Asus Eee PC 1000H

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Asus er fabrikanten som definerte et helt nytt marked for bærbare PC-er, nemlig nett-PC-en. Merkenavnet Eee er nå blitt kjent for de fleste som har en fot innenfor dataverdenen. Og i serien finner billige, små og enkle datamaskiner.

Eee finnes som stasjonær PC (Eee Box), Alt-i-ett PC (Eee Top), og bærbar PC. Og Asus har et drøss av modeller med 7-tommers, 9-tommers og 10,1-tommers skjerm. Vi har fra før av testet Eee PC 901 med Linux forhåndsinstallert.

I dag er det derimot 10,1-tommeren Asus Eee PC 1000H som er i fokuset. Vår testmodell er utstyrt med en Intel Atom N270 1,6 GHz, 1 GB minne, 160 GB Harddisk, Wifi, bluetooth osv. Windows XP er forhåndsinstallert, og i motsetning til tidligere modeller, kan den ikke fåes med Linux fra fabrikk.

Prisen på denne PC-en begynner å nærme seg nivået på en fullblods bærbar PC, så det store spørsmålet blir, er den verdt det?

I bruk

For en som er glad i PC-utstyr kan man nesten bli litt paff når man står med esken til Eee 1000H i armene. Den er nemlig veldig, veldig liten. Så liten at vi lurte på om vi bare var blitt tilsendt laderen til maskinen, men den gang ei.

Maskinen er ved første øyekast en lekker, liten sak. Men når man begynner å ta litt i den, merker man fort at det er mye plastic fantastic. Alle mekanismer er stramme og skrudd godt til, men man kan ikke unngå å bli skuffet av at den er laget utelukkende i plast og metall-imitasjon.

Tilkoblinger

Maskinen er sånn passe utstyrt når det kommer til tilkoblinger, vi har det mest nødvendige, tre USB-porter, LAN-tilkobling, lyd inn og ut, VGA-utgang og minnekortleser. Her kan man altså lett savne for eksempel HDMI/DVI og firewire, men vi må med størrelse og pris i betraktning si oss fornøyd.

Høyresiden
Høyresiden

Venstresiden
Venstresiden

Det er en voksende trend at bærbare PC-er ikke har tilkoblinger bak, og 1000H er intet unntak. Med mange tilkoblinger på siden, kan skrivebordet få et visst preg av kabelrot. I alle fall VGA, strøm og nettverk kunne vært praktisk å ha på baksiden.

Taster og touchpad

Med sine 10 tommer lider også 1000H av det samme som alle nett-PC-er vi har sett til dags dato, det er ikke plass til et fulltastatur. Og tastaturet her er omtrent 95 % av normal størrelse. For de med små eller normale fingre, er det nok ikke så veldig merkbart, men for oss med potetfingre er dette et kraftig ankepunkt.

Tastaturet har helt greie taster, som har god motstand, og med helt riktig oppsett (testutgaven og bildene er fra den engelske modellen, den norske er noe annerledes). Control- og funksjonstasten er der vi ønsker dem, og delete-tastens plassering oppe i hjørnet er også bra.

Men der slutter også lovordene, for med masse svikt over hele brettet, kan skrivingen bli en regelrett ubehagelig opplevelse. Det er som med resten av maskinen, på avstand ser det bra ut, men når de viktigste komponentene holder en lav standard, kan man ikke unngå å bli skuffet.

Å skrive en hel dag, eller jobbe med denne maskinen til daglig hadde for vår del vært uaktuelt, men for kjappe, enkle notater, og lett nettsurfing holder den til nød. Den mindre-enn-standard-tastaturstørrelsen er heller ikke til hjelp.

Touchpad-en er derimot veldig god, den er responsiv, og overflaten er behagelig. Litt liten blir den jo, men på en nett-PC kan man ikke vente annet. Knappene er litt i hardeste laget, men siden touchpad-en har multitouch, altså kan registrere flere tastetrykk samtidig, trenger man egentlig ikke knappene.

Hva som skal skje når man bruker to eller tre fingre, kan man selv bestemme, og funksjonen kan også brukes til å scrolle i vinduer. I ettertid har vi savnet dette i andre datamaskiner, og vi venter i spenning til konkurrerende produsenter hermer etter Asus her.

Høyttalere

Kort sagt en ubehagelig opplevelse, selv ikke oppstartslyden i Windows høres grei ut med disse. Men igjen, hva kan man forvente? Dette er ikke høyttalerne man spiller yndlingssangen sin på, ei heller ser en god film. Med hodetelefoner eller ørepropper leverer den derimot grei lyd. Et multimedia-fantom er det altså ikke, og det var det vel heller ingen som trodde.

Skjerm

Skjermen har en oppløsning på 1024x600 piksler, og disse er fordelt på 10,2 tommer. En høyere oppløsning hadde selvfølgelig vært moro, men skrift ville blitt veldig liten, så det passer egentlig godt størrelsen tatt i betraktning. Innsynsvinklen horisontalt og vertikalt er helt grei.

Med en lysstyrke på 225 cd/m2 kan skjermen brukes i selv de lyseste lokaler eller ute i fint vær. Og den er bedre enn selv på helt normale bærbare PC-er vi har testet.

En irriterende feil med skjermen var et område der alt var lysere enn resten, noe man ofte ser på eldre skjermer. I tillegg var alle fargene på skjermen overeksponert, og selv ikke etter litt finpuss på fargeprofilen i Windows ble det helt bra. Om vi var blitt tilsendt en mandagsutgave eller om alle maskinene har disse feilene, er vi ikke helt sikre på.

Temperatur og støy

En av de største fordelene med nett-PC-er er hvor svak maskinvare de har. Dette gir utslag i størrelse, batteritid og ikke minst temperatur og støy. Med en veldig liten vifte man bare hører en sjelden gang i blant, skulle man kanskje tro den ble litt varm, men neida. Lave temperaturer og lite støy. Bedre blir det ikke.

Programvare og ytelse

Asus Eee PC 1000H er i motsetning til sine forgjengere kun tilgjengelig med Windows XP, og ikke Linux. Dette er i og for seg ikke et problem, men litt irriterende for de som ikke liker Windows, og dermed må betale lisens for noe man ikke bruker. Windows XP er lettkjørt, og med en relativt svak maskinvare kan det hende Windows Vista hadde lugget litt. XP kjører veldig godt på maskinen, og oppstart, inn og ut av dvale, samt avslutning går raskt og greit. Den medfølgende programvaren er også helt på par. Ingen overraskelser fra Asus på denne siden.

Ytelsen i de fleste kontorprogrammer er helt kurant, og selv tyngre bildebehandligsprogrammer som Adobe Photoshop gikk helt brillefint på denne PC-en. Oppløsningen på skjermen vil derimot hindre de fleste med å jobbe mye med slike programmer, men det er greit å vite at den takler det.

Vi har selvsagt kjørt igjennom det sedvanlige mylderet av testprogrammer, men PCmark05 og 3Dmark06 ville ikke kjøre alle testene med Intel Atom prosessor og Intel GMA 950 grafikk. Her er i alle fall resultatene på det vi kunne kjøre:

Her får man hva man betaler for. Atom-prosessoren gjør det ikke akkurat skarpt i disse testene, men man får et visst inntrykk av hvor mye svakere den er enn sin storebror Core 2 Duo. Det er absolutt merkbart i tunge programmer, og oppstart av disse. For den lette bruken en nett-PC er rettet mot derimot, gjør den det veldig godt, og er meget responsiv.

Batteri

Når det kommer til batteriet virker det som Asus har klart å tyne det veldig godt. De har oppgitt en levetid på opptil syv timer, noe vi som mennesker med en god porsjon fornuft innabords stiller oss litt skeptiske til.

Det er en litt urettferdig graf, da Wind ikke kommer med det store batteriet vi testet den med, som standard i Norge. For Asus Eee PC 1000H har vi derimot testet med standard størrelse på batteriet.

Med lysstyrken på skjermen på maks, holdt vi ut i fire og en halv time i MobileMark 07. Ikke helt de syv timene vi ble lovt, men at virkeligheten ikke stemmer så godt overens med testlab-en til produsentene er jo ikke noe nytt. Batteritiden vi målte er uansett veldig bra, og holder nok for en skoledag eller arbeidsdag for de fleste.

Konklusjon

Dette er den største og dyreste Eee-maskinen vi har testet, og man må per i dag ut med rundt 3700 kr for å få et slikt eksemplar med seg hjem. For denne prisen nærmer man seg fort de mer normale bærbare, men om man ønsker en knøttliten maskin man kan ta med seg rundt, eller en raskere bærbar å ha hjemme er opp til deg.

Det vi kritiserte mest når vi testet Eee 901 var at tastaturet rett og slett var for lite til at det ble behagelig i bruk for mange nordmenn, 1000H har fikset på mye av dette, bare med å kjøre maskinen bittelitt større. Den større skjermen gjør også maskinen mer brukervennelig. I forhold til konkurrentene er det batterilevetiden som er den største fordelen til Asus. Vi målte godt over fire timer på 1000H, og det med lysstyrken på det maksimale. Om man reduserer denne vil man lett klare en time, halvannen mer.

For de som trenger en liten reisemaskin med god batterilevetid uten å ta regjeringens redningspakke kan Eee 1000H være et godt alternativ. Om bare tastaturet og byggekvaliteten vært noe bedre hadde vi vært strålende fornøyd.

Vi setter stor pris på at maskinen kommer med et raskt trådløst nettverk (802.11n) basert på en Ralink-brikke som har grei støtte i Linux. I tillegg har maskinen Bluetooth.


God batteritid
VELDIG bærbar


Dårlig tastatur
Ikke lenger et billigere alternativ

Asus Eee PC 1000H 160 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen