Huawei og ZTE får ikke levere utstyr til den australske 5G-utrullingen.
Huawei og ZTE får ikke levere utstyr til den australske 5G-utrullingen. (Foto: Aly Song/Reuters/NTB scanpix)

Australia forbyr Huawei og ZTE å levere 5G-teknologi


Myndighetene i Australia har forbudt kinesiske telekom-selskaper å levere utstyr til den kommende 5G-utrullingen, melder Reuters

De skriver at australske myndigheter ikke har villet navngi enkeltfirmaer, men Huawei skriver i en Twitter-melding at de har blitt informert om at de og ZTE er de to selskapene det er snakk om. 

 

Strengt forbud 

Det bringer Australia omtrent på samme linje som USA, som også har forbudt Huawei og ZTE fra å levere utstyr. Begge peker på sikkerhetsgrunner som årsak til forbudet, men det australske forbudet er noe strengere.

De forbyr nemlig operatørene i nettet fra å jobbe med Huawei og ZTE, mens USAs forbud er begrenset til myndighetspersonell, offentlige etater og underleverandører. 

Spesielt er det den kinesiske loven som ble vedtatt i fjor som er utfordringen. Loven krever at alle kinesiske organisasjoner og borgere gir fra seg informasjon til statlige etterretningstjenester om det blir etterspurt. 

– Dette er det som skjer når du har samordnet strategien til et kinesisk selskap med kinesiske myndigheter. Australia har i praksis tatt et valg om å bruke mer penger for å ha mer kontroll over sitt nasjonale kommunikasjonssystem, fordi de står opp mot en konkurrent som er villige til å ofre kortsiktig margin mot langsiktige etterretningsfordeler, sier direktør John Watters i sikkerhetsfirmaet FireEye til Reuters

Huawei Australia skrev i Twitter-meldingen at beslutningen var ekstremt skuffende for forbrukerne, og at de har levert sikker trådløs-teknologi til Australia i nesten 15 år. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen