ATI lanserer PCI Express x16-kort

ATIs nye grafikkort kompletterer X-serien som selskapet begynte på med lanseringen av X800-kortene for en snau måned siden. Dagens lanseringer er i følge ATI de første grafikkortene i bransjen som støtter "naturlig" PCI Express uten omveier á la NVIDIAs AGP-til-PCIe bro, men de er klart ikke de første med PCI Express x16-grensesnittet.

- Kundene våre ville ha "native" PCI Express til systemene sine, og vi har levert. Etterhvert som OEMer og systembyggere annonserer nye systemer i de neste ukene vil dette blir klart for alle, sier ATIs desktop-skjef Rick Bergman, og demonstrerer med all tydelighet at de nye PCIe-kortene er tiltenkt "mainstream"-delen av grafikkortmarkedet.

ATI har også denne gangen fått med seg en rekke lanseringspartnere, som ABIT, ASUS, Club 3D, Connect 3D, Elsa, FIC, Gigabyte, MSI, og selvfølgelig også Sapphire, som alle vil komme med kort basert på de nye brikkene i løpet av kort tid.


ATI Radeon X300
(Bilde: Techreport)

Kort og spesifikasjoner
Radeon X300 blir derimot den første grafikkprosessoren som er produsert på en 110 nanometers prosess, og leverer fire pipelines og full DirectX 9-støtte. GPUen får en fillrate på 1300 Mpiksler i sekundet, og 128-bits båndbredde på 6,4 GB/s. Kjerne/minnefrekvens blir på 325/400 MHz.

Radeon X300 SE blir lillebroren til X300 med samme spesifikasjoner, men 64-bit båndbredde.


ATI Radeon X600
(Bilde: Techreport)

Radeon X600 Pro blir produsert på 130 nanometer i likhet med X800-GPUen, får fire pipelines med en fillrate på 1600 Mpiksler i sekunder og 9,6 GB/s 128 bit båndbredde. Kjerne/minnefrekvens blir på 400/600 Mhz

Radeon X600 XT får 4 pipelines i likhet med "lillebror" Pro, men har fillrate 2000 Mpiksler i sekundet, og 11,8 GB/s 128-bit båndbrede. Her blir kjerne/minnefrekvensene på henholdsvis 500/740 MHz.

Radeon X800 blir også oppdatert med PCI Express x16. Les mer om Radeon x800 her.

Previews og reviews

 • Techreport.
 • Anandtech.
 • FiringSquad.
 • HardOCP.

  ATI har også lansert "verdens første" grafikkort for bærbare med PCIe i Mobility Radeon X600, som du kan lese om hos hardware.no.

  Les mer om ATIs PCI Express-kort her.

  Både pris og tilgjengelighet på kortene er i øyeblikket ukjent. Det spørs selvfølgelig også om de vil komme på markedet særlig tidligere enn PCI Express-baserte hovedkort, som vi hører det vrimler av på messegulvet på Computex Taipei - sammen med Radeon X800 XT-kort.

  (Kilder: ATI)

 • Norges beste mobilabonnement

  Desember 2018

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Komplett MiniFlex 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Komplett MedioFlex+ 6GB


  Jeg bruker mye data:

  Chili 25 GB


  Jeg er superbruker:

  Chili Fri Data


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen