Asus planlegger ny Smartphone

Til tross for iherdig innsats og hard satsing, har Microsofts lansering av operativsystemet Smartphone for mobiltelefoner hittil gitt få konkrete resultater. Telefoner som Qtek 7070 og Orange SPV har solgt godt i Storbritannia og i de nordiske landene, men har vært milevis unna å komme opp i volumet til de store mobilprodusentene på verdensbasis.

En av hovedårsakene til platformens labre salg, er at ingen av de store aktørene i bransjen ønsker å alliere seg med Microsoft. Antakeligvis i frykt for at den amerikanske programvaregiganten vil prøve å dominere markedet etter modell fra PC-bransjen, har de fem store (Nokia, Siemens, Motorola, Sony Ericsson, Samsung, m.fl) heller satset på å bruke det åpne operativsystemet SymbianOS.

Dette trekket har tvunget Microsoft til å gå nye veier, og selskapet har sett seg nødt til å søke partnere som ikke enda har etablert seg. En av disse vil bli taiwanske Asus, som er mest kjent for sin produksjon av hovedkort og laptoper, men nå altså vil satse på mobilmarkedet med Microsoft i ryggen.

Selskapet jobber i disse dager med å ferdigutvikle en modell kalt AGP-600, som vil bli en av de mest teknisk avanserte mobiltelefonene på markedet når den lanseres i september. Den nye telefonen vil komme i det karakteristiske kamskjell-formatet, og kjører - selvsagt - Microsofts Smartphone operativsystem.


AGP-600 ble først vist frem for pressen på CeBIT 2003

Rent størrelsesmessig er AGP-600 ikke noen lettvekter, og er eksempelvis et par millimeter større enn Samsung V200 i alle retninger (96 x 49 x 26 mm). Vekten på 100 gram er allikevel helt akseptabelt, og det telefonen måtte ha av mangler når det kommer til design veies godt opp av de tekniske spesifikasjonene.

Det første man biter seg merke i, er at dette trolig vil bli den første kamskjells-telefonen på det europeiske markedet med 640x480 pikslers oppløsning - Samsungs V200, Mitac Mio 8380 og andre potensielle konkurrenter i samme klasse har til sammenligning kun en-tredjedel av denne oppløsningen på bilder, nærmere bestemt 352x288 piksler.

AGP-600 vil også såvidt vi vet være den første telefonen basert på 2003-versjonen av Smartphone, som blant annet åpner muligheten for Blåtann. Dette, såvel som trippelbåndsfunksjonaliteten for bruk i USA og GPRS Klasse 10 for ekstra rask overføring av data over mobilnettverket, gjør at den stiller på lik linje med de beste profftelefonene på markedet.

Maskinvarebiten følger Microsofts standardspesifikasjoner for Smartphone, som blant annet innebærer en 176x220 pikslers TFT-skjerm med 65536-fargers fargedybde. Prosessoren er en 200 MHz XScale-prosessor, som burde være hakket raskere og mer responsiv enn den 120 MHz prosessoren vi fant i Qtek 7070.

Et av varemerkene til Smartphone har blitt den solide lagringskapasiteten. Med 32 MB innebygget minne for operativsystemet og 32 MB minne tilgjengelig for brukeren, tilbyr AGP-600 mer integrert minne enn noen annen mobiltelefon på markedet. Dette burde kompensere for enhetens manglende minnekort-plass.

Underholdningsmuligheter også på plass. Telefonen har både støtte for versjon 2.0 av Java og sending og mottak av MMS-meldinger og kommer dessuten med polyfoniske ringetoner. Som andre Smartphone-telefoner spiller den selvsagt av både MP3/WMA og forskjellige videoformater, og man kan dessuten koble til øretelefoner på siden for å bruke telefonen som bærbar musikkspiller.

Batterilevetiden til AGP-600 skal sies å være noe svak. Taletiden på 3,5 time er ikke det verste vi har sett fra en klapptelefon, men en standbytid på kun 110 timer vitner om heller svake strømsparings-funksjoner.

Det er enda uklart når vi vil få se den nye telefonen fra Asus her i Europa, men det vil vi antakeligvis vite mer om når telefonen offisielt lanseres en gang i dette kvartalet (enkelte hevder september). Siden Skandinavia er et prioritert område for Smartphone, burde den ihvertfall ikke være så alt for langt unna.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen