ATI på vei mot prosessormarkedet?

ATI er kanskje bare nummer to i markedet for grafikkort (nummer tre hvis vi teller med Intels integrerte grafikkbrikker), men etterhvert som grafikkprosessorene blir kraftigere og kraftigere blir det vanskeligere å se hvor skillet mellom GPU og CPU går. ATI har nå inngått en avtale med Intrinsity, en av verdens største produsenter av designverktøy for multi-gigahertz-prosessorer, hvis verktøy lover nær fire ganger så stor klokkehastighet "per silisiumbrikke".

Avtalen kan sende både AMD og Intel inn i tenkeboksen, selv om det er lite tenkelig at "generiske" designprosesser kan bli noen reell trussel mot de spesialtilpassede løsningene til verdens største prosessorprodusenter.

I følge avtalen har ATI lisensisert teknologi som forenkler design av prosessorer ved å automatisere en rekke prosesser, slik at det blir både enklere å raskere å lage prosessorer med klokkehastigheter på flere gigahertz. At teknologien kan gjøre mest mulig ut av transistorene kan gjøre at vi i fremtiden vil se svært raske GPU-er med veldig "få" transistorer fra ATI.


Men det kan også tenkes at ATI har andre planer. Dagens Athlon-prosessorer fra AMD kjører for eksempel lykkelig avgårde på såvidt over to gigahertz, og ATI har lang erfaring i lage prosessorer allerede. Intrinsity på sin side, lager en 32-bits prosessor som går under navnet FASTMath som kjører på 2,5 GHz med 1 MB L2 og integrert DDR-kontroller, som buker RapidIO-grensesnittet på 4 GB/S.

Om ATI skulle bestemme seg for å utvide kjernevirksomheten sin - som er å lage prosessorer for grafikkort - til også å lage prosessorer for datamaskiner, burde kanskje ikke komme som noen overraskelse.

Selv sier ATI at de for øyeblikket er mest interessert i å bruke teknologien i forbrukerelektronikk, som ikke krever så kompliserte prosessorer som CPU-er eller VPU/GPU-er, men mange vil kanskje være interessert i å vite om forbrukerelektronikk krever "multi-GHz"-prosessorer.

ATI Technolgies lager allerede ymse prosessorer for PDA-er, mobiltelefoner og digitalt fjernsyn - i tillegg til tradisjonelle brikkesett og grafikkort.

(Kilder: X-bit labs, Intrinsity Technologies)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen