ATI slår tilbake med Axiom

Vi skrev for to uker siden om NVIDIAs MXM-teknologi for bærbare. Hvis du ikke vet hva vi snakker om, så bør ta et kikk på vår artikkel om MXM her. ATI er altså NVIDIAs svar på MXM. ATIs teknologi går under navnet Axiom. Axiom står for ”Advanced eXpress IO Module” og er kompatibelt med PCI Express busstandarden. Men det er verdt å notere seg at Axiom er bare kompatibelt med PCI Express på papiret, fordi Axiom benytter sitt eget elektronisk grensesnitt som er ikke kompatibelt med PCI Express kort. Med det mener vi at pinnene på Axiom-kort er noe annerledes enn tradisjonelle PCI Express kort.

I følge nettstedet The register har NVIDIA segmentert MXM-kortene sine for tre ulike markeder, har ATI valgt å rette Axiom mot to markeder. ATI øsnker å nå det så kalte ”Thin and light (tynne og lette masker på godt norsk ☺)” markedet og skrivebordserstattermarkedet. NVIDIA har også definert MXM for ”Mainstream”-markedet også – noe ATI har distansert seg fra, fordi ATI mener at det dette markedet ikke er sulten nok for en slik teknologi.

ATIs første produkt med Axiom ser ut til å bli det allerede annonserte MOBILITY Radeon X600. Denne brikken ser ut til å bli levert med 128MB DDR RAM. Grafikkminnet ser ut til å være integrert på selve prosessorpakning. Andre versjoner av denne grafikkbrikken er også ventet på markedet i løpet av kort tid.

Etter det vi har fått erfare ønsker ATI å gå ett steg videre med Axiom. ATI ønsker at Axiom skal bli mer en generell grensesnittstandard for andre komponenttyper enn bare grafikkort. På lang sikt skrives det at ATI ser for seg Axiom som en slags erstatning for PCMCIA PC-kort. Det kan bli vanskelig tror vi, med tanke på at Newcard lanseres om ikke så altfor lenge og at Newcard har ett mye sterkere ryggrad enn Axiom.

Det blir uansett spennende å se hvordan kampen mellom ATI og NVIDIA utvikler seg. Det er i skrivende stund vanskelig å vite hvilken teknologi er best. Men siden begge teknologier er basert på PCI Express, er det bare designet på grensesnittet som spiller en rolle her. Slik at situasjonen når det kommer til ytelse vil være slik den alltid har vært; Selskapet med den raskeste grafikkbrikken vil fortsette å være raskest. Så spørs det da, om det blir ATI eller NVIDIA.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen