Asus ROG Ares II (Bilde: Asus)

Asus slipper et nytt monsterskjermkort

Nye ARES bygger på to HD 7970 GE-kjerner og er vannkjølt.

Asus har nettopp sluppet det som er ett av de villeste skjermkortene vi har sett. Kortet heter Asus ROG Ares II, og er kort fortalt to overklokkede Radeon HD 7970 GHz Edition smeltet sammen i én relativt liten og lett løsning.

Nyheten ble lansert på CES, og det fortelles at vi får intet mindre enn 6 GB videominne på kortet. Vannkjøling er også montert på fra fabrikk.

Om dette bare er for å la entusiaster overklokke kortet ytterligere, eller om det er for å spare plass – og dermed tilrettelegge for den ytterste galskap, altså flere av disse i samme maskin – er ukjent. Ser vi bort fra radiatoren, tar kortet uansett bare opp to ekspansjonsspor.

Raskt og kjølig

I en pressemelding skriver Asus uten beskjedenhet at Ares II er vedens raskeste skjermkort. De påstår kortet klarer å levere 13 prosent høyere ytelse enn referansemodellen av det dobbeltkjernede GeForce GTX 690, men med mye lavere driftstemperaturer.

Kjøleløsningen skal faktisk klare å gjøre dette kortet hele 31°C kaldere, og herdede komponenter skal dessuten øke levetiden på Ares II med 250 prosent, sammenliknet med GTX 690. Lydnivået sies det ikke noe om, men dette vil neppe være fryktelig avskrekkende.

Kjærkomment gjensyn

Tilsvarende prosjekter har vi vært borti tidligere fra Asus. Som de fleste andre er mesteparten av skjermkortene deres basert tett på referansemodellene fra AMD og Nvidia. ROG-serien er et unntak i så måte, og ROG-modellene Mars og Ares skiller seg ut i det ekstreme.

De er likevel sjelden vare, på flere måter. Sist vi så et av disse kortene var i vår test av Asus ROG Mars II, som virkelig fikk oss til å trekke på smilebåndet. Det var helt tilbake i 2011, og kortet var basert på GeForce GTX 580 – da som nå, to stykker montert på én flate.

Men Mars-serien, oppkalt etter romernes krigsgud, er det villeste Asus kan by på med Nvidia-teknologi. Ares er oppkalt etter den greske krigsguden, og er altså det beste de kan gi oss ut fra eksisterende AMD-teknologi.

Spesifikasjoner

Asus ROG Ares II.
Asus ROG Ares II.Foto: Asus

Kjernehastigheten på prosessorene er satt til 1050 MHz, som stiger til 1100 MHz ved hjelp av boost-funksjonaliteten. Da vi nevnte at dette kortet er oppbygd av to overklokkede HD 7970 GE, mente vi altså enda mer overklokket enn hva AMD sitt eget superkort allerede er. De 6 GB med GDDR5 minne på kortet skal kjøre en effektiv frekvens på 6600 MHz.

Det vil faktisk si at spesifikasjonene har mer til felles med Asus sitt ROG Matrix HD 7970 Platinum. Dette var et kort som, da vi testet det, gjorde oss svært begeistret for hva Asus hadde fått til med AMD sin Tahiti XT-kjerne.

Asus har utstyrt kortet med 20-fasers strømforsyning som bedre skal motstå temperaturpåkjenninger og stress. De har også gitt kortet sin egen DIGI+ VRM spenningsregulering, som skal gi presis kontroll på justeringene du kan utføre gjennom deres eget overklokkingsverktøy.

Krever sitt

Hva angår kraft vil kortet også kreve en hel del: Strøm leveres gjennom tre 8-pins PCI Express-plugger, som potensielt kan bety et forbruk godt over 500 watt på skjermkortet alene. Asus anbefaler da også at du har minimum en 850-watts strømforsyning.

Vannkjølingen tar seg av varmen fra de to kjernene på kortet, og er et lukket system med en 120-millimeters vifte på hver side av en radiatorblokk. Denne skal passe i de fleste kabinetter, ifølge Asus selv, og det står i tillegg én 80 mm vifte på selve kortet. Dennes oppgave skal være å kjøle ned minnet og spenningsregulatorene.

Minnebusbredde oppgis å være hele 768 bit, som i denne sammenheng betyr 2 x 384-bit. Kortet kan levere oppløsninger opp til 2560 x 1600, og har to DVI-kontakter samt fire DisplayPort-utganger. Det følger også med overgang fra DVI til HDMI.

Høy kulhetsfaktor, ditto pris

I motsetning til ROG Matrix-modellen tror vi dog ikke prisen kommer til å være helt for alle. Asus vil bare bygge 1000 eksemplarer av ROG Ares II, og den norske prisen på tidligere Ares- og Mars-modeller har ligget langt i overkant av 10 000 kroner.

Om kulhetsfaktoren er nok til å veie opp for prisen må bli en individuell vurdering, men dette kortet kommer nok til å levere en ytelse godt i overkant av selv neste generasjons skjermkort i lang tid fremover.

(Kilder: Pressemelding, Sweclockers, Anandtech)

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen