Asus ROG MARS II er et enormt skjermkort. Alle foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no

Test Asus MARS II ROG Limited Edition

Asus ROG MARS II er et enormt skjermkort. Alle foto: Jørgen Elton Nilsen / Hardware.no

Vi har testet monsterkortet

Dette skjermkortet vil få deg til å trekke på smilebåndet.

Det er sesong for ekstreme komponenter. Det er ingen nye lanseringer på skjermkortkortmarkedet, så produsentene skrur og mekker på det som allerede finnes. Resultatet er ofte regelrett spektakulære løsninger.

Ett av disse produktene er Asus' nye monsterskjermkort, Mars II ROG. Her har produsenten smidd sammen to av de raskeste enkeltkjernede skjermkortene på markedet. Det visuelle resultatet er ikke annet enn direkte stilig.

Det bare en måned siden vi testet Asus ROG Matrix GTX 580 Platinum, skjermkortet som på det tidspunktet var det kvasseste Asus kunne tilby. Mars-kortet vi nå tester er på mange måte to slike produkter smidd sammen. Det er en spesialutgave, og kommer bare i et begrenset opplag. Totalt er det produsert 999 enheter. Vi fikk tilsendt nummer 519.

Mars II består av to GTX 580-skjermkort (øverst)
Mars II består av to GTX 580-skjermkort (øverst)
Fargesprakende
Fargesprakende

Testmaskin
Hovedkort: MSI P67A-GD65
Prosessor: Intel Core i7 2600k
Kjøler: Noctua NH-C14
Corsair Dominator DHX DDR3 1600MHz 8GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Harddisk: Western Digital Caviar Black 500 GB
Skjerm: Dell Ultrasharp 3000WFP
Operativsystem: Windows 7 Ultimate, 64 bit. Les om driverne vi benytter her.

Testmaskinen står på en åpen rigg, der romtemperaturen holdes på 22°C. Temperaturene og effektforbruket måles ved å belaste kortene maksimalt i Crysis Warhead. Kontrollmåling gjøres med Furmark. Viftehastigheten er satt til automatisk. Du kan lese mer om støymålingene i denne artikkelen (mikrofonavstand er 20 cm).

Takk til Asus som sendte skjermkortet til test.

Kjøleløsningen er massiv
Kjøleløsningen er massiv
Mars II har en firkantet profil
En «superkondensator» er ett av mange kvalitetskomponenter
Skjermkortet krever god strømtilgang. Strømforsyning på 1000 watt er anbefalt

Medfølgende tilbehør

  • Manual
  • Driver
  • Støttegummi
  • Emblem
  • To strømadaptere (2x6 pin --> 8-pins PCIe
  • Skjermadapter (DVI --> VGA)
  • SLI bro
  • ID-nummer
  • En gigantisk pappeske

Mars II er et skjermkort som også kan kalles GeForce GTX 580 SLI med litt attåt. Det har to grafikkkjerner hentet fra GeForce GTX 580, 3 GB minne, en drøss med shaderprosessorer – toppet av en massiv kjøleløsning.

Samtidig er det viktig å differensiere Asus' skjermkort fra GeForce GTX 590, som er ett tokjernet skjermkort. Mars II er to skjermkort, på én flate.

Det hører også til historien at det koster skjorta, og litt til. Mars II er i skrivende stund priset til 11 500 kroner. Det er samme pris som fire GeForce GTX 580-kort. Om det er verd pengene skal vi senere finne ut, men en prislapp som dette fører med seg én solid forventning.

Dette skjermkortet bør, og skal, yte mer enn noe annet vi har testet tidligere.

Solid konstruksjon

Mars II er et fysisk stort skjermkort. Det strekker seg hele 33 cm i lengden, 16 centimeter i høyden og tre ekspansjonsporter i bredden. Kombinert med en helt firkantet form er dette et mest massive skjermkortet vi har testet på lang stund.

Vekten ligger på hele 2,5 kilogram. Det er definitivt alt for mye vekt for PCIe-sporet å bære alene, så det er veldig viktig at du fester dette godt i maskinen. Tre skruer i kabinettet er ikke nok, her trengs det støtteskinner for halepartiet. Asus har også lagt ved at par gummilister som lar skjermkortet hvile på andre PCI-spor i maskinen.

Asus bruker ikke hvilke som helst komponenter rundt om på skjermkortet. Her er det snakk om enkeltelementer av langt høyere kvalitet enn det som brukes på «normale» skjermkort. Transistorer og kondensatorer er av solide metaller og støpt inn i større kapper.

Strømstyringssystemet har 21 faser, og skal i følge produsenten selv øke levetiden til skjermkortet betraktelig. Egne «superkondensatorer» fra NEC/Tokin er å finne på baksiden av skjermkortet, lokalisert så nære grafikkjernen som det er mulig.

Kraftig kjøleløsning

Kjøleløsningen som sitter på toppen av skjermkortet er et kapittel for seg selv. Den er dekket av et solid aluminiumsmønster, som omkranser to vifter med en diameter på 120 millimeter. Baksiden er også dekket av en hel plate, for å spre varmen fra minnebrikkene. Størrelsen i seg selv hinter til at her er det mye kraft som må temmes.

Allikevel undrer vi oss litt over hva vi finner på innsiden. Referansekortet til Nvidia benytter en meget spesiell kjøler som drar vekk varmen ved hjelp av kondensering. Den viste til meget gode resultater under testing. Asus velger her sin egen løsning, som benytter varmerør i direkte kontakt med grafikkjernen og tradisjonelle kjølefinner.

Lagt til rette for overklokkeren

Kjøleløsningen satt til side er det fortsatt en rekke andre funksjoner og muligheter som gir Mars II en egen identitet. Det er på langt vei lagt opp for overklokkeren, det er rett og slett ikke meningen at du skal bruke dette skjermkortet nøyaktig slik det blir levert fra fabrikken.

For det første har skjermkortet en solid strømtilførsel. Via tre 8-pins-kontakter får enheten liv. I nærheten av de samme kontaktene finner vi en liten bryter. Ett enkelt trykk på denne, og viftene begynner å spinne med sin maksimale hastighet for å kjøle ned beistet.

I tillegg får du med en egen programvare for overklokking, kalt «GPU Tweak», men det stopper der. I motsetning til ROG Matrix GTX 580 har du hverken tilkoblingspunkter for å lese av spenninger eller knapper om regulerer kjernespenningen.

Frekvenser står «uendret»

Allikevel har ikke Asus gjort så alt for mye med frekvensene. Her er det meste ganske likt et normalt GTX 580-kort, rent bortsett fra at det er to av dem. Minnefrekvensen er fortsatt på 4008 MHz effektivt, mens kjernefrekvensen har fått en minimal dytt opp til 782 MHz – fra originalt 772 MHz.

For å overføre bildet til skjermen din kan du velge mellom to DVI-tilkoblinger, HDMI og Displayport.

Siden dette Nvidia-baserte skjermkortet har to kjerner, kan du totalt koble til tre skjermer. De samme skjermen kan også vise deg bildet i 3D, via Nvidias Stereo 3D-teknologi.

Se flere bilder av skjermkortet i karusellen under tabellen.

Modell
Geforce GTX 580
Asus ROG Mars II
Radeon HD 6970
GeForce GTX 590
Grafikkprosessor
GF110
2 x GF110
Cayman 2 x GF 110
Kjernefrekvens
772 MHz
782 MHz
880 MHz 607 MHz
Prosess
40 nm
40 nm
40 nm 40 nm
Minnefrekvens (eff.)
4008 MHz
4008 MHz
5500 MHz 3414 MHz
Minnemengde
1536 MB GDDR5
3072 MB GDDR5
2048 MB GDDR5 3072 MB GDDR5
Minnebusbredde
384-bit
2 x 384-bit
256-bit 384-bit
Streamprosessorer
512
2 x512
1536
2 x 512
Transistorer 3 mrd.
2 x 3 mrd. 2,64 mrd. 2 x 3 mrd.
TMU
64
2 x 64
96
2 x 64
ROP
48
2 x 48
32 2 x 48
TDP
244 W
-
190 W 365 W

Asus GeForce GTX 580 Dual Mars II

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen