Asus Rampage III GENE

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Selv om Intels X58-brikkesett har vært på markedet siden slutten av 2008, er plattformen forsatt regnet som den heftigste plattformen for Intel-prosessorer. Plattformen er nemlig den eneste av Intels plattformer som har støtte for Intels sekskjerneprosessorer. Siden lanseringen har det derfor kommet stadig nye hovedkort med X58-brikkesett fra de ulike hovedkortprodusentene.

Les testen av Intels heftige sekskjerneprosessor Core i7 980X Extreme Edition

Et eksemplar av Rampage III GENE fra Asus har funnet veien til testbenken, vi ser om X58-hovedkortene forsatt har noe å skilte med!

Takk til Asus som sendte hovedkortet til test.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1366 for Intel i7-prosessorer (133BCLK)
 • Intel X58-brikkesett (ICH10R)
 • 6 x DDR3-minnesokler for maks 24 GB DDR3 2200 (OC) / 1600 / 1333 / 1066 MHz
 • 2 x PCI Express 2.0 x16, støtte for CrossfireX og SLI med dobbel x16 båndbredde
 • 1 x PCI Express 2.0 x4
 • 1 x PCI 32-bit
 • 6 x SATA 3,0 Gb/s via Intel ICH10R. (RAID 0, 1, 5, 10)
 • 2 x SATA 6,0 Gb/s via Marvell 9128
 • Gigabit LAN, (Intel)
 • 7.1-kanals SupremeFX X-Fi
 • 2 x Firewire via VIA VT6308 (1 ekstern + 1 via intern header)
 • 2 x USB 3.0-porter (2 eksterne)
 • 11 x USB 2.0-porter (7 eksterne + 4 via interne headere)
 • Formfaktor: mATX (24,4 x 24,4 cm)

Les mer om kortet på Asus.com

Asus Rampage III GENE har en svært god layout, og det er vanskelig å sette fingeren på noe som burde blitt gjort annerledes.


Kortet er utstyrt med en relativt beskjeden kjøleløsning som består av kjøleribber på nordbroen og spenningsregulatorene koblet sammen med et varmerør. Videre har også sørbroen blitt tildelt en liten kjøleribbe.

Rampage III GENE har to PCI Express x16-porter, og har støtte for både AMDs og Nvidias multi-GPU-løsninger med dobbel x16 båndbredde.

Asus Rampage III GENE er utstyrt med seks sorte SATA 3,0 Gbit/s-kontakter som er styrt av sørbroen. Disse kan konfigureres til å kjøre RAID 0, 1, 5 og 10, og er plassert for å unngå konflikt med store skjermkort. Videre har kortet to røde SATA 6,0 Gbit/s-kontakter som styres av en brikke fra Marvell.

På I/O-panelet finner vi syv USB 2.0 og to USB 3.0-porter, nettverkstilkobling, og en Firewire-kontakt. Vi finner også en tradisjonell PS/2-kontakt for tastatur, samt diverse lydkontakter.

To knapper har også funnet veien til bakpanelet. En knapp for tilbakestilling av BIOS om noe skulle skjære seg ved for eksempel overklokking, og en knapp for en funksjon kalt ROG Connect, som lar en overklokke maskinen fra en annen maskin via en USB-kabel.

Lydprosesseringen blir gjort av en VT2020-brikke fra VIA, som takket være X-fi codec leverer god lyd i 8 kanaler. Lydprosesseringen skjer i programvare, så entusiaster vil gjerne foretrekke et dedikert lydkort.

Rampage III GENE er som mange andre av dagens hovedkort utstyrt med start- og omstartsknapp på selve kortet. Kortet har også en knapp kalt GO Button, som har to funksjoner. Den kan brukes for å aktivere MemOK!, som er en funksjon for å gjøre minnet stabilt om en har stabilitetsproblemer. Den kan også brukes for midlertidig overklokking mens operativsystemet kjører.

Tilbehør

I esken til hovedkortet finner en det meste en kan ha bruk for av kabler og liknende.

 • 2 x SATA 6,0 Gbit/s-kabler
 • 6 x SATA 3,0 Gbit/s-kabler
 • 1 x ROG Connect USB-kabel
 • Asus Q-Connector Kit
 • Bakplate
 • SLI-bro
 • Manual
 • Driver-DVD
 • 7 x strips
 • Diverse klistremerker

 • BIOS

  Asus har utstyrt kortet med en solid BIOS fra AMI, denne er som vanlig meget oversiktlig og brukervennlig. Høyre kolonne gir nyttig informasjon om de ulike innstillingene. Under Extreme Tweaker finner en de fleste innstillingene som angår overklokking.

  Under fanen Tools finner en et EZ Flash 2, et nyttig verktøy for oppdatering av BIOS. Videre har en O.C. Profile som gir en mulighet for lagring av opp til 8 egendefinerte BIOS-oppsett og funksjoner for innstilling av midlertidig overklokking via GO-knappen på hovedkortet. Drive Xpert Configuration kan benyttes til å sette opp RAID.  Overklokking

  Når det kommer til overklokking, ble maks stabile BCLK testet. Dette ble gjort ved å sette prosessorens multiplikator til 12, for å hindre at prosessorfrekvens ble den begrensende faktoren, for så å gradvis øke systemets bussfrekvens.

  Høyeste stabile bussfrekvens havnet raskt på 210 BCLK, men gikk en noe særlig over dette ble det raskt ustabilt. Dette må likevel sies å være en god overklokk av hovedkortets bussfrekvens, og det er ikke utenkelig at prosessoren var den begrensende faktoren.

  Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

  Testkonfigurasjon
  Maskinvare
  Hovedkort
  Asus Rampage III GENE
  Asus Rampage II Extreme
  Prosessor
  Intel Core i7 920
  RAM
  3x4 GB 1333 MHz 8-8-8-24, 1,5v)
  Strømforsyning
  Corsair AX850W
  Skjermkort
  Gainward GTX580
  Harddisk
  Western Digital 640 GB Black Edition
  Programvare
  Operativsystem
  Windows 7
  Applikasjoner

  Futuremark PCMark Vantage
  AIDA64 Extreme Edition
  Cinebench 11.5
  x246 HD Benchmark 4.0


  Far Cry 2
  Battlefield: Bad Company 2


  Det har blitt gjort noen endringer i testrutinene for hovedkort siden sist vi testet LGA1366-plattformen. Vi har derfor bare testet kortet opp mot en tidligere Rampage-modell fra Asus.

  Når en ser på hvilken bussfrekvens hovedkortene kjører ved standard innstillinger, ser en at begge kortene ligger på 0,5 BCLK over spesifisert frekvens.


  Det er mer eller mindre ingen forskjell på minneytelsen på kortene vi har testet, men dagens testmodell havner like over den eldre modellen Rampage II Extreme både når det gjelder båndbredde og responstid.


  Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan en få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Igjen ser en svært små differanser når det gjelder ytelse på de to X58-kortene.


  I x246 HD Benchmark 4.0 blir må Rampage III GENE se seg slått av den eldre modellen Rampage II Extreme, som gir noe høyere resultater i første deltest. Rampage III GENE dekoder riktignok litt flere bilder per sekund enn Rampage II Extreme ved andre deltest.


  I PcMark Vantage er det igjen små forskjeller mellom de ulike kortene. Rampage III GENE trekker det lengste strået.


  Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler ser en nok en gang ikke store forskjeller i ytelse.

  Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter tilnærmet identisk.

  Konklusjon

  Asus Rampage III GENE fremstår som et solid og godt hovedkort for LGA1366-plattformen, som har mye funksjonalitet plassert på et kretskort med snerten størrelse. Via egne kontrollere har Asus gitt kortet funksjoner som USB 3.0 og SATA 6 Gbit/s, og kortet ønsker dermed disse relativt nye standardene velkommen.

  Ytelsen er på høyde med de andre X58-kortene vi har testet, og forskjellen i ytelse på de ulike kortene er så små at de i seg selv ikke vil være noe særlig til hjelp når en skal handle. Med støtte for både AMD Crossfire og Nvidias SLI-teknologi, samt støtte for Intels sekskjerneprosessorer har X58-plattformen forsatt mye ytelse å tilby, selv om det er en aldrende plattform.


  Rampage III GENE klarer seg også godt når det kommer til overklokking, og klarte raskt 210 BCLK ved overklokking av systemets bussfrekvens. Det er godt mulig at det var prosessoren som var den begrensende faktoren for høyere bussfrekvenser.

  Asus Rampage III GENE koster i skrivende stund på omlag 1600 kroner. Ikke billig, men heller ikke helt avskrekkende for et godt hovedkort for LGA1366-plattformen. Når det skal sies, med mindre en har plan om å ha en sekskjerne fra Intel som binder deg til LGA1366-plattformen, vil LGA1155-plattformen stort sett være et bedre valg.

  Asus Rampage III GENE
  Asus Rampage III GENE


  Ytelse
  Overklokkingsmuligheter
  Layout
  USB 3.0 og SATA 6 Gb/s-støtte
  Støtte for både AMDs og Nvidias Multi-GPU teknologi
  Støtte for Intels sekskjerneprosessorer


  Ingen spesielle

Asus RAMPAGE III GENE

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen