Asustor AS1002T må «deles» for å åpnes, og blir selskapets rimeligste NAS.
Asustor AS1002T må «deles» for å åpnes, og blir selskapets rimeligste NAS. (Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Endelig en rimelig NAS fra Asustor

Viste fram både ny 10-serie og 6.1-serie på Computex.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Taipei/Tek.no: Asustor har bare noen få år på baken som NAS-produsent, men er allerede å regne blant de mest seriøse aktørene i bransjen. Men porteføljen har vært litt begrenset – de har blant annet ikke hatt typiske «budsjett»-modeller for vanlige hjemmebrukere.

Her vil det dog skje ting i løpet av året. På årets Computex-messe i Taipei fikk vi nemlig vite at 7-, 6-, 5-, 3- og 2-serien får en lillebror i 10-serien. Dette vil altså bli Asustors rimeligste NAS-er, og vil i hovedsak være myntet på folk som bare trenger en boks for fillagring eller sikkerhetskopiering fra en annen NAS (Ekstra).

Asustors 10-serie som to- og firebrønner.
Asustors 10-serie som to- og firebrønner. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For å holde prisen på 10-serien nede, går Asustor vekk fra sin vante design og metallkarosseri. De vil heller ikke ha Intel innabords, men snarere benytte ARM-prosessorer. En annen ting som ikke vil finnes på 10-serien er HDMI- eller lydutgang – som nevnt er dette ment å være en boks for de med grunnleggende NAS-behov.

Ofrene som nevnt over er helt akseptable i våre øyne, ettersom 10-serien fremdeles vil kjører Asustors ganske gode operativsystem ADM (Asustor Data Master), og således kan vi kanskje få et godt alternativ til Synology DS214se og lignende modeller.

Fronten på Asustors 10-serie har visse likhetstrekk med noen av Asus' rutere.
Fronten på Asustors 10-serie har visse likhetstrekk med noen av Asus' rutere. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men akkurat hvor dugelig eller udugelig 10-serien er må vi vente litt med å finne ut av. Ettersom dette er en helt ny – men veldig Asus-inspirert – design, tar Asustor sikte på å komme på markedet med to modeller i løpet av årets siste kvartal.

Det vil da dreie seg om én tobrønns og én firebrønns modell, begge med tokjernet prosessor, 512 megabyte RAM, én LAN-port og 2 USB 3.0-porter.

Ny 6.1-serie

Asustors 6.1-serie har den tradisjonelle Asustor-stilen.
Asustors 6.1-serie har den tradisjonelle Asustor-stilen. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Asustor nøyer seg ikke med én ny serie i år, også 6-serien vil bli «ny» i form av 6.1-serien, som vil legge seg mellom 7-serien og 5-serien i pris. 6.1-serien vil være for avanserte brukere, og vil sammen med 7-serien være de eneste NAS-ene fra selskapet som støtter 4K-oppløsning ut via HDMI-porten. Det er dog HDMI 1.4b, så det er begrenset til 30 Hz.

En annen nyhet med 6.1-serien er at de vil ha maskinvare som støtter Intels AES-NI-instruksjonssett, noe som vil gi en solid hastighetsøkning dersom du benytter deg av krypterte mapper.

Ifølge Asustor vil 6.1-serien komme i handelen rett over sommeren.

ADM 2.5 rett rundt hjørnet

Vi må også nevne at Asustors operativsystem ADM straks kommer ut i en ny versjon, som da vil bli ADM 2.5. Blant nyhetene for oss konsumenter kan vi nevne Microsoft OneDrive-støtte og automatisk intern sikkerhetskopiering – også til MyArchive-disker.

I tillegg er en ny app på vei: AiCast, som skal gjøre det langt raskere å bruke NAS-en som mediesenter dersom du har den koblet til en monitor eller TV. Med AiCast vil du få en oversikt over tilgjengelig innhold og kan enkelt «caste» dette til skjermen gjennom appen på mobilen eller nettbrettet.

AiCast skal være kjapt og enkelt å bruke. «Touch & Play» er slagordet.
AiCast skal være kjapt og enkelt å bruke. «Touch & Play» er slagordet. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

AiCast vil i første omgang kun være tilgjengelig på Android, og skal etter planen kunne lastes ned i løpet av sommeren eller tidlig høst. For deg som har en Apple-enhet er ventetiden litt lenger – appen for iOS vil trolig ikke være ferdig før i løpet av første kvartal neste år.

Alt i alt skjer det altså litt i Asustor-leiren fremover. Vi er spesielt spente på 10-serien, og ser fram til å finne ut hvordan denne vil plassere seg i forhold til konkurrentene med tanke på pris og ytelse.

Konkurrenten gjør noe nytt:
Synology har lagd sin første ruter >>>

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen