At Carneige Hall

I løpet av de siste årene har "Buena Vista Social Club" blitt oppdaget av stadig flere lyttere over den ganske klode. Stadig nye ører har smeltet, stadig flere føtter har funnet takten og stadig flere romper har svinget seg forførende over dansegulvet siden Ry Cooders etterhvert legendariske musikalske samarbeid med Ibrahim Ferrer ble utgitt i 1997. Året etter spilte den kubanske gjengen i Carneige Hall, New York. Her er live-innspillingen.

Dette er spilleglede og livsglede på høyt nivå.
Dette er spilleglede og livsglede på høyt nivå.

Slik skal det låte

Fordelt på to plater leverer Ferrer, Cooder og deres kløktige kolleger varme rytmer om livet og kjærligheten. Trommer, trompeter og gitarer er bare noen av instrumentene som brukes for å bringe livsglede og varme til kalde norske stuer. Først ut er, som på studioinnspillingen fra 1997, låta Chan Chan. Ikke overraskende følger De Camino A La Vereda og El Cuarto De Tula. Tegninga er klar, denne live-innspillingen skiller seg ikke enormt fra sin forgjenger. Det er heller ikke nødvendig når innholdet er til de grader solid og livsbejaende.

Noen nye låter har funnet veien fra Kuba til Carneige Hall, men det er ikke mange. Likeså måtte enkelte perler bli igjen på kommunismens koselige bastion. Den sjarmerende musikalske kjernen er på plass og vel så det. Likevel er det fornøyelig at live-innspillingen av etterhvert kjente låter rommer musikalske lekenheter. Enkelte av sangene har for eksempel mer improvisasjon mens atter andre har fått et snev av jazz og blues. Bellamente, bellamente !

Det er bare å gjøre som publikum; hengi seg og klappe.
Det er bare å gjøre som publikum; hengi seg og klappe.


Levelig sprell fra død helt

Ibrahim Ferrer, for mange selve frontfiguren i Buena Vista Social Club, døde for tre år siden. Nettopp derfor er det deilig å høre ham så livlig, så sikker og solid i sin musikalske utfoldelse en gang til når man som fantast har sett dokumentaren med samme navn gjentatte ganger. Likevel er det viktig å presisere at dette ikke er noe som bare blir båret på Ferrers skuldre. Nei, selv om mannen er viktig, så er kraften i musikken noe alle de kubanske kompanjongene må æres for.

Selv etter sin død vekker Ibrahim Ferrer og hans kolleger glede med sin musikalske sjarm.
Selv etter sin død vekker Ibrahim Ferrer og hans kolleger glede med sin musikalske sjarm.

For all del, det er slett ikke umulig at selskapet World Circuit og musiker Ry Cooder, som i sin tid var med å stable studio-innspillingen på bena, har gitt ut dette live-opptaket for å sope inn penger. Men dersom det er hovedmotivasjonen er eimen av pengegriskhet lykkelig fraværende. Her er det glede, kompetanse og en hyllest til solide musikere som sitter i førersetet.

Ett tips for den som bare ikke klarer å få nok av dette konseptet: Kubansk sangs diva numero uno, Omara Portuondo, gjester Oslo World Music Festival neste uke. Du kan oppleve henne live fredag 7. november.

Konklusjon

Nei, denne plata er ikke vesensforskjellig fra sin forgjenger. Ja, det kan godt hende Ry Cooder og World Circuit har gitt ut denne live-innspillingen for å tjene enda mer penger på en uventet suksess. Men hva så? Musikken er balsam for sjelen og en pådriver for lysten og livsgleden. Det er bare å gjøre som publikum på plata, klappe til hendene er akk så såre.

Buena Vista Social Club Buena Vista Social Club at Carnegie Hall

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen