Test

Asus Eee Box EB1012P

Testresultater

Asus Eee Box EB1012P

Positive ting Liten, støysvak, strømgjerrig, godt dekket med nettverk. Digitale og analoge utganger, USB 3.0
Negative ting Litt laber ytelse. Spiller ikke alle mulige mediefiler uten å settes opp riktig. Medfølgende mus har veldig kort ledning.0

Testresultater

Asus Eee Box EB1012P

Positive ting Liten, støysvak, strømgjerrig, godt dekket med nettverk. Digitale og analoge utganger, USB 3.0
Negative ting Litt laber ytelse. Spiller ikke alle mulige mediefiler uten å settes opp riktig. Medfølgende mus har veldig kort ledning.0
For de som bygger sine egne PC-er er Asus en ledende hovedkortprodusent, men for menigmann er dette selskapet kanskje mest kjent for sine bærbare datamaskiner. Herunder kommer deres småtasser i Eee-serien, som jo satte i gang hele markedsracet med minibærbare.

Men Asus' Eee-produkter omfatter mer enn kun små bærbare. Blant annet har de stasjonær PC i samme ånd - altså en ministasjonær - som går under navnet Eee Box. Vi har tatt en kikk på den nyeste modellen, som har fått slengt på seg tallkombinasjonen EB1012P. Du får den også i sort farge, og kommer dessuten i en litt annen og dyrere utgave med DVD-brenner.

Tekniske spesifikasjoner for Asus Eee Box EB1012P :
Intel Atom D510 @ 1,66 GHz
Nvidia ION 2 (512 MB grafikkminne)
2 GB minne
250 GB harddisk
Gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN
6 x USB (hvorav 2 x USB 3.0), eSATA
Minnekortleser
Video: VGA og HDMI ut
Lyd: analog ut og inn, optisk (S/PDIF) og HDMI ut
Windows 7 Home Premium (64-bit)
Vekt: 1,1 kilo
Pris: ca 3300 kronerEee Box er som du sikkert kan se en liten PC. Den er litt under tre cm bred og måler ellers 18 x 22 cm i høyde og lengde (uten fot), og totalvolumet er på omtrent en liter. Det betyr at du kan plassere den nesten overalt. Det følger også med en brakett med VESA-feste i pakken, slik at du om ønskelig kan feste PC-en på baksiden av skjermen din om den har dette. Ellers står den greit på foten sin.

At vi her snakker om en ministasjonær har ikke bare med størrelse å gjøre - i stor grad sier dette også noe om datamaskinens ytelse. Som du ser av spesifikasjonene er Eee Box utstyrt med en Atom-prosessor fra Intel, som enkelt forklart er en billig og strømgjerrig CPU med nokså lav ytelse i forhold til vanlige PC-er. Den kan fint brukes til enkle kontorapplikasjoner, surfing, e-post og musikk, men med spill eller tyngre video vil prosessoren få store problemer.

Men ettersom en PC på denne størrelsen kunne egnet seg også fint i stua, har Asus utstyrt denne utgaven av Eee Box med Nvidias ION brikkesett og grafikkløsning. Og som vi så med ASRock ION 330HT-BD, en annen ministasjonær, kan denne løsningen fint ta jobben med høyoppløst video for prosessoren.Den lille PC-en har heller ikke spesielt mye minne eller diskplass, men kan oppgraderes om du ønsker dette. Harddisken kan enkelt skiftes ut, og Boxen har en ledig plass for en ekstra minnemodul. Eee Box er også relativt velutstyrt med både vanlig LAN og trådløst 802.11n-nettverk, eSATA, minnekortleser, optisk og analog lydutgang, samt VGA og HDMI ut. Seks USB-kontakter har den også, hvorav to er av den nye og kjappe USB 3.0.

Det følger også med et tastatur og en liten mus i pakken til Eee Box, men disse kobles til med USB, noe som gjør dem lite brukbare i stua. Når det gjelder datamusa er denne egentlig ganske så håpløs i det hele tatt, siden ledningen ikke er mer enn 60 cm kort/lang.Begrenset ytelse

Som vi allerede har vært inne på er ikke denne PC-en noen arbeidshest. Selv om Atom-prosessoren som sitter i den nye Box er tokjernet og bruker Hyper-threading, noe som i praksis gjør at den fungerer som en firekjernes prosessor, er ytelsen fremdeles nokså begrenset. Ting tar ganske enkelt litt tid med en slik maskin - vinduer spretter ikke opp sånn umiddelbart, og du må vente litt før programmene starter. Har du vært borti en av disse minibærbare PC-ene vet du hva vi mener.

Vi har kjapt sett på ytelsen mot ION 330HT-BD fra ASRock, som har en eldre utgave av Atom-prosessoren og ION-plattformen. Denne PC-en kunne også overklokkes.

PCMark05, høyere er bedre:

Dette programmet tester de forskjellige komponentene i datamaskinen. Ytelsesmessig ser vi at det ikke er spesielle forskjeller på den gamle og nye plattformen - det er klokkefrekvensen som i praksis gjør forskjellene her. Generelt kan vi si at ytelsen er på linje med en minibærbar.

SuperPI (4M), lavere er bedre:

Her kalkulerer vi fire millioner desimaler av Pi, og får det samme inntrykket som over.

Støysvak
Jo mindre en PC er, jo vanskeligere er det gjerne å lage en god (og stillegående) kjøleløsning, men her har Asus gjort en god jobb med Eee Box. En vifte trekker luft gjennom det smale kabinettet og sørger for effektiv kjøling. Helt lydløs er den nå ikke, men suset fra vifta er veldig nøytralt og forsvinner i bakgrunnen så lenge du ikke sitter med Boxen rett ved siden av ansiktet. Hadde det ikke vært for at av/på-knappen og harddiskaktiviteten lyste blått (og for øvrig burde kunne dempes, siden det er nokså skarpt) hadde det vært vanskelig å merke om den var påslått eller ikke.

Vurdering og konklusjon

Med den relativt svake Atom-prosessoren, 2 GB minne og 250 GB harddisk sier det seg selv at Eee Box fra Asus har noe begrensede bruksområder Skal du drive med spill, bildebehandling, videoredigering, tunge kalkulasjoner eller andre krevende oppgaver, bør du se etter en datamaskin med mer moro under panseret.

Har du dog enklere behov - i hovedsak kontorprogrammer, nettbruk og multimedia - kan en slik liten PC være et lite og smart alternativ til kraftigere eller dyrere stasjonære. Box bruker også langt mindre strøm enn tradisjonelle datamaskiner.

Men vær altså klar over at du for prisen av en Eee Box også kan kjøpe en kraftigere datamaskin. Har du plass til en vanlig PC og prioriterer ytelse foran ynde, finnes det langt bedre alternativer der ute.Et annet aktuelt habitat for Eee Box er naturligvis diverse utgaver av Den Norske Stuen. Hvis du utstyrer den med trådløs mus og/eller tastatur, vil den med sine gode nettverksegenskaper og digitale pluss analoge utganger for lyd og bilde kunne gjøre en grei jobb for sporadisk stuesurfing og multimedia.

Maskinvaren er også god nok til å takle HD-film, men alt er ikke på plass når du slår på PC-en. Vi liker at den kommer med en egen mediespiller (Total Media Theatre 3), men selv om denne gjør en grei jobb med det meste, skulle vi helst sett en spiller som taklet flere formater. For å kunne spille av alt mulig du skulle få tak i kreves det da litt fikling for å få ting til å virke optimalt.

Dessuten møter Eee Box også kraftig konkurranse her. Den allerede nevnte ION 330HT-BD fra ASRock er et godt eksempel og sterk motkandidat, som kan bygges ut med en ekstra harddisk og Blu-ray spiller. Asus' Box har på sin side kanskje et noe mer elegant utseende og er mer behagelig for ørene.

Vi skal heller ikke glemme at det finnes et alternativ til små stue-PC-er generelt - de små dedikerte mediespillerne, som både er rimeligere og gjerne byr på mindre krongling når det gjelder oppsett. Asus har jo også sin O!Play i den kategorien.

Det er egentlig ikke så veldig mye å sette fingeren på hos Asus Eee Box EB1012P. Problemet er vel heller at den har såpass konkurranse på så mange områder. Men ser du etter en liten, elegant, støysvak og plasseringsvennlig PC med gode nettverksmuligheter - og som sagt ikke har all verden av krav til ytelse - kan Eee Box være akkurat hva du er på jakt etter.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen