Test

Asus UL30VT

Asus er her på berget kanskje aller mest kjent for Eee-serien av minibærbare, der de stadig slipper nye modeller i et forsøk på å holde konkurrentene unna. Og det var en slik maskin vi testet da en Asus-merket PC stod på benken sist: Eee PC 1005P.

Kikker du i rekkene av bærbare er det likevel klart at Asus også har mange andre forskjellige modeller på markedet, deriblant UL30V-serien. Dette er strømgjerrige CULV-modeller (Consumer Ultra Low Voltage), en type bærbare som nok fikk sitt gjennombrudd i fjor med Acers Timeline-serie, da vi for første gang fikk relativt rimelige portable modeller med anstendig ytelse og god batterilevetid. Ikke uventet har i dag de fleste produsenter en modell eller flere i denne klassen.Kjappe tekniske data for Asus UL30VT :
13,3 tommers skjerm - 1366 x 768 piksler
Intel Mobile Core 2 Duo SU7300 - 1,3 GHz
500 GB harddisk - 5400 RPM
4 GB RAM
Nvidia GeForce G210M + Intel grafikk
Gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN, Bluetooth
Størrelse: 32,3 x 23,3 x 3,2 cm
Vekt: 1,76 kg (med 8 cellers batteri)
OS: Windows 7 Home Premium
Pris: omtrent 6000 kr.

Som nevnt har Asus UL30VT en strømgjerrig Intel-prosessor. For ytteligere å kunne spare strøm er den utstyrt med såkalt svitsjbar grafikk, noe som vil si at du kan bytte mellom to løsninger avhengig av hvor mye muskler du trenger. Også verd å merke seg er at den, som typisk er for 13-tommers CULV-modeller, ikke har optisk drev.

Denne bærbare har en sober sort og sølvgrå utførelse. Toppen av lokket er av matt metall, den virker godt hengslet og chassisets generelle konstruksjon virker solid nok. Men mangel på motstand og stivhet i lokket, og en innside kledd i blank plast gjør at den store kvalitetsfølelsen uteblir.

LED-skjermen er i 16:9-format og holder 1366 x 768 piksler, noe som her en helt grei oppløsning på en 13,3-tommer. Panelet er av den blanke typen som har litt ekstra sprut i farger og kontrast, men som samtidig betyr at den trives best i miljøer der du til en viss grad selv kan regulere lysstyrke- og kilder. I rammen over skjermen finner vi det sedvanlige webkameraet.Hver enkelt tast har sin egen åpning i platen under, kjent som island style eller chicklet tastatur. Det har litt svikt, men dette er også noe som må sies å hjelpe litt på å myke opp tastenes korte aksjon. Dessverre får det også tastaturet til å "skrangle" litt, noe som ikke akkurat er positivt for kvalitetsfølelsen. Ellers gir det ikke så mye lyd av seg, men mellomromstasten ødelegger litt ved å ikke være like stille (og det er jo en tast som brukes en del). Layouten er vi dog godt fornøyd med.

Pekeplaten har ikke sin "egen" overflate, men bruker det samme materialet som resten av håndleddsstøtten, og utmerker seg kun ved å ha en svakt ruglete overflate. Her vil det nok variere litt fra person til person, men dersom du ikke har knusktørre fingertupper vil du nok finne at denne typen overflate er alt annet enn glatt og enkel å jobbe med. Det hjelper heller på ingen måte at den underliggende "musetasten" er nokså hard å klikke - alt i alt blir fingernavigasjon på UL30VT en seigere og tyngre opplevelse enn den burde være.

Tilkoblingsmuligheter:


Minnekortleser, lyd ut/inn, 2 x USB, LAN og strøminntak på høyre side.


VGA, HDMI og USB på venstre side. Her kommer også varmluften ut.

Ytelse
Bærbare med CULV-prosessorer har ikke like god ytelse som konvensjonelle bærbare, men når det er sagt har vi tidligere sett at de også kan være mer enn brukbare til krevende oppgaver. For eksempel viste Alienware M11x seg til å være en god bærbar for spilling, selv om dens prosessor ikke var av typen som vanligvis brukes i spill-PC-er.

I ytelsestesten har vi også sammenlignet med Asus' egen Eee PC 1005P, for å vise UL30VT plasserer seg i forhold til de langt rimeligere minibærbare. I tillegg ønsket vi også å illustrere veien opp til mer konvensjonelle modeller - så vi tok med den nylig testede MacBook Pro 13", men den koster altså over dobbelt så mye.

PCMark05: Verdi i poeng, høyere er bedre:


Selv om ikke UL30VT når opp til MacBook Pro 13" eller grafikkytelsen til den dyrere Alienware-maskinen, holder den godt følge i alle disipliner - faktisk klødde vi oss en stund i hodet på grunn av at den hadde langt bedre prosessorytelse enn vi hadde ventet oss. Det viste seg at maskinen sendes fra fabrikken med hva Asus kaller Turbo33, og vi andre kaller overklokket prosessor. UL30VT sin Core 2 Duo SU7300, som under belastning normalt sett tasser av gårde med en klokkefrekvens på 1,3 GHz, hadde Asus satt til å gå på 1,73 GHz i stedet. Vi opplevde ikke noen problemer eller ustabilitet med denne overklokkingen.

SuperPI (4M): Verdi i minutter og sekunder, lavere er bedre:


Ved utregning av fire milloner desimaler i Pi ser vi igjen at UL30VT gjør en respektabel figur, og ikke minst at Turbo33 har en god effekt. Da vi slo av all overklokking fikk vi i stedet resultatet tre minutter og tretten sekunder, noe som var mer i nærheten av det vi opprinnelig hadde forventet.

Turbomodus og svitsjbar grafikk gjør at Asus UL30VT vil være god nok til spilling for de fleste hobbygamere, spesielt om du da ikke er spesielt kresen når det gjelder detaljinnstillinger og oppløsning. Vi oppnådde 6840 poeng i 3DMark05.

Batteri og varme
Litt av poenget med å velge en CULV-modell over en mer konvensjonell bærbar er at den skal være utholdende på batteridrift, og dette er også et punkt der UL30VT innfrir. Batterilevetiden ble som vanlig testet på to forskjellige måter - både med med PC-en konstant påslått, men uvirksom (idle), og når den spiller av video med VLC. For ordens skyld nevner vi at batteritestene ble gjort med den mest strømgjerrige grafikkløsningen (Intel), men med Turbo33 og trådløst nett påslått.

Verdi i timer og minutter:


Husk at Asus UL30VT her er i et sterkt selskap. Fire og en halv time med videoavspilling eller ni timer konstant påslått er et godt resultat (4400 mAh batteri), og hadde vi skrudd av overklokkingen hadde vi nok kunne tynet enda litt mer ut av batteriet.

Med en grei grafikkløsning og overklokket prosessor er det ikke fritt for at PC-en utvikler litt varme, men vifta gjør for så vidt en god jobb her. Selv under høy belasting blir den ikke spesielt varm under (men her trekkes det også en del luft inn, så å ha den på fanget under hard jobbing er heller ikke anbefalt), og håndleddsstøttene får ikke mer enn en god lunk.

Med tanke på støy gjør vifta litt ut av seg når den jobber hardt, men ellers er det bare snakk om et lavt og jevnt sus som høres fra UL30VT.

Vurdering og konklusjon
Asus UL30VT er på mange måter en feiende fin bærbar - en slags rimelig ultraportabel med god batterilevetid og nok muskler til kunne kvalifisere som en godt alternativ for semi-gamere. Den er greit utstyrt med gigabit LAN, 802.11n trådløst nett og blåtann, pluss både HDMI og VGA for oppkobling til en ekstern skjerm eller TV.Men selv om innmaten gjør en god jobb, mangler det litt på det ytre hos UL30VT. Vi får litt av den gode gamle "plastic fantastic"-følelsen, og her er det et småskranglete tastatur som skal ha en del av skylden. Men det som for oss virkelig trekker karakteren ned fra en femmer til en firer er pekeplaten og de tilhørende tastene, som legger en stor demper på fingernavigeringen.

Dersom du er av typen som er kresen på dette punktet anbefaler vi deg ganske enkelt å sjekke ut modellen i en butikk før du eventuelt kjøper.

Se forresten etter oppdaterte priser i vårt prissøk.
 

 
Asus UL30VT
Jevnt over god ytelse, relativt liten og nett, fin batterilevetid, gode nettverksmuligheter
 
Ikke den helt store kvalitetsfølelsen, især pekeplaten trekker ned.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen