Asus G1

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Asus G1 er noe så uvanlig som en spillbærbar med en 15,4-tommers skjerm. Det normale for spillbærbare er skjermer på 17 tommer, da disse maskinene tilbyr kraftigere grafikkytelse enn de mindre modellene.

Dermed stiller Asus også med noe svakere grafikkløsning enn flere av modellene med 17-tommers skjerm, men bør likevel klare å bite noe fra seg med sitt GeForce Go 7700 512 MB.

G1 er bygd rundt A6-kabinettet, men med en del modifikasjoner. Som andre spillmaskiner henvender man seg til et maskulint publikum. Maskinen er rett i kantene, mørk og med karbonfiber både på skjermlokket og rundt tastaturet.

For å skille seg litt ut i mengden har Asus valgt et grønt tema på G1-modellen. F-tastene, piltastene og WASD er grønne, og det samme er hurtigknappene. På siden av skjermen er det et grønt område nederst som blinker om maskinen jobber. Dette er ikke synlig for de som bruker maskinen, men de som sitter ved siden av vil legge merke til det.

Kan GeForce Go 7700 gi god nok grafikkytelse til at dette blir en maskin foretrukket av spillere?

Spesifikasjoner

 • Prosessor: Intel Core 2 Duo T7200, 2 GHz, 4 MB L2-Cache
 • Brikkesett: Intel 945PM
 • Minne: 2048 MB (DDR2-667, to moduler)
 • Harddisk: 160 GB 5400 RPM 2,5" S-ATA
 • Grafikkontroller: Nvidia GeForce Go 7700 512 MB
 • Skjerm: 15,4" WSXGA+ (1680x1050)
 • Batteri: 70 Wh
 • Nettverk: 10/100/1000 Mbps Realtek og Intel 802.11a/b/g
 • Lydbrikke: Realtek (High Definition Audio)
 • Tilkoblingsmuligheter: 4x USB 2.0, D-Sub. DVI, S-Video-utgang, 56k analogt modem, nettverk, hodetelefonutgang, mikrofoninngang, linjeinngang, Cardbus, minnekortleser (MMC, MS, MS-Pro og SD), FireWire (1394a, 4 pins), webkamera (1,3 megapixler) og hull for Kensington-lås
 • Optisk enhet: DVD-brenner med Lightscribe
 • Dimensjoner: 32,4 x 28,4 x 3,7 cm
 • Vekt: 3,1 kg (målt til 3,3 kg)
 • Pris: Fra 15 241 kr inkl. mva

Maskinen finnes i to utgaver. En med Windows XP MCE, med fri oppgradering til Vista, og en med Vista Home Premium. Alle Asus-maskiner blir levert med to års garanti som standard.

Med maskinen følger det naturlig nok med avspillingsprogramvare for DVD og brenneprogramvare. I tillegg følger det med en egen sekk og mus av typen MX518 fra Logitech.


Testoppsett

BIOS-versjon G1AS.208
Operativsystem Windows XP Professional Service Pack 2
Grafikkoppløsning / Farge 1680x1050, 32-bit fargedybde
Grafikkdriver Nvidia 8.6.0.2
Lyddriver Realtek 5.10.0.5286
Brikkesettdriver Intel 7.0.0.1020
Skjermtype / Oppfriskning Plug and Play @ 60 Hz
Strømstyringsmodus for
BAPCo MobileMark 2002/2005
Portable/laptop

I bruk

Asus G1 er en forholdsvis solid maskin med et solid kabinett og middels godt avstivet skjermlokk. Man skal ta i litt på skjermlokket før man ser variasjoner i skjermbildet, men det er på ingen måte umulig å få til.

Karbonfiber skal være et slitesterkt og solid materiale, og dette befinner seg på selve skjermlokket og rundt tastaturet og håndleddstøttene.

Som man kan se av bildet nedenfor er maskinen stor til å være en 15,4-tommer. Spesielt gjelder dette dybden på maskinen, noe man ser på all plassen som er over og under skjermen. Faktisk er rammen over skjermen hele 4 cm, mens den på undersiden er 3,5 cm. Kanten på hver av sidene til skjermen er behagelig tynne.

Vi målte vekten til hele 3,3 kg, noe som ligger opp mot mange av maskinene med skjermer på 17 tommer, men forhåpentligvis så har den ekstra vekten i forhold til normalt ført til at det er en mer solid maskin.

Tastaturet på testmodellen var av den engelske typen, så hvovidt tastaturet er på den samme måten i norsk stil vet vi ikke. Tidligere har i hvert fall Asus klart å holde seg til en normal utforming på norske tastaturer med en tykk entertast og normale plasseringer av de forskjellige tastene.

Som vi skrev i innledningen har denne maskinen fått en grønn utforming, hvor noen av tastene har blitt grønne i stedet for det normale sorte bakgrunnen og hvite tegnene. Piltastene har blitt grønne, det samme har WASD-tastene. Dette er taster som brukes mye i diverse spill, og understreker spillfokuset til maskinen. Ellers er tastaturet av grei kvalitet, klikkelyden er middels høy, men den gir lite etter for trykk.

Musflaten er i kjent Asus-stil med en metallrand og knapper i metall. Den har et dedikert scrolleområde hvor vertikal scrolling, men ikke horisontal. Knappene er responsive og fine. Mellom knappene har Asus plassert logoen som vil bli å finne på alle produktene i "gaming"-serien.

Høyresiden av maskinen inneholder en del porter. Heldigvis er ingen av dem helt fremme, men man skal ikke langt bakover før de kommer på rekke og rad.

Helt først ser vi minnekortleseren som støtter MMC, SD, MS og MS-Pro. Under denne finner vi PCcard-slotten. Videre bakover kommer FireWire-kontakten (1394a, 4 pins), hodetelefonutgangen (med SPDIF), mikrofoninngang og linjeinngang. S-Video-utgangen, nettverkskontakten og modemet er det siste vi finner her.

Heldigvis er kontaktene som bruker en ledning plassert langt bak på denne siden, slik at de ikke vil være så alt for mye i veien ved bruk av ekstern mus.

Baksiden inneholder så og si resten av tilkoblingsmulighetene. Helt til venstre ser vi de fire USB-kontaktene, med DVI- og VGA-utgangen ved siden av. I tillegg er strømkontakten, vifteutblåsningen og hullet for kensingtonlåsen plassert her.

Venstresiden inneholder ikke noe annet enn den optiske stasjonen.

Forsiden inneholder heller ingen porter, men noen hurtigknapper har det blitt plass til. Disse knappene styrer medieavspilling, eventuelt avspilling av CD uten oppstart av operativsystemet. Til høyre for disse knappene finner vi fire aktivitetslys som viser om maskinen er på, strømstatus, epost og om det trådløse nettverket er aktivert eller ikke. Disse aktivitetslysene er synlige selv når skjermen er lukket.

De siste lysene er plassert på oversiden av tastaturet, og viser harddiskaktivitet og lock-status (caps lock, num lock og scroll lock).

Asus har også plassert en liten OLED-skjerm på oversiden av tastaturet. Denne viser som standard klokkeslettet, eventuelt Asus-logoen. Det er også mulig å modifisere innholdet på skjermen via et eget program.

Maskinen har også noen hurtigknapper i tillegg til de som styrer medieavspillingen. Disse siste knappene er plassert over tastaturet som styrer strømstyringen (Power4Gear), åpne standard epostprogram og nettleser og til slutt aktivering/deaktivering av musflaten. Aktivering/deaktivering av trådløst eller justere lydvolum gjøres via Fn-knappen sammen med en av F-tastene.

Det er ikke overraskende at Asus har fått plass til et webkamera på oversiden av skjermen. Det er god plass der selv med dette webkameraet. Oppløsningen er omtrent som vanlig på 1,3 megapiksler og gir et greit bilde. Det er også en innebygd mikrofon plassert til høyre for webkameraet.

Av trådløs kommunikasjon er det meste inkludert som standard. 802.11a/b/g-trådløst nettverk er standard sammen med Bluetooth av typen 2.0 EDR.


Skjermen er viktig for de som spiller dataspill. Asus har som tidligere nevnt gått for en 15,4-tommers skjerm. Denne er i bredformat med en passende oppløsning på 1680x1050 (WSXGA+). Skjermen er av den blanke typen, noe som fort gir refleksjoner, men som også gir høyere kontrast. Kvaliteten på skjermen er god, med en over middels god lysstyrke som vi målte til 212 cd/m2.

Støynivået er variabelt. Under lett bruk hører man viften noe, og etter vår mening mer enn ønskelig. Under hardere bruk hører man natulig nok viften mer, men støyen likevel på et akseptabelt nivå.

Varmeutviklingen var overraskende bra, spesielt på håndleddstøttene. Dette er det området flest har kontakt med maskinen på, hvor det fort kan bli ubehagelig varmt etter mye bruk. På grunn av at Asus har plassert batteriet i forkant av maskinen, er det få enheter som gir fra seg mye varme på den fremre delen. Dette er veldig gunstig for de som skal spille i flere timer i strekk.Ytelse

Vi har valgt å vise ytelsestallene opp mot Dell XPS M1710 som vi testet tidlig i fjor høst, sammen med Ferrari 5005WLHi vi testet tidligere i måneden, og den mindre Zepto 6214W som ble testet i fjor vår.

Alle maskinene yter godt med tanke på skjermstørrelsen. Det er ingen tvil om at Dell XPS M1710 er den desidert raskeste i denne oversikten. Dell-maskinen ble testet med den daværende toppmodellen for bærbare nemlig GeForce Go 7900 GTX, og i dag kan man få denne maskinen med et enda kraftigere skjermkort, nemlig GeForce Go 7950 GTX.

Ferrari-maskinen har på sin side et skjermkort fra ATI av typen Radeon Mobility X1600. Zepto-maskinen er den fysisk minste maskinen med en 14-tommers skjerm. Skjermkortet er likevel forholdsvis kraftig, nemlig GeForce Go 7600 med 512 MB dedikert minne.

Asus G1 blir altså levert med GeForce Go 7700 med 512 MB dedikert minne. Ikke overraskende er ytelsen noe bedre enn 7600-kortet som vi finner i Zepto-maskinen, men noe svakere enn skjermkortet i Ferrari-modellen. Det skal dog sies at i 3DMark03 gjorde Asus G1 det bedre enn maskinene fra Zepto og Acer.


Doom 3 er ikke det nyeste spillet der ute, men henger likevel godt med som testprogram. XPS-modellen er et godt stykke raskere enn Asus G1, som på sin side legger seg noe over de to andre modellene i oversikten.


Etter vi aktiverte 4xAA og høyere kvalitet på grafikken, ble forskjellene mellom XPS M1710 og Asus G1 enda større, men på den andre enden av skalaen er det knapt noen forskjeller lengre. Asus G1 yter noe bedre enn Ferrarien og Zeptoen, men forskjellene er små.


I FarCry-testen ligger XPS fortsatt på topp. Ferrari-maskinen med ATI-skjermkortet gikk forbi Nvidia-konkurrentene i Asus G1- og Zepto-maskinene.


Asus G1 benytter den siste prosessoren fra Intel, nemlig Core 2 Duo T7200. Denne har en klokkehastighet på 2 GHz og 4 MB L2-cache. Zepto- og Dell-maskinene er testet med en Core Duo på 2 og 2,16 GHz. Den nye arkitekturen i Core 2 Duo gjør sitt til at videoenkodingen går en del raskere.


Her gjør ikke forskjellen mellom Core Duo og Core 2 Duo så store utslag. Den høyere klokkehastigheten på prosessoren vi fant i Dell XPS-maskinen gjør sitt til at den er raskest her. Merk at Både Dell XPS M1710- og Zepto-maskinene blir levert med de nye Core 2 Duo-prosessorene i dag.


Som vi har vist tidligere gir Core 2 Duo tilsvarende minneytelse som Core Duo, men cache-ytelsen er langt bedre.


Også minneforsinkelsen er langt lavere med de nyere Intel-prosessorene, og tilgangstidene er nå svært tilsvarende det vi får fra AMD-plattformene.


Den generelle systemytelsen er svært høy på alle maskinene i oversikten. G1 er spesifisert godt på alle områder, men det finnes raskere utgaver av Core 2 Duo, og ikke minst så finnes det raskere skjermkort - bare ikke i et format som passer til 15,4-tommers bærbare. Grunnet størrelse og varmeutvikling får nemlig ikke de raskeste skjermkortene plass i maskiner med mindre enn 17-tommers skjermer.


Batterilevetiden er den beste i oversikten. En batterilevetid på nesten tre og en halv time er bra for en maskin som dette.


Tiden det tar å lade opp batteriet fra det er tomt er forholdsvis kort, og kortere enn det det tar å lade ut maskinen under lettere bruk.

Konklusjon

Asus G1 har gode spesifikasjoner til å være en maskin med en 15,4-tommer skjerm, og i tillegg er den solid og har funksjonalitet som bør tilfredsstille de aller fleste.

Modellen her til lands er godt spesifisert med 2 GB minne, 160 GB harddisk og en Core 2 Duo-prosessor på 2 GHz. I tillegg følger det med en Logitech MX518-mus i karbonfiber og Asus "gaming"-logoen, samt en sekk i samme stil. Prisen for alt dette ligger på et akseptabelt nivå i forhold til konkurrentene.

Vekten på 3,3 kg gjør at maskinen nærmer seg vekten til mange av maskinene med 17-tommers skjermer, og til og med overgår et par av de. For eksempel Asus' egne W1- og W2-modeller.

Den generelle systemytelsen er svært god og batterilevetiden er bra i forhold til andre spillmaskiner. Vi klarte å dra ut nesten tre og en halv time på denne maskinen. Dette er likevel ikke så overraskende, takk i betraktning maskinens svakere skjermkort og mindre skjerm enn konkurrentene.

At Asus G1 skiller seg ut i mengden er det ingen tvil om, men noen fullblods spillmaskin er den etter vår mening ikke. Til det er skjermkortet for svakt.Generelt god ytelse
Gode spesifikasjoner og funksjonalitet
Solid bygget
Sekk og ekstern mus følger med


Noe svak grafikk til å være spillbærbar
Stor og tung for å være en 15,4-tommer

Asus G1

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen