TEST: Asus N51Vf vs Multicom KHLB2
Test

Asus N51Vf vs Multicom KHLB2

Vi kan vel ikke akkurat påstå vi har vært de mest ivrige på å teste bærbare her på Teknofil.no, men det har vi nå tenkt å gjøre noe med. For det er ingen tvil om at bærbare datamaskiner står høyt på en del ønskelister, og når det først skal puttes mange tusenlapper inn i en ny PC er det jo greit å vite hva man faktisk får.

Det typiske prispunktet på bærbare har naturlig nok gått en del ned de siste årene, men har nå en stund holdt seg mellom seks og åtte lapper. Her ligger det en naturlig grense for mange, ettersom du til denne prisen kan få en anstendig bærbar som duger til de fleste formål.

Men det finnes også dyrere bærbare for den som er på jakt etter mer kraft, og for å få et visst sammenligningsgrunnlag skal vi i denne testen se på to PC-er til rundt ti tusen kroner.

Mer om de to
Du ikke, men vi råder deg til å sjekke ut de to kamphanene nærmere når det gjelder kvaliteter og tilkoblingsmuligheter.
Her finner du mer om Asus N51Vf
Her finner du mer om Multicom Compal KHLB2Til tross for at de har like stor skjerm og begge kjører Intel-plattformer er det en del forskjell på de to PC-ene. Og da snakker vi ikke om design, farge eller det fakium at Multicom Compal KHLB2 både er mindre og lettere enn Asus N51Vf.

Det er nemlig også en del innvendige forskjeller. KHLB2 kjører for eksempel DDR3-minne og grafikkløsningen Radeon HD 4650 fra ATI/AMD, mens Asus har DDR2 og Nvidia GeForce GT 130M. I tillegg har Multicom puttet en litt raskere prosessor inn i vårt testeksemplar.

For å finne ut hva dette betyr i praksis har vi testet de to maskinene med litt forskjellig programvare. Først ser vi på resultatene i en test av maskinens enkeltkomponenter og totalytelse.

PCMark05, høyere poengsum er bedre:

Her ser vi at Multicom KHLB2 med raskere prosessor, minne og harddisk ligger foran på alle punkter. Det er likevel grafikkortet som gjør den store forskjellen her.

Half Life 2 Lost Coast, høyere verdi er bedre:


Call of Juraez, høyere verdi er bedre:

Vu har brukt to spilldemoer, Half Life 2 og Call of Juarez, som henholdsvis bruker DirectX9 og -10, for å se nærmere på spillytelse. Her finner vi at Asus N51Vf, som uansett viser anstendige takter i spillytelse til å være bærbar, på ingen måte klarer å måle seg med Multicom Compal KHLB2.

Super PI 4M, verdi i sekunder - lavere er bedre:

Tar vi for oss kun prosessorkraft, her tidsbruk ved utregning av fire milloner desimaler av Pi, er forskjellen langt mindre dramatisk.

Batterilevetid
For mange er det viktig å kunne bruke PC-en lenge kun på batterikraft, og her har vi testet hvor lenge de to holder ut å stå kontinuerlig på (idle), og hvor lenge de varer under litt jobbing - i praksis simulert ved å spille av en DivX-film med VLC.Med forsiktig bruk ser vi at Multicomen holder i nærmere fem timer, et resultat som slett ikke er galt med tanke på vekt og muskler. Asus N51Vf har for så vidt heller ikke noe å skamme seg over, men ligger altså omtrent 40 minutter bak.

En annen viktig ting er varme og støy. Her er vel ingen av disse bærbare verken utpreget bråkete eller stillegående, men det er heller ingen tvil om at Multicomen er maskinen som blir varmest og hvis vifte støyer mest under belasting. Til sitt forsvar skal det sies at vifta raskt spinner ned når jobben er gjort, og at den ikke har noen områder som blir ubehagelig varme.

Konklusjon og karakterer
Vi har altså sett på to 15,6-tommers bærbare, begge med en prislapp på omtrent ti tusen kroner. De har begge noen utpregede styrker og svakheter - ingen av dem direkte skuffer, men de imponerer nå heller ikke sokkene av oss.Når det gjelder Asus N51Vf er dette den største og tyngste av de to, og mot konkurrenten ligger den altså et godt stykke bak når vi ser på ytelsen i spill. På den annen side føles den litt mer solid ut, har tilkoblingsmuligheter for eSATA og FireWire, numerisk tastatur og er i det hele tatt kanskje litt mer spennende i stilen enn Multicomen. Dessuten duger den uansett til de aller fleste spill - om enn ikke med de høyeste detaljnivåene.

Så helt avhengig av hva du vektlegger er slett ikke Asus N51Vf noe dumt kjøp, og vi gir den en sterk firer på terningen.
 
Asus N51Vf
Virker solid nok,god skjerm, pekeplate og tastatur, velutstyrt, støyer ikke spesielt mye.
 
Størrelse, vekt, batterilevetid og spillytelse i forhold til prisen og konkurrenten.
 

 


Asus' problem og Multicoms store fordel i denne sammenhengen er at ytelse, og især spillytelse, ofte er et tema når vi snakker om bærbare i denne prisklassen. Og det gjør det vanskelig å se bort fra at du får en lettere, mindre og langt kraftigere spillbærbar til lavere pris enn Asus N51Vf. Og når PC-en i tillegg holder i nesten fem timer på batteridrift blir det enklere å se gjennom fingrene med at den kanskje knirker litt og at vifta ikke er blant de mest stillegående.

KHBL2 kvalifiserer derfor i våre øyne til en litt svak femmer.
 
Multicom Compal KHBL2
God prosessor- og spillytelse (mye for pengene), relativt liten og lett, god skjerm, anstendig tastatur og pekeplate, ok batterilevetid.
 
Skrangler her og der. Litt mye støy under hard belastning.
 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen