Nå er ikke HMC-brikkene bare teoretiske mer. (Bilde: HMCC / Micron)

Åtte ganger raskere minne satt i produksjon

De lynraske HMC-brikkene er ikke bare teoretiske lengre.

Det er ikke mer enn et halvt år siden vi kunne melde om at Samsung, Micron, SK Hynix og rundt de hundre andre selskapene i HMCC ble enige om en ny minneteknologistandard. Hybrid Memory Cube Consortium, som er det fulle navnet til den muntre gjengen, har nemlig sett for seg noe helt nytt innen minne: HMC, naturligvis kort for Hybrid Memory Cube.

Microns HMC-modul.
Microns HMC-modul.Foto: Micron

Først og fremst er det snakk om hastighet. HMC kan skilte med båndbredder på inntil 320 GB/s, noe som er femten ganger så mye som dagens vanlige DDR3-minne kan skryte av. Videre bruker det opp mot 70 prosent mindre strøm.

Testeksemplarer på 2 GB

Nå har ikke HMCC bare blitt enige om en standard, men også sånn smått fått i gang produksjonen. I første omgang er det Micron som har begynt å levere testeksemplarer, såkalte «engineering samples», til forskjellige teknologiselskaper. Såfremt ikke det blir oppdaget noen spesielle problemer med disse eksemplarerne, vil det normalt sett heller ikke bli forandringer å snakke om frem til det helt ferdige produktet.

Hybridminnekubene er bygd i høyden.
Hybridminnekubene er bygd i høyden.Foto: HMCC

Microns testmoduler er på 2 GB hver, bygd opp av fire individuelle DRAM-brikker på fire gigabit. Den imponerende hastigheten kommer i hovedsak av at disse brikkene er stablet i høyden og knyttet sammen med gjennomgående kobbertråder – noe som gjør at signalene får svært kort vei å gå. I tillegg har logiske transistorer blitt samlet i bunnen av stabelen i stedet for å sitte på hver enkelt DRAM-brikke.

I skrivende stund skal modulene være gode for en båndbredde på 160 GB per sekund, så får vi altså se om ikke fremtidige versjoner vil kunne doble dette igjen.

4 GB tidlig neste år

Micron og HMCC har tydeligvis ingen interesse av å hvile for lenge på laubærene. Testeksemplarer av 4 GB HMC-moduler bør bli tilgjengelig allerede tidlig på nyåret, mens større produksjon av både 2- og 4 GB-moduler skal komme i gang senere i 2014.

HMC er i første omgang tiltenkt datamaskineri som trenger spesielt høy båndbredde.
HMC er i første omgang tiltenkt datamaskineri som trenger spesielt høy båndbredde.Foto: HMCC

Hva som naturligvis gjenstår, er å få bransjen til å ta i bruk HMC. For mange vil jo en overgang til DDR4 DRAM føles mer naturlig, men vi skal huske at denne nye DDR-teknologien har vært tilgjengelig noen år allerede, uten at noen akkurat har kastet seg over det. Problemet kan være at DDR4 ser ut til å koste litt mer enn det smaker, spesielt når de relativt rimelige DDR3-modulene stadig blir kjappere.

HMC vil på sin side kunne stå for et langt større ytelseshopp, og sammen med det lavere strømforbruket kan dette kanskje også være verdt den ekstra investeringen. Men hvor og når HMC faktisk blir tatt i bruk, gjenstår altså å se. Micron regner med at det vil ta mellom tre og fem år før HMC er på plass i vanlig forbrukerelektronikk.

DDR3 setter stadig rekorder:
Her er noen av verdens raskeste minnemoduler >>>

Kilde: XBitLabs

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen