Selv om kameraene vi anbefaler her hører hjemme i samme gruppe, er det forskjeller mellom dem. Vi har derfor forsøkt å beskrive dem kort i listen nedenfor, slik at du enkelt og greit kan finne ut hvilket som passer deg best.

Klikk på punktene nedenfor for å hoppe direkte til det du synes passer deg best.


Panasonic Lumix DMC-LX7.
Panasonic Lumix DMC-LX7.Foto: Panasonic

Panasonic Lumix DMC-LX7

- Markedets mest lyssterke


Panasonic har lenge vært selve sjefen når det gjelder kameraer i denne klassen, og deres nyeste bidrag er LX7, som ble lansert sommeren 2012. Dette er et svært godt kamera, og med største blender på f/1.4 på vidvinkel og f/2.3 på tele, er det også blant markedets mest lyssterke. Med dette kan du ta opp video i FullHD og lage timelapse-video i kameraet, og av kameraene vi anbefaler i denne artikkelen er det LX7 som har best vidvinkel. Zoomen tilsvarer 24-90 mm, og LX7 er dermed også det kameraet her som har kortest tele.

Finn gode priser på Panasonic Lumix DMC-LX7

LX7 er likevel noe av det beste i sitt slag, og anbefales klart av oss, spesielt siden prisen har gått betydelig ned de siste månedene og for øyeblikket ligger rundt kr 3400,-. Det er svært mye kamera for pengene, og da får du et kamera som kommer til å bli regnet blant de aller beste i flere år fremover. Vi forventer ikke at dette erstattes av en ny modell før tidligst sommeren 2014.

Les Akams test av Panasonic Lumix DMC-LX7


Sony Cyber-shot DSC-RX100.
Sony Cyber-shot DSC-RX100.Foto: Sony

Sony Cyber-shot DSC-RX100

- Lyssterk og med stor brikke


Dette er kanskje LX7s argeste konkurrent, og mange mener Sony RX100 er det beste kompaktkameraet verden har sett. Kanskje stemmer det, kanskje ikke, men uansett er det ganske klart at det er svært bra. Oppløsningen er den dobbelte av LX7, dvs hele 20 megapiksler, men siden bildebrikken er over dobbelt så stor, går ikke dette i seg selv ut over bildekvaliteten.

Finn gode priser på Sony Cyber-shot DSC-RX100

RX100 har litt bedre tele enn LX7, men ikke fullt så god vidvinkel. På begge er blenderen ikke helt i samme sjiktet heller, med verdiene f/1.8-f/4.9, noe som gjør RX100 til det kameraet med minst lyssterk optikk på tele, av de vi anbefaler her. Bildekvaliteten er likevel god, med unntak av en noe svak batteriluke, og selv om RX100 ikke kan benytte en ekstern blits, vil vi helt klart likevel anbefale det. Prisen ligger i dag på rundt 4500 kroner.

Les vår sniktitt på Sony Cyber-shot DSC-RX100


Canon PowerShot G15.
Canon PowerShot G15.Foto: Canon

Canon PowerShot G15

- Stappfullt av funksjoner


Canons G-serie er nærmest legendarisk, og med G15 er den gode lysstyrken tilbake. f/1.8 på vidvinkel og f/2.8 på tele er helt på høyden, og faktisk litt bedre enn de fleste, tatt i betraktning at G15 strekker seg til tilsvarende 140 mm der de fleste andre gir seg på 112 mm eller før. G15 har også flusst av funksjoner, men mangler riktignok flippskjermen som serien har blitt kjent for. Til gjengjeld er det tilsvarende smalere og mer lommevennlig enn tidligere modeller i serien.

Finn gode priser på Canon PowerShot G15

Canon G15 har god skjerm og en 3-tommers skjerm (7,6 cm) med god oppløsning. Batterikapasiteten er også blant de bedre i klassen, så til en pris på rundt 3600 kroner i skrivende stund er dette helt klart verdig en anbefaling.

Les mer om Canon PowerShot G15


Olympus Stylus XZ-2 iHS.
Olympus Stylus XZ-2 iHS.Foto: Olympus

Olympus XZ-2 iHS

- Svært god bildekvalitet


Olympus XZ-2 stiller med nesten like god batterikapasitet som G15 - en kraftig oppgradering siden forgjengeren XZ-1. Lysstyrken er også god, men ikke vesentlig bedre enn de fleste i denne artikkelen, med f/1.8-2.5. Vidvinkelen er på maksimalt 28 mm (tilsvarende) og med zoom på 4x ender telen på tilsvarende 112 mm, noe som også er ganske representativt for de andre vi anbefaler i denne klassen.

Finn gode priser på Olympus XZ-2 iHS

Faktum er at XZ-2 ikke skiller seg vesentlig ut på noe som helst område, sammenlignet med de øvrige anbefalingene våre i samme nisje, men er jevnt over et svært godt kamera som passer helt naturlig i en anbefalingsartikkel som dette. Bildekvaliteten er svært god, men siden kameraet i skrivende stund er temmelig nytt, er også prisen forholdsvis høy. I skrivende stund må man ut meed omtrent 4500 kroner for XZ-2, men vi forventer at det synker utover året.

Les mer om Olympus XZ-2 iHS


Fujifilm FinePix X20.
Fujifilm FinePix X20.Foto: Fujifilm

Fujifilm FinePix X20

- Unik zoom


X20 er etterfølgeren til X10, og har arvet mye fra sin forgjenger. Det viktigste er dog forbedret, og det heftig. Autofokusen skal nå være langt raskere enn før, og man har fått informasjon som projiseres inn i søkeren, slik at man slipper å ta øyet fra søkeren for å kontrollere diverse innstillinger. Man kan selvsagt også komponere med skjermen, om man ønsker det.

Finn gode priser på Fujifilm FinePix X20

Objektivet har også fått seg en overhaling, men spesifikasjonene er de samme som på X10: 4x zoom som tilsvarer 28-112 mm, med blender f/2-2.8 er på linje med konkurrentene her, eller faktisk litt mindre lyssterkt, men til gjengjeld hat X20 den unike zoom-betjeningen som det og X10 er helt alene om: Zoomen er helmanuell, noe som gjør at man slipper å vente på trege zoom-motorer som man må med alle andre kameraer. Dette gjør kameraet mye raskere i responsen enn andre, og når man i tillegg har en av-/på-bryter som er koblet på zoomen, er X20 utstyrt med fine løsninger som ingen andre kan tilby. Kameraet er ennå litt dyrt, og man må ut med rundt 4300 kroner for et eksemplar, men dette er det etter vår mening verdt, siden X20 også har fått Fujifilms fantastiske X-Trans CMOS-bildebrikke.

Les mer om Fujifilm FinePix X20


Andre alternativer

Mange av kameraene i denne klassen har mye til felles med lommekameraene som vi har gjennomgått i en annen artikkel. Skillet kan i mange tilfeller være litt kunstig, så vi vil sterkt oppfordre til at du også sjekker våre anbefalinger i den kategorien dersom du er ute etter et avansert og godt kompaktkamera. Avhengig av hvordan markedet utvikler seg kan det også hende at disse to kameragruppene vil overlappe noe.

Sjekk hvilke lommekamera vi anbefaler

Vil du lete litt på egenhånd? I prisguiden finner du prishistorikk og der kan du også bestille prisvarsling på mail, slik at du får beskjed når ditt utvalgte produkt detter ned under en viss pris. Der vil du også finne en oversikt over noen av de største nettbutikkenes tilbud.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen