TEST: Asus Zenbook Prime UX31A

Test Asus Zenbook Prime UX31A

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Snasen bærbar med heftig skjerm

Asus' 13-tommers ultrabook har fått en skikkelig overhaling.

Zenbook Prime UX31A er for tiden Asus' sprekeste ultrabook. Denne 13,3-tommeren er arvtageren til UX31E, og er på det fysiske planet nesten identisk med denne. Karosseriet er i aluminium, og kvaliteten virker god.

Men når vi kikker nærmere etter har den fått en rekke oppgraderinger, både innvendig og utvendig. For det første er Zenbook Prime bestykket med Intels nye Ivy Bridge-prosessor, noe som gjør den et par hakk raskere enn UX31E. For det andre har den fått et behagelig og baklyst tastatur, samt en lyssterk skjerm med høy innsynsvinkel og heftig oppløsning: 1920 x 1080 piksler.

Innfrir forventningene

Oppbevaringsfutteralet følger stadig med.
Oppbevaringsfutteralet følger stadig med.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Denne superskjermen innfrir i stor grad forventningene, og er rett og slett en liten fryd å skue. Men vær klar over at den har et relativt beskjedent antirefleksbelegg, noe som gjør at lysskilder og annet lett blir speilet i panelet.

Tastaturet gjør som nevnt også en god jobb, mens pekeplaten har fått rettet opp i et par barnesykdommer fra forrige generasjon Zenbook.

Av tilkoblinger er nye Zenbook Prime nesten identisk med forgjengeren UX31E. Unntaket er at begge USB-portene på Prime er av 3.0-varianten. Ved siden av dette har du altså miniutgaver av HDMI og VGA, samt minnekortleser. Adapter til kablet nettverk følger med. Den mye omtalte Tunderbolt er ikke til stede.

Nå er jo disse bærbare ment å brukes uten for mange ledninger, og der har Asus gjort jobben sin. Maskinen har Bluetooth 4.0, Intel WiDi (Wireless Display) og 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd.

Kan brukes til det meste

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ytelsen er jevnt over god, og et par hopp opp fra forrige generasjon Zenbook. Her har du en maskin som kan brukes til det aller meste, selv om den trives best med lett til medium belasting. Under vedvarende hard jobbing må vifta virkelig spinne opp for å holde varmen nede, og det hører du. Ellers er maskinen stillegående.

Datamaskinen duger også greit til litt spilling, men er ingen utpreget gamingmaskin.

Små, tynne og lette bærbare er lagd for å brukes på farten, og da er det viktig med god batteritid. Her gjør Zenbook Prime UX31A en helt anstendig jobb, der vi målte over fem og en halv times jobbing med typiske kontorprogrammer. For avspilling av 720p HD-video, målte vi over fem timer. Vi kan driste oss å si at den holder en hel liten arbeidsdag på batteristrøm.

Zenbook Prime med Intel Core i7-prosessor koster deg omtrent elleve tusen kroner. Men du kan spare en drøy tusenlappa ved å gå for modellen med en litt svakere Core i5-prosessor. Da vil den få ytelse tilsvarende Samsung NP900X3C, og den faktiske forskjellen kan du se på forrige side.

Alt i alt er det mye å like på Zenbook Prime UX31A. Asus har beholdt det beste fra forrige generasjon, og byttet ut deler der de mente det var behov for det. Resultatet er en gjennomført god pakke som vi må kunne anbefale.


God kvalitet, ganske tynn og lett
Stillegående ved lave belastninger
God ytelse
Heftig og lyssterk skjerm, Full HD


Refleksjoner i skjermen er fremdeles et lite problem
Ingen Thunderbolt

Alternativer

Samsungs nye 9-serie.
Samsungs nye 9-serie.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Ett av de klareste alternativene til Zenbook Prime er Samsungs nye 13,3-tommer i 9-serien: NP900X3C. Denne er lettere, mindre og en halv centimeter tynnere enn Zenbook Prime, og støyer ikke like mye under belastning. I tillegg er skjermen på samme kvalitetsnivå, men er også helt matt.

Nå har riktignok skjermen en oppløsning på "kun" 1600 x 900 piksler mot Zenbook Primes 1920 x 1080 piksler. Men hvis du uansett skal blåse opp tekst og ikoner til Windows' anbefalte 125 prosent, vil du omtrent ikke merke forskjellen.

Samsung NP900X3C har også en litt svakere prosessor og litt dårligere batteritid enn Zenbook Prime, men for hverdagslig jobbing er det ikke noen stor forskjell i praksis.

Et annet alternativ er selvfølgelig Apple MacBook Air 13", som vaker rundt samme pris og samme spesifikasjoner.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Asus Zenbook Prime UX31A på Hardware.no »

Asus Zenbook UX31A-R4004V

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen