Asus Eee PC 1000H

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I bruk

For en som er glad i PC-utstyr kan man nesten bli litt paff når man står med esken til Eee 1000H i armene. Den er nemlig veldig, veldig liten. Så liten at vi lurte på om vi bare var blitt tilsendt laderen til maskinen, men den gang ei.

Maskinen er ved første øyekast en lekker, liten sak. Men når man begynner å ta litt i den, merker man fort at det er mye plastic fantastic. Alle mekanismer er stramme og skrudd godt til, men man kan ikke unngå å bli skuffet av at den er laget utelukkende i plast og metall-imitasjon.

Tilkoblinger

Maskinen er sånn passe utstyrt når det kommer til tilkoblinger, vi har det mest nødvendige, tre USB-porter, LAN-tilkobling, lyd inn og ut, VGA-utgang og minnekortleser. Her kan man altså lett savne for eksempel HDMI/DVI og firewire, men vi må med størrelse og pris i betraktning si oss fornøyd.

Høyresiden
Høyresiden

Venstresiden
Venstresiden

Det er en voksende trend at bærbare PC-er ikke har tilkoblinger bak, og 1000H er intet unntak. Med mange tilkoblinger på siden, kan skrivebordet få et visst preg av kabelrot. I alle fall VGA, strøm og nettverk kunne vært praktisk å ha på baksiden.

Taster og touchpad

Med sine 10 tommer lider også 1000H av det samme som alle nett-PC-er vi har sett til dags dato, det er ikke plass til et fulltastatur. Og tastaturet her er omtrent 95 % av normal størrelse. For de med små eller normale fingre, er det nok ikke så veldig merkbart, men for oss med potetfingre er dette et kraftig ankepunkt.

Tastaturet har helt greie taster, som har god motstand, og med helt riktig oppsett (testutgaven og bildene er fra den engelske modellen, den norske er noe annerledes). Control- og funksjonstasten er der vi ønsker dem, og delete-tastens plassering oppe i hjørnet er også bra.

Men der slutter også lovordene, for med masse svikt over hele brettet, kan skrivingen bli en regelrett ubehagelig opplevelse. Det er som med resten av maskinen, på avstand ser det bra ut, men når de viktigste komponentene holder en lav standard, kan man ikke unngå å bli skuffet.

Å skrive en hel dag, eller jobbe med denne maskinen til daglig hadde for vår del vært uaktuelt, men for kjappe, enkle notater, og lett nettsurfing holder den til nød. Den mindre-enn-standard-tastaturstørrelsen er heller ikke til hjelp.

Touchpad-en er derimot veldig god, den er responsiv, og overflaten er behagelig. Litt liten blir den jo, men på en nett-PC kan man ikke vente annet. Knappene er litt i hardeste laget, men siden touchpad-en har multitouch, altså kan registrere flere tastetrykk samtidig, trenger man egentlig ikke knappene.

Hva som skal skje når man bruker to eller tre fingre, kan man selv bestemme, og funksjonen kan også brukes til å scrolle i vinduer. I ettertid har vi savnet dette i andre datamaskiner, og vi venter i spenning til konkurrerende produsenter hermer etter Asus her.

Høyttalere

Kort sagt en ubehagelig opplevelse, selv ikke oppstartslyden i Windows høres grei ut med disse. Men igjen, hva kan man forvente? Dette er ikke høyttalerne man spiller yndlingssangen sin på, ei heller ser en god film. Med hodetelefoner eller ørepropper leverer den derimot grei lyd. Et multimedia-fantom er det altså ikke, og det var det vel heller ingen som trodde.

Skjerm

Skjermen har en oppløsning på 1024x600 piksler, og disse er fordelt på 10,2 tommer. En høyere oppløsning hadde selvfølgelig vært moro, men skrift ville blitt veldig liten, så det passer egentlig godt størrelsen tatt i betraktning. Innsynsvinklen horisontalt og vertikalt er helt grei.

Med en lysstyrke på 225 cd/m2 kan skjermen brukes i selv de lyseste lokaler eller ute i fint vær. Og den er bedre enn selv på helt normale bærbare PC-er vi har testet.

En irriterende feil med skjermen var et område der alt var lysere enn resten, noe man ofte ser på eldre skjermer. I tillegg var alle fargene på skjermen overeksponert, og selv ikke etter litt finpuss på fargeprofilen i Windows ble det helt bra. Om vi var blitt tilsendt en mandagsutgave eller om alle maskinene har disse feilene, er vi ikke helt sikre på.

Temperatur og støy

En av de største fordelene med nett-PC-er er hvor svak maskinvare de har. Dette gir utslag i størrelse, batteritid og ikke minst temperatur og støy. Med en veldig liten vifte man bare hører en sjelden gang i blant, skulle man kanskje tro den ble litt varm, men neida. Lave temperaturer og lite støy. Bedre blir det ikke.

Asus Eee PC 1000H 160 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen