Asus RT-AC5300 har åtte antenner og NitroQAM-teknologi for høyere hastigheter.
Asus RT-AC5300 har åtte antenner og NitroQAM-teknologi for høyere hastigheter.

Asus' nye flaggskipruter skal slå rekorder

Nytt brikkesett vil gi både bedre signalstyrke og raskere overføring.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For noen uker siden kåret vi den beste trebåndsruteren på markedet, hvor Asus stakk av med seieren. Det Taiwanske selskapet hviler likevel ikke på laurbærene virker det som, for allerede nå vet vi mer om deres enda kvassere nyhet, RT-AC5300. 

Denne varslede flaggskipruteren er, i god Asus-tradisjon, overveldende. Både når det kommer til utseendet og spesifikasjoner. Selv om dette fortsatt er en trebåndsruter har den flere antenner og større øverføringshastighet enn noen andre rutere sluppet på forbrukermarkedet. 

Rekordrask

Asus RT-AC5300.
Asus RT-AC5300.

RT-AC5300s åtte massive antenner, med støtte for 4x4 MU-MIMO-teknologi, skal – i det minste i teorien – levere datastrømmer på inntil 2167 Mb/s til enheter som er koblet opp mot et av de to 5GHz-båndene dens.

Dette er en stor forbedring mot øvrige trebåndsrutere, hvor de to 5GHz-båndene reklamerer med en øvre grense på omtrent 1700 Mb/s.

For 2,4 GHz-båndet oppgir Asus 1 Gb/s som maksimal overføringshastighet. Dette er like fullt imponerende tall, i og med at 600 Mb/s til nå har vært den teoretiske «normalen» for toppruterne her.

«NitroQAM» på godt og vondt

Teori og praksis er likevel to forskjellige ting, men det som lover godt for Asus' nye RT-AC5300 er brikkesettet, som er signert Braodcom. Broadcom har nemlig utviklet en ny teknologi kalt NitroQAM. NitroQAM gjør ruteren i stand til å levere høyere datagjennomstrømming enn tidligere, men dette er dessverre et tveegget sverd.

NitroQAM er nemlig en Broadcom-proprietær teknologi som ligger på utsiden av den vedtatte 802ac-standarden. Den ekstra ytelsen kan dermed bare høstes inn om de øvrige trådløsenhetene dine også har et nyere Broadcom-brikkesett.

Analyserer miljøet

I tillegg til NitroQAM-teknologien har Broadcoms nye brikkesett mulighet til å lokalisere, analysere og deretter respondere til andre trådløssignaler enn WiFi. Rutere som benytter det nye brikkesettet kan dermed bli både mer stabile i svært signalforurensede miljøer og levere bedre ytelse.

Ellers kan Asus' RT-AC5300 skilte med fire nettverksporter med støtte for opptil 1 Gb/s. Dette er ganske standard, men mer spennende er det at to av portene faktisk kan samarbeide om å sende datastrømmer på opptil 2 Gb/s over en av portene. Enkelte NAS-er og arbeidsstasjoner støtter denne såkalte «Link Aggregation»-teknologien, som ikke er vanlig blant typiske hjemme-PC-er.

Ruteren har både en USB 3.0- og USB 2.0-port for deling av mediefiler på nettverket. 

Ifølge Cnet vil RT-AC5300 koste omtrent 400 dollar når den kommer på markedet mot slutten av året. Verken pris eller tilgjengelighet er imidlertid bekreftet fra Asus' side.

Om du ser etter en ruter som er noe rimeligere og i butikkhyllene i dag kan vi anbefale både Asus RT-AC3200 og Netgears Nighthawk X6

Se alle rutertestene våre i vårt testarkiv »

(Kilde: Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen