Test

Asus Eee PC 1005P

Det er nå en stund siden vi testet minibærbare. Strengt tatt følte vi kanskje heller ikke det helt store behovet for det i tiden før jul - innmaten i disse har hatt en tendens til å være nokså identisk, og selv om det har vært visse forskjeller i skjermer, tastaturer og ikke minst i batterilevetid har resultatene vært nokså forutsigbare.

Men ting og tang har da nå omsider skjedd på denne fronten. Nye minibærbare kommer nå med Windows 7 i stedet for den sedvanlige XP, og nå på nyåret har vi fått en ny generasjon Atom-prosessorer. Alt nytt er selvfølgelig velkomment og i den anledning har vi tatt en kikk på Asus' nye Eee PC 1005P.

Kjappe tekniske data:
10 tommers skjerm - 1024 x 600 piksler
Intel Atom N450  - 1,66 GHz
160 GB harddisk - 5400 RPM
1 GB RAM
Intel GMA 3150 grafikk
10/100 LAN, 802.11b/g WLAN
Størrelse: 26,2 x 17,9 x 3,7 cm
Vekt: 1,3 kg
OS: Windows 7 Starter
Pris: omtrent 2500 kr.

I all forstand er altså Eee PC 1005P en tradisjonell minibærbar, men i forhold til fjorårets modeller har den fått en innvendig overhaling med nytt brikkesett og ny prosessor der grafikkfunksjonaliteten er integrert.

1005P kommer som de fleste nye minibærbare med Windows 7 Starter, som har et litt nedskalert grensesnitt (uten Windows Aero). På såpass svak maskinvare oppleves ikke akkurat operativsystemet som kjapt og responsivt, men det går likevel stort sett greit så lenge du ikke har for høye forventninger.Eee PC 1005P ligner vel på de fleste andre minibærbare, og kommer i blanklakkert plast med blå, hvit, rosa eller sort farge. Kvalitetsmessig føles den relativt solid sett i forhold til størrelsen. I rammen rundt skjermen på 10 tommer finner vi et 0,3 mekapiksels webkamera og integrert mikrofon. Selve panelet er på de sedvanlige 1024 x 600 pikslene, men i motsetning til hva som er vanlig i dag er dette av den matte typen, noe som gjør at reflekser fra diverse lysskilder ikke er noe problem. Men direkte sammelignet med en glare-skjerm (kontrastbelegg) mangler den naturlig nok litt sprut i farger og har dårligere kontrast. Det skal også nevnes at det heller ikke er av de mest lyssterke skjermene vi har sett.

Av tilkoblingsmuligheter har 1005P:


Minnekortleser, lyd inn/ut, 2 x USB og LAN på høyre side.


VGA, USB og plass for kensingtonlås på venstre side. Her kommer også varmluften ut og strøminntaket er plassert lengst bak.

Asus Eee PC 1005P har forresten en ladeplugg som er langt tynnere enn de vi finner på de fleste bærbare. Dette byr strengt tatt ikke på problemer i seg selv, men siden ledninger kan dras og snubles i er vi litt skeptisk til om dette virkelig er et fremskritt. Vi ser nemlig for oss at denne ikke tåler like mye juling som de "vanlige" pluggene.Tastaturet på 1005P har relativt kort aksjon, minimalt med svikt og føles presist og behagelig å skrive på. Layouten er god. Over tastaturet finner vi to knapper - den høyre er den vanlige av/på-knappen, den venstre har dobbel funksjon. I Windows brukes den venstre knappen for å kjapt veksle mellom forskjellige strømstyringsplaner.

Hvis PC-en er avslått kan den samme knappen brukes til å gå inn i noe som kalles Asus Express gate, som kan brukes til å starte enkle applikasjoner for blant annet å se bilder eller surfe på nettet. Disse funksjonene ser vi dog svært få grunner til å bruke, ettersom verken riktig oppløsning eller norsk tastatur støttes - og det å laste inn Windows tar tross alt ikke SÅ mye lenger tid.Under tastaturet markerer små "nupper" hvor pekeplaten er (bilde nederst i artikkelen). Denne er i bredformat og relativt følsom, og i tillegg er den av multitouch-typen, det vil si at du kan bruke to eller tre fingre for eksempel å zoome og rotere.

Ytelse
Asus Eee PC 1005P er som nevnt utstyrt med Intels nye Atom-prosessor, og skal sånn sett være mer strømgjerrig enn sine forgjengere. Men et annet sted Atom har forbedringspotensiale er selvfølgelig i ren prosessorkraft - å bruke minibærbare til krevende oppgaver kan nemlig være en tålmodighetsprøve.

Her har vi sammenlignet med den langt dyrere CULV-modellen Acer Aspire 3810T og to minibærbare: Samsung NC20 og IdeaPad S12 fra Lenovo. Sistnevnte hadde forrige generasjon Atom-prosessor.

Verdi i poeng, høyere er bedre:


Noen spesiell forskjell i ytelse fra de "gamle" minibærbare til den nye kan vi ikke se. Om enn noe er det tydelig at grafikkløsningen Intel GMA 3150, som nå altså er integrert i selve prosessoren, ikke akkurat er noen oppgradering fra GMA 950 som vi fant på den gamle Atom-plattformen. For 3D-spill og anstendig HD-video må du altså fremdeles se etter litt kraftigere bærbare.

Verdi i sekunder, lavere er bedre:


Med SuperPI ser vi en liten, men i praksis ubetydelig ytelsesforskjell mellom de tre minimaskinene. Prioriterer du ytelse er altså fremdeles en CULV-modell eller konvensjonell bærbar å foretrekke.

Batteri
Asus har forsynt 1005P med et 6-cellers batteri som i det store og hele går i ett med resten av kroppen, men det gjør også at rumpa står 3,7 cm over bordplaten med lokket igjen. At maskinen ikke er slankere bak gjør oss likevel ikke så mye i det vi får øye på det hvite klistremerket under tastaturet, der Asus hevder at maskinen skal holde i hele 11 timer på batteridrift.

Verdi i minutter:


Slikt må selvfølgelig testes, og etter flere gjennomkjøringer er saken klar; her kommer ikke Asus med tomme løfter. Eee PC 1005P klarte seg hos oss i nesten elleve og en halv time konstant påslått uten belastning, eller litt over seks og en halv time med videoavspilling. Dette er langt over hva som har vært vanlig for minibærbare, eller bærbare generelt.

Når det gjelder varmeutvikling synes vi at vifta gjør en grei jobb med å kjøle ned PC-en under belastning, og det uten å støye i nevneverdig grad.

Vurdering og konklusjon
Asus Eee Pc 1005P er på mange måter en glitrende minibærbar, om du da ikke er ute etter noe annet enn en liten sak du kan bruke til internett, enkle kontorprogrammer og grunnleggende medieavspilling. Dens store styrke ligger i batterilevetiden - 11 timer holder til også til overtid på kontoret, en veldig drøy flyreise eller en hel dags forelesninger pluss pluss. Når vi kombinerer dette med et relativt godt tastatur og et solid inntrykk er vi ikke i tvil om at 1005P kommer til å være på noen ønskelister, ikke minst for den som som foretrekker matte skjermer.Men litt å prike på har vi da også. En litt mer lyssterk skjerm hadde ikke skadet, selv om vi i egentlig ikke savnet noe der før vi tok en direkte sammeligning med en annen bærbar. Vi savner dessuten 802.11n-støtte for det trådløse nettverkskortet, og vi er smått skeptiske til den tynnere ladepluggen. Innebygd blåtann hadde selvfølgelig også vært en fordel.

En annen ting som irriterer oss er at VGA-utgangen ikke støtter høyere oppløsninger enn 1680 x 1050 piksler. Dette er strengt tatt ikke Asus sin skyld, ettersom begrensningen tydeligvis ligger i Intels brikkesett/grafikkløsning. Nå er det riktignok mange som uansett aldri kobler sin lille bærbare til en ekstern skjerm, men for den som gjør det og har en høyoppløst monitor er dette et stort minus i margen.

I forhold til tidligere minibærbare er det heller ikke nevneverdige forskjeller i ytelse, så for krevende oppgaver anbefaler vi fremdeles en PC med litt mer muskler. Men for hva Asus Eee PC 1005P faktisk ER - en enkel og god 10-tommers minibærbar med laaaang batterilevetid - får den en solid femmer på vår terning.
 
Asus Eee PC 1005P
Knall batterilevetid, støysvak, anstendig tastatur og pekeplate
 
Vi savner 11n/blåtann, lav oppløsning på VGA ut
 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen