Asus og Lenovo fosser frem
(Bilde: Istock)

Asus og Lenovo fosser frem

Mens HP og Dell faller på PC-markedet.

Hvert kvartal kommer analyseselskapene ut med rapportene sine, som forteller om hvordan det står til med PC-levarandørene. Dette kvartalet kan både Gartner og IDC melde at PC-markedet forholder seg rimelig stabilt. Sammenliknet med samme kvartal i fjor har salget gått ned med 0,1 prosentpoeng, til omtrent 87 millioner PC-er.

Likevel har det vært store svingninger innad i markedet, og store navn som HP og Dell har måttet gi opp store deler av markedsandelene sine til selskaper som Asus og Lenovo.

HP fortsatt størst

Begge analyseselskapene er enige om at HP fortsatt er den største PC-leverandøren i verden, hvis man ikke regner med nettbrett. De har imidlertid blitt mindre enn de var i fjor, og har fått redusert markedsandelen sin med to prosentpoeng, til omtrent 15 prosent.

Lenovo kommer hakk i hæl, og flere analytikere spår at selskapet kan gå forbi HP i løpet av neste kvartal hvis utviklingen fortsetter i samme retning. I forrige kvartal hadde de en markedsandel på omtrent 14,5 prosent. Hvor mye dette er sammenliknet med samme periode i fjor er vanskelig å si, da IDC og Gartner hadde helt ulike tall fra fjoråret. Det er imidlertid ingen tvil om at de har vokst, og følger vi tallene til IDC har de vokst med hele 25,2 prosent. Gartner er litt mer forsiktig, og oppgir en vekst på "bare" 14,9 prosent.

Dell faller

Tredje- og fjerdeplassen ligger svært tett, og går til Acer og Dell. Markedsandelen ligger på rundt 10,4 til 11,1 prosent, noe som er en liten vekst for Acer, men et fall på hele 11 prosent for Dell.

På bunnen av topp 5-listen finner vi Asus. Asus har virkelig klatret opp på salgslistene det siste året, og økt leveransene med omtrent 39 prosent sammenliknet med fjoåret. Det gir dem i dag en markedsandel på omtrent sju prosent, opp fra omtrent fem prosent i samme kvartal i fjor.

Ingen av analyseselskapene oppgir noen andre PC-leverandører enn de fem største. Resten av listen, 41 prosent, er fyllt opp av andre aktører, som blant annet inkluderer Apple. Hvor stor andel de har av denne biten er ikke sikkert.

Tall fra Gartner.
Tall fra Gartner.Foto: Niklas Plikk
Tall fra IDC.
Tall fra IDC.Foto: IDC

Ingen Ultrabook-suksess enda

I tillegg til å presentere leveransetall for de ulike produsentene, har Gartner og IDC også analysert selskapene. De er begge enige om at PC-markedet fortsatt er sterkt preget av den usikre økonomien i enkelte regioner, og peker ut USA som et marked hvor salget har gått betydelig ned.

I tillegg skal det være liten interesse for PC-kjøp i forbrukermarkedet, og Ultrabooks har heller ikke påvirket salgstallene så mye som mange hadde trodd. Intel uttalte for eksempel tidligere i år at de forventet at ultrabooker ville utgjøre omtrent 40 prosent av det totale salget av bærbare PC-er i år. Frem til nå har dette vært langt i fra sannheten, og med mindre vi ser et enormt salgsboom av ultrabooker de kommende månedene, vil spådommen måtte legges død.

Ultrabook-tallene det er snakk om inkluderer forøvrig ikke Apples Macbook Air, som i følge IDC selger veldig godt.

Les også:

(Kilder: Digi, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen