Test

Avansert lommedata gjort enkelt

Testresultater

PalmOne Treo 650

Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 6
Design
Design score : 5

Testresultater

PalmOne Treo 650

Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 6
Design
Design score : 5

Skjermen er stor og klar, med fire ganger så mange bildepunkter som på forgjengeren Treo600. Men det er ikke den viktigste forbedringen.

Edge og varig minne
Treo650 har fått ”varig minne”, noe som betyr at du slipper å være redd for at informasjon eller data skal gå tapt fordi om telefonen går tom for strøm.

Dessuten er Treo650 en EDGE-telefon, noe du merker ved at den surfer internett og laster ned e-post langt raskere enn smartmobiler som mangler dette.

ÆØÅ
I størrelse er Treo650 lik sin forgjenger, og også denne Treo-en har et utvendig qwerty-tastatur. Tastene er små, men utformet slik at de like vel er relativt enkle å treffe. De nordiske tegnene (æøå) er ikke representert med egne knapper, men presser du ”Alt”-tasten etter å ha skrevet en ”a” får du en rullegardinmeny der du kan plukke ulike varianter av bokstaven, herunder ”æ” og ”å”. På samme måte finnes ”ø” under alternativene til ”o”.

Det høres kanskje vanskelig ut, men i praksis fungerer det rimelig bra. Med litt trening utfører du denne operasjonen nokså automatisk.

Meget god på e-post
Treo650 kan håndtere flere e-postkonti samtidig, og en av disse kan være direkte knyttet mot e-post på Exchange Server 2003. For mange vil dette kreve en VPN-forbindelse til bedriftens nettverk, noe Treo650 mangler. For å løse denne oppgaven må du kjøpe VPN-program fra tredjepartsleverandør, noe som vil koste deg mellom 200 og 300 kroner ekstra.

Med e-ostleseren i telefonen kan du laste ned vedlegg, og er disse de vanligste formatene kan de også åpnes på telefonen uten at du må konvertere først. Således kan du eksempelvis både åpne, redigere og lagre eller sende worddokumenter med Treo650.

Snarveier
Navigasjonsknappen på 650 fungerer utmerket, og de to nye direktetastene gjør at du enkelt kan bytte fra program til program. Hvilke programmer som skal skjule seg under de ulike knappene bestemmer du selv. I utgangspunktet finner du ”kalender” og ”meldinger” under de nye tastene på fronten, mens snarveiknappen på siden av telefonen gir tilgang til mp3-spilleren.

En annen smart knapp finner vi på toppen av telefonen. Her sitter en bryter som enkelt lar deg skru av/på alle ringe- og varseltoner.

VGA
Treo650 har også kamera, men uventet nok kom den med VGA-kamera, og ikke megapikselkamera slik konkurrentene satser på. Når det er sagt, VGA-kameraet på Treo650 tar utrolig nok bedre bilder enn mange av megapikselmobilene, særlig i svakt lys.

Menyene på Treo650 er ikonbaserte og tilnærmet selvforklarende. Har du forsøkt en PDA fra Palm tidligere vil du kjenne igjen det meste.

Ikke Grafitti
Dessverre mangler håndskriftgjenkjenningen – PalmOne mener åpenbart at vi får nøye oss med tastaturet. Litt irriterende er det at hjelpemenyene forteller hvordan vi skal skrive de ulike tegnene på skjermen, når det vitterlig ikke er mulig.

I praktisk bruk opplever vi Treo650 som en tilnærmet komplett mobiltelefon. På skjermen finnes knapper som gir tilgang til snarveier du selv setter opp. Trykker du på en ledig knapp får du spørsmål om hva du ønsker denne knappen skal gjøre. Velg fra menyen, og vips har du definert din egen snarvei. Slik kan du lenke direkte til en kontakt, til en applikasjon eller en fil du har lagret i mobilen. Enklere er det ikke mulig å gjøre det.

Funksjonsrik
Treo650 har ellers høyttalende funksjon, blåtann og MP3-spiller. Den støtter minnekort av typen SD, og har usedvanlig god batterikapasitet til PDA-telefon å være. Taletiden er opp til 6 timer, mens telefonen kan stå standby i 300 timer før den må lades.

Våre største ankepunkter mot å la Treo overta som vår eneste mobiltelefon går på størrelse. Dessuten har vi ved et par anledninger oppdaget at telefonen har slått seg av uten at vi har fått noe varsel om dette. Trolig har telefonens av-bryter blitt klemt inn utilsiktet, noe som tilsier at det kanskje burde være en to-trinns operasjon å slå telefonen av.

Stereo i ett øre?
Vi er heller ikke udelt begeistret for at PalmOne har utstyrt telefonen med et håndfrisett som bare har en øreplugg. Da har du ikke mye glede av MP3-spilleren!

Og sist men ikke minst er vi forundret over at PalmOne fortsatt satser på utvendig antenne.

"Supermobil"
Veiet opp mot alle de positive sidene ved denne mobiltelefonen er vi like vel ikke i tvil om at dette er et av de meste verktøyene for mobilkommunikasjon du kan bære i ei lomme.

Kameratest, Treo 650
Av Georg Genius

treo650 ute2

Bildekvalitet:
Fargene på bildet tatt utendørs med Treo650 er blasse og mørke. I tillegg brenner det hvite i bildet helt ut slik at detaljer ikke kommer med. Kontrasten svikter også og avslører brytningsfeil. En del pikselering synes også. Innendørsbildet er bedre men litt kornete. Kameraet er derimot i stand til å ta i mot bra med lys og kan dermed vise flere detaljer i mørke omgivelser. Ellers er fargene også her litt blasse, men OK.

 

 

Funksjonalitet:

Til tross for Treo 650s meget flotte skjerm og pris, har den bare et vanlig VGA-kamera med 2X zoom. Den har ingen effekter, rammer eller lignende men kan utnytte hele minnets kapasitet til å spille inn video.

 

Oveføring av bilder går enkelt og greit ettersom Treo 650 har Bluetooth, IR, kan sende MMS og tilkobles til PC via kabel.

 

 

Brukervennlighet:

Selv om Treo 650 er en meget avansert PDA-mobil basert på PalmOS, er den allikevel enkel å bruke. Kameraet finner du fort i menyen, og så er det bare å trykke midt på navigasjonsknappen for å ta bilder. Bildet lagres umiddelbart. Den høyoppløselige skjermen er en fryd for øyet og viser skarpe, klare bilder. Men om man ikke kikker litt i bruksanvisningen, kan det være litt klønete å finne ut hvilken knapp som gjør hva i forhold til mulighetene som vises på skjermen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen