Athlon 64 FX-53, sokkel 939 i mars

29. mars i år kommer AMD offisielt til å starte overflyttingen på 939-pins sokkel. Ifølge X86-Secret.com vil to prosessorer bli annonsert med PR-rating på 3400+ og 3700+. Tidligere trodde mange at de to prosessorene ville bli annonsert hver for seg. Grunnen til at begge lanseres samtidig kan være at AMD er litt sent ute og at man derfor foretrekker samme lanseringsdato enn å annonsere de med få ukers mellomrom. Ifølge en konfidensiell presentasjon publisert hos Charter.net vil 3700+ også bli lansert med 754-pins sokkel.

Athlon 64 FX-53 vil altså få sin offisielle introduksjon i slutten av mars. Denne bygges nok på den samme 0,13-mikron arkitekturen som dagens Athlon 64 FX-51. Til høsten skal Athlon 64 FX-serien føres videre med 0,09-mikrons "San Diego" arkitektur. Det har blitt nevnt at AMD møter samme utfordringer i overgangen til 0,09-mikrons prosess, som det Intel har gjort. AMD har nok uansett et lite fortrinn, ettersom de ikke er like avhengig av klokkefrekvens som sin konkurrent.

Selv om AMD bruker mye ressurser på å få sine produkter over på sokkel 939 og 754, kommer allikevel sokkel A til å støttes til 2005. Dette burde dermed gjøre dette grenesnittet til noe av det mest lengstlevende i prosessorindustrien.

Foreløpig er det usikkert hva som skjer videre med Duron. Athlon XP vil bli lansert med "Paris" kjerne i 2. halvdel i år og bli videreført med "Palermo" i 2005. Sistenevnte baseres på 0,09-mikrons SOI-teknologi. Med både Athlon 64, Athlon 64-FX og Opteron som storebrødre, er sjansen stor for at Athlon XP vil fungere som AMDs nye "low-end" CPU.

Videre strategi kommer nok også litt an på hva som skjer hos Intel. Det vil nok være en fordel for AMD og ikke bare konkurrere med eksempelvis Celeron på ytelse, men også pris - noe Duron har klart bedre enn XP. Det kan se ut som om Athlon 64 settes opp mot Pentium 4, Athlon 64 FX mot Pentium 4 Extreme Edition (og P4), mens Opteron kjemper mot Xeon og Itanium 2. Spørsmålet er også om Intel virkelig kommer til å lansere en hybrid-prosessor, eller om det bare er løse rykter. Meget interessant er det at Michael Dell denne uken sa at han mistenkte at det ikke bare var AMD som hadde planlagt slike løsninger.

 

(Kilder: The Inquirer, The Register, X86-Secret)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen