Dette er klokkens nåværende tilstand, men ikke slik den vil se ut i ferdig utgave.
Teknofil
Dette er klokkens nåværende tilstand, men ikke slik den vil se ut i ferdig utgave. (Bilde: Bathys Hawaii)

Atomklokken du kan ha på armen har nådd Kickstarter

En "litt" dyrere investering enn vanlig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hvem har vel ikke opplevd å gå rundt med en klokke som tikker av gårde i akkurat litt feil tempo? Og hvem har vel ikke samtidig tenkt at det faktisk ikke gjør så mye å henge et par sekunder etter? Iallefall ikke oppfinneren bak dette Cesium 133-drevne atomarmbåndsuret du nå kan være med og sponse på Kickstarter!

Svindyr investering

Slik så klokken ut forrige gang vi skrev om den.
Slik så klokken ut forrige gang vi skrev om den.Foto: Bathys Hawaii

Klokken bærer logisk nok navnet Cesium 133, og er oppfunnet av John Patterson. For å sette sin spesielle dings til verden bruker han sitt helt eget selskap, Bathys Hawaii, som skal produsere klokken.

Det har gått omtrent nøyaktig et halvt år siden vi skrev om denne klokken sist gang, men da var den bare på idéstadiet og så langt mer industriell og uferdig ut. Nå har imidlertid klokken blitt lagt ut som et mer eller mindre ferdig prosjekt på Kickstarter. Dermed kan det se ut til at slike klokker faktisk kan finne veien til markedet en eller annen gang.

Denne konsepttegningen viser hvordan klokken kommer til å bli seende ut i ferdig tilstand.
Denne konsepttegningen viser hvordan klokken kommer til å bli seende ut i ferdig tilstand.Foto: Bathys Hawaii

Med mindre du bor i et ekstremt rikt strøk, er imidlertid sjansen for at du ser en slik klokke på gata liten. Klokken kommer nemlig til å koste i underkant av 60 000 kroner, og selv om du er en såkalt "early bird" på Kickstarter, vil lommeboken slankes med litt over halvparten av den summen. Og det er før toll og avgifter.

Som sagt skrev vi om denne klokken for et halvt år siden, og på det tidspunktet skrev vi at dette var en "...liten pris å betale for å bli tidsautoriteten i vennegjengen...". Det kan vi godt fortsatt stå for, selv om det nok er få som går rundt og drømmer om å bli perimeterfiguren i vennegjengen som måler opp og ned på alt mulig.

Hva er vitsen?

For den som fortsatt måtte lure er det unike med denne mildt sagt dyre klokken at den har et innebygd atomur. I motsetning til andre såkalte "atomarmbåndsur" betyr dette at den ikke vil trenge noen tilkobling til store atomur på bakken for å holde tritt med tiden. Atomur er for øvrig langt mer presise enn vanlige kvartsur; de sakkes med omtrent 1 sekund per 1000 år. 

For de fleste vil det nok uansett være en unødvendig investering å skaffe seg en slik klokke, fordi så nøyaktig tidsmåling stort sett er forbeholdt atomfysikere – noe de færreste av oss er. Og i dagliglivet kommer nok de fleste til å rekke jobbmøtet eller bussen ved hjelp av et godt gammeldags kvartsur eller – kanskje mest moderne av alt – en mobiltelefon. 

Her er uansett reklamevideoen til Bathys Hawaii:

 

Det spørs nok om du ble fristet til å kjøpe deg en atomklokke nå. 
Her kan du heller lese litt mer om smartklokken Galaxy Gear »

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen