TEST: Asus Eee PC 901
Test

Asus Eee PC 901

I bruk

Maskinen er hovedsaklig bygget i plastikk, men kjennes likevel forholdsvis solid ut. Grunnen til dette er at den fysiske størrelsen er såpass liten at det er lett å gjøre maskinen solid. Skjermlokket er tykt og har solide hengsler som holder skjermen godt fast.

Tastaturet er mer krympet i forhold til MSI Wind på grunn av at den fysiske størrelsen er noe mindre. For de med store fingre er det en tilvenningssak å skrive på mindre tastaturer, da vil vi anbefale maskiner med en skjermstørrelse på minimum 10 tommer for at det skal bli så enkelt som mulig å bruke maskinen.

Musflaten er stor og god, den er i bredformat og passer dermed skjermen ypperlig. Selv om maskinen er knøttliten og musflaten er stor har Asus fått plass til to store og forholdsvis gode knapper. De er plassert helt på kanten av maskinen. Responsen og klikkelyden er bra.

Operativsystem

Eee PC kom fra begynnelsen av med en enkel utgave av Xandros, en Linux-distribusjon. Grensesnittet er enkelt og lett forståelig, men det kan være forenklet for mye i forhold til det folk er vant til både med tanke på Windows og andre Linux-distribusjoner. Oppdateringer fungerer bra via Asus' egne APT-servere som kan gjøres via konsollet eller et grafisk grensesnitt. Siden maskinen er knyttet opp mot en egen oppdateringsserver får man heller ikke nyttiggjort seg det enorme utvalget av programvare man gjerne finner for distribusjoner basert på Debian.

Den viktigste programvaren følger heldigvis med. Firefox er den selvskrevne nettleseren sammen med Thunderbird for e-post. Skype og de fleste lynmeldingsprotokoller (MSN Messenger, AIM, Yahoo, Google Talk, ICQ osv) er støttet. Openoffice gir støtte for skrivebehandler, regneark, presentasjoner og lignende. Picasa, DVD-avspilling, musikkavspilling, antivirus (NOD32, dog uten lisens)) osv er inkludert i maskinen som standard.

Yostore, en nettbasert lagringsløsning er og inkludert som standard både på Linux- og Windows-utgaven.

Linux har den fordelen at den kan dele opp hvor ting ligger på en langt enklere og smidigere måte enn Windows. Symlinker og det å kunne splitte opp partisjoner på en langt mer avansert måte gjør det enklere med Linux enn Windows når Asus har valgt denne lagringsløsningen. Vi håper at Asus velger en enklere løsning for lagringen i de kommende Eee PC-modellene da det både blir enklere for oss som brukere og for Asus.

Vi mener at Eee PC hadde vært bedre tjent med en mer normal Linux-distribusjon som Ubuntu, Opensuse, Fedora eller Mandriva. Det hadde da vært enklere å funnet løsninger på eventuelle problemer, støtte for mer programvare og en allerede stor brukermasse som kan gi mye hjelp og innspill. Det er heldigvis mulig å legge inn andre Linux-distribusjoner uten de største problemene, og den store brukermassen rundt om i verden har ført til mye kunnskap og tips på internett. Kom gjerne med innspill om hvilke operativsystemer som dere mener fungerer best med Eee PC i diskusjonen til denne testen.

Under testperioden hadde vi litt problemer med Linux-utgaven på testmodellen. Det skal merkes at 901 fortsatt ikke er i salg her til lands og disse problemene kan være fikset innen man kan kjøpe maskinen.

Windowsutgaven er basert på Windows XP, men vi må si oss noe skuffet over Asus her. De har valgt å ha en delt lagringsløsning slik at man har en 4 GB modul hvor operativsystemet er lagret, og en ekstra modul for lagring utenom. 4 GB for Windows er svært lite, og det er ikke mye som skal til før lagringsplassen er brukt opp. Microsoft kommer med stadige oppdateringer som spiser opp plass, og når Asus i tillegg har plassert mine dokumenter og programmappene på den samme stasjonen blir det fort fullt. Windowsutgaven har en modul på 8 GB utenom for annen lagring, mens Linux-utgaven har 16 GB. Totalt sett koster disse maskinene akkurat like mye.

På grunn av at Asus hadde fjernet swapfunksjonen i Windows-utgaven virket maskinen tregere enn MSI Wind som benytter seg av en tradisjonell harddisk i stedet for minnebasert lagring som Asus Eee.

Tilkoblinger

Høyresiden inneholder noen av tilkoblingsmulighetene. Helt fremme finner vi minnekortleseren som støtter MMC og SD. Videre bakover finner vi to USB-kontakter og en skjermutgang av den gamle D-SUB-typen. Helt bakerst finner vi tilkoblingen for strøm.

Det er ingen tilkoblinger på baksiden av maskinen som er dekket av batteriet og skjermhengslene.

Venstresiden inneholder resten av portene. Helt bakerst finner vi hullet for kensingtonlåsen, nettverk, den tredje og siste USB-kontakten og vifteutblåsningen. Helt fremme ser vi mikrofoninngangen og hodetelefonutgangen.

Videre er Eee PC 901 utstyrt med et 1,3 megapixels webkamera, Bluetooth og et 802.11bgn trådløst nettverkskort fra Ralink. Det kablede nettverkskortet kommer fra Atheros.

Vi er generelt godt fornøyd med hvordan denne maskinen er utstyrt. Den har alt man trenger for å være en såkalt nettpc. Alt man trenger av tilkoblingsporter er tilgjengelig og vi setter stor pris på at Bluetooth, webkamera og en innebygget mikrofon (array) er standard.

Skjerm

Skjermen på 8,9 tommer er såpass mye større enn den opprinnelige på 7 tommer som finnes i 700-modellene. Oppløsningen er i tillegg økt til 1024 x 600 noe som gjør at man ikke trenger å scrolle seg i hjel når man surfer på de aller fleste nettstedene. Skjermen har en god fargegjengivelse og oppløsningen passer skjermstørrelsen godt. Men lysstyrken er virkelig ikke noe særlig bra. Vi målte den til 105 cd/m2. Skjermen føles likevel ikke så dårlig som tallene ser ut, men en ting som vi ikke likte så godt er at skjermbildene virker noe krystallisert.

Varmeutviklingen er som dere ser noe høyere enn MSI Wind. Dette er nok på grunn av at maskinen fra Asus har et litt mindre kabinett.

Støyen er det uansett ikke noe å si på. Viften kan høres noe mer enn den viften MSI har benyttet, men til gjengjeld blir det ingen harddisklyder som på Wind.

Asus Eee PC 901

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen