TEST: Asus Eee PC 1015PED
Test

Asus Eee PC 1015PED

I bruk

Når vi pakker ut Asus Eee PC 1015PED møtes vi av et veldig anonymt utseende. Matt sort plast dominerer utsiden, og det liker vi! Det er alt for mange maskiner som leveres med høyglans-lakk på utsiden som rimelig fort blir et lett offer for fettflekker og fingermerker.

På innsiden av maskinen er det en blank ramme rundt selve skjermen og tastaturet, men ikke der man hviler håndleddene. De mange klistremerkene ødelegger det stilrene utseende, men de er heldigvis enkle å ta av. Konstruksjonen i maskinen føles veldig solid, og vippeaksjonen i skjermen er akkurat passe stiv.

TilkoblingerInn- og utganger
Type og grensesnitt
Bilde
VGA
Lyd
Hodetelefonutgang og mikrofoninngang
Enhetstilkobling
3 x USB 2.0
Nettverk
10/100/1000 Mb Ethernet
Annet
Minnekortleser
Kensington-lås

Av tilkoblinger har 1015PED kun det mest nødvendige, vi savner som alltid HDMI, og synet av en firewire-port hadde vært en forfriskende nyhet. Noen modeller av denne maskinen kan skilte med 2 x USB 3.0 porter, men det hadde ikke sneket seg inn på vårt testeksemplar.

På høyresiden: Minnekortleser, hodetelefonutgang, mikrofoninngang, 2 x USB, Kensington-lås og LAN
På høyresiden: Minnekortleser, hodetelefonutgang, mikrofoninngang, 2 x USB, Kensington-lås og LAN

På venstresiden: Ladeplugg, VGA og én USB
På venstresiden: Ladeplugg, VGA og én USB

Det meste av tilkoblinger er plassert på høyresiden. Det kan bli litt vondt for de som bruker ekstern mus, men for sånne små sofasurfere som denne maskinen er det muligens ikke så aktuelt uansett.

Taster og touchpad

Tastaturet på Eee PC 1015PED er av typen "chiclet" som betyr at hver tast har litt boltreplass og tilsynelatende stikker opp av kabinettet. Dette fører som regel til mindre svikt, og ser ganske kult ut. For denne maskinen sin del er dette en god løsning som fungerer godt å skrive på. Men siden maskinen er såpass liten er ikke tastaturet i full størrelse, og det tar litt tid å venne seg til.

Det finnes to snarveistaster på tastaturet. Den ene starter opp ExpressGate, som er et lite Linux-basert operativsystem som starter opp på null komma niks, og den andre knappen styrer det trådløse nettverkskortet. Det er mulig å kontrollere grunnleggende systeminnstillinger med en kombinasjon av "Fn"-tasten og noen andre utvalgte taster.

Touchpaden er behagelig å bruke, med en matt overflate. Den er rammet pent inn, som gjør at man lett føler hvor kantene på overflaten går. Museknappene er kombinert i én knapp, som ikke bråker nevneverdig og byr på helt passe trykkemotstand.

Høyttalere

Som på nett-PC-er flest er ikke disse stort å skryte av. De duger til musikk på lavt nivå, rolige filmer og filmklipp på nettet. Det er derimot en fullstendig fravær av dybde i lydbildet, og med høyt volum er selv et realt katteslagsmål snillere mot ørene.

Skjerm

Oppløsningen på denne skjermen er 1024 x 600 piksler. For noe seriøst arbeid foran maskinen er dette selvsagt alt for lite, men det er jo heller ikke 1015PED sitt mål. Vi liker at Asus har brukt en matt skjerm i denne modellen. Selv om farger ikke blir like "levende" som med et reflekterende høykontrastbelegg, slipper man omtrent alt som finnes av refleksjon fra omgivelsene.

Når det gjelder kontraster og sortnivå etterlater denne skjermen mye å være ønsket, og heller ikke innsynsvinklene horisontalt eller vertikalt imponerer oss. Stort mer kan man jo ikke forvente seg av en nett-PC, den gir et helt greit bilde, punktum.

På grunn av de nye testrutinene våre og bruk av nytt utstyr for å måle lysstyrke på skjermen kan vi ikke sammenlikne dette tallet med de andre maskinene vi har testet. Alene sier ikke dette tallet stort, men lysstyrken oppleves som mer enn god nok, og man kan lett bruke maskinen utendørs i sterkt sollys, den matte skjermoverflaten hjelper med dette.

Temperatur og støy

Det er sjeldent vi hører vifta spinne på Asus Eee PC 1015PED. På tross av dette blir den heller ikke nevneverdig varm. Det er altså en ganske potent kjøling på plass i denne maskinen, kudos til ingeniørene hos Asus for dette!

Som vi ser av grafene øker ikke temperaturen nevneverdig fra hviletilstand til full last, og dette på tross av at 1015PED er den teoretisk raskeste av disse maskinene.

Batteri

I følge Asus skal 1015PED holde ut i hele 13 timer før maskinen tar kvelden. Dette måtte vi selvsagt teste ut! På bildet under kan man se at batteriet ikke stikker ut på baksiden av maskinen, men litt på undersiden.

Det er en smal sak å oppgradere minnet på 1015PED, så skulle man ønske å slenge inn en større brikke er det bare å åpne det lille dekselet, og smette brikken på plass.

Hele 10 timer og 41 minutter fikk vi med laveste lysstyrke i Mobilemark 2007. Programmet simulerer en vanlig arbeidsøkt med mange vanlige programmer, altså variert bruk. Dette tallet står det respekt av, særlig med tanke på at batteriet ikke er brysomt stort. Det er ganske tydelig hvor mye strøm skjermen sluker, for med full styrke får man "kun" nesten 8 timer, 5 timer mindre enn Asus lover.

Asus Eee PC 1015PED

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen