Asus øker USB 3.0-ytelsen betydelig
(Bilde: Sindre Eldøy, Hardware.no)

Asus øker USB 3.0-ytelsen betydelig

Nye hovedkort får en ny og spennende funksjon.

En rekke av av Asus' nyeste hovedkort, blant annet P8Z77-V, kommer med en ny og spennende funksjon som øker ytelsen over USB 3.0-grensesnittet dramatisk.

Teknologien bygger på «USB attached SCSI protocol», eller forkortet UASP, som er utviklet av folkene bak USB-standarden. I følge Asus skal dette øke overføringsytelsen med opp mot 70 prosent. Teknologien har vært demonstrert tidligere i år, men er nå åpnet opp for alle og tilgjengelig via Asus' hjemmesider.

Fjernet gammel traver

Ytelsen vil hovedsaklig øke ut mot eksterne lagringsmedier som raske harddiskløsninger eller SSD-er. Fokuset ligger på å forbedre ytelsen over USB 3.0-grensesnittet, men UASP skal også forbedre ytelsen over USB 2.0.

UASP-teknologien har i bunn og grunn kastet den grunnleggende protokollen til grensesnittet over bord. Denne har i stor grad har vært den samme siden USB 1.1 kom i 1998.

Protokollen som USB-standarden vanligvis bruker kan forkortes «BOT», Bulk-Only Transport. Dette er en enkel protokoll, som med USB 3.0-standarden tillater en teoretisk overføringsytelse på 4,8 Gbit/s. I praksis har man enda ikke nærmet seg denne verdien, mye fordi BOT-protokollen ikke holder vann når du skal overføre store mengder data fra for eksempel en SSD.

Asus har nå byttet ut BOT med UASP på flere av sine hovedkort, som passer lagt bedre når store partier med data skal overføres samtidig. BOT kan bare sende en kommando om gangen, mens UASP takler langt flere. På den måten blir tidstyver fjernet, og båndbredden utnyttet mer effektivt.

Krever eget utstyr

Teknologien er spennende, men den har én betydelig ulempe – utstyret i begge ender må støtte UASP, ikke bare hovedkortet. Slikt utstyr er ikke spesielt utbredt enda, men det finnes eksterne harddiskkabinetter og annet utstyr som støtter denne standarden.

For å komme rundt denne ulempen har Asus laget en egen teknologi – Asus USB 3.0 Boost. Her har de forbedret BOT-standarden på egenhånd, til et nivå der de selv hevder at ytelsen skal øke med 30 prosent. Denne teknologien sørger for at hovedkortet samler opp data som skal sendes ut til et eksternt lagringsmedium, og sender det i større partier over kabelen. Da kuttes mange mellomledd som tar tid, sammenlignet med når datapakkene sendes én og én.

(Kilde: ExtremeTech, Asus)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen