TEST: Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB

Test Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB

(Bilde: Varg Aamo, hardware.no)

Dette skjermkortet setter kulderekord

Jakten på det mest stillegående skjermkortet har gitt oss en ny vinner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For en stund siden gjorde vi en test av Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB. Vi hadde høye forventninger til kortet, men på ytelsessiden ga det oss resultater vi syntes var mistenkelig svake – selv etter gjentatte kontrollmålinger.

Etter publisering spilte vi ballen frem og tilbake med Asus for å prøve å bli klokere. Produsenten satte også sin utviklingsavdeling i sving for å finne ut hva som kunne ha skjedd.

På en flunkende ny testbenk tester vi nå det fysisk samme skjermkortet, og vi har funnet grunnen til at ting ble som de ble. Når man masseproduserer grafikkprosessorer er det nemlig alltid forskjeller i kvaliteten på kjernene.

Slike forskjeller kan slå ut med opp mot 1 – 2 prosent i spill, mens syntetiske tester ikke påvirkes like mye. Etter alle solemerker har vi hatt uflaks med kortet vi fikk fra Asus, og prosessoren på dette har trolig ligget i den nedre delen av skalaen. Referansekortet, derimot, har vært ett av de desidert beste. På den gamle testbenken vår slo dette ekstra hardt ut, men i dag prøver vi altså igjen.

Et gjensyn

Asus' DirectCU II-serie er fortsatt laget for å kjøre de nyeste spillene på høyeste oppløsning, og med maks detaljer – står det i materiellet fra Asus. Med vår nye testbenk, nye spill og nye rutiner skal vi virkelig få prøvd ut denne påstanden.

Asus GeForce GTX 680 DirectCU II: Produkteske.
Asus GeForce GTX 680 DirectCU II: Produkteske.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kjøleren er diger, men vi kunne ikke skimte kobbersålen.
Kjøleren er diger, men vi kunne ikke skimte kobbersålen.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kortet tar opp to ekspansjonsspor, og har både DVI, HDMI og DisplayPort-utganger.
Kortet tar opp to ekspansjonsspor, og har både DVI, HDMI og DisplayPort-utganger.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Et solid skjermkort med kraftige kjølerør.
Et solid skjermkort med kraftige kjølerør.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Testmaskin
Hovedkort: Gigabyte G1.Assassin 2
Prosessor: Intel Core i7 3930k
Kjøler: Corsair Hydro H100i
Minne: Patriot Intel Extreme Masters 1866 MHz 16 GB
Strømforsyning: Corsair AX 1200W
Lagring: Intel 335 Series 240 GB SSD
Skjerm: Dell Ultrasharp 3000WFP
Operativsystem: Windows 8 Ultimate, 64 bit.

Til denne testen benyttet vi nyeste Forceware-drivere, 310.90. Driverne til skjermkort vi sammenlikner med kan du lese om her.

Testmaskinen står på en åpen rigg, der romtemperaturen holdes på 22°C. Temperaturene og effektforbruket måles ved å belaste kortene maksimalt i Metro 2033. Viftehastigheten er satt til automatisk. Du kan lese mer om støymålingene i denne artikkelen (mikrofonavstand er 20 cm).

Takk til Asus som sendte skjermkortet til test.

DirectCU-delen av navnet henspiller på kjøleløsningen som står på kortet. Denne har kjølerør som er i direkte kontakt med grafikkprosessoren, som skal gjøre kortet både mer stillegående og mer effektivt på å kjøle seg ned. Dette skal i sin tur føre til et kort som yter svært godt, nettopp fordi det får lov til å generere mer varme.

At dette skjermkortet i tillegg kommer med dobbelt så mye internminne som et vanlig GTX 680, tilsier også at vi bør kunne se temmelig høye verdier når vi etter hver kommer i gang med målingene. Selv om 4 GB dedikert minne på grafikkortet kanskje kan fremstå som litt overdrevent, og neppe vil gjøre all verden på lavere oppløsninger, har vi forventninger om at på de aller høyeste nivåene vil dette kunne sparke skikkelig fra.

Kraftige saker

Rett ut av esken minner GTX 680 DirectCU II 4 GB litt om hva vi er vant med fra Asus' ROG-serie med superskjermkort. Det er solid og tungt, med en kraftig bakplate som hindrer skjermkortet fra å knekke i to under sin egen vekt. Nå er vekten nokså beskjeden sammenliknet med noen av de andre «superkortene» vi har testet, men med snaut 850 gram er det slett ingen lettvekter vi har med å gjøre.

Kortet måler 26,8 centimeter fra innenfor DVI-utgangene til ytterst på viftehuset. Kjølerørene stikker hele 2 cm ut til siden fra resten av kortet, som gir en bredde på 13 centimeter totalt. Høyden er 2 cm, som fyller to utvidelsesspor på en prikk.

Kjøleren fremstår på sin side som forventet – stor og solid, med kraftige kjølerør tytende ut til alle kanter. Det later til at mesteparten av anordningen er bygd i aluminium, og selv om vi ikke kan se kobberet som sitter i hjertet av det hele, kan vi trygt si at det ikke gjør noe. Det er som kjent det indre som teller, og dette er en kjøler som presterte ekstremt godt sist vi testet kortet.

Spill på kjøpet

Hvis du punger ut for et Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB får du med et spill på kjøpet. Denne typen pakkeløsning har vi sett flere ganger før, og er en fin gest om man har lyst på det som følger med. Normalt har det dog vært litt leit for de som allerede har kjøpt hva enn som tilfeldigvis hører med, og for å bøte på dette gir Asus deg et fritt valg mellom fem forskjellige titler.

Siden Assassin's Creed 3 figurerer stort på utsiden av esken er dette naturligvis ett av valgene, men du kan også plukke fra strategispillet Ruse, Tom Clancy-titlene Splinter Cell: Conviction eller Rainbow Six: Vegas 2, eventuelt horrorspillet I Am Alive.

Ettersom skjermkortet fysisk passer perfekt i to utvidelsesspor – og du dermed kunne puttet to av dem i det kjempekompakte Silverstone Sugo SG09B-kabinettet – blir vi likevel skuffet av at vi ikke får noen SLI-kontakt med i esken.

Tekniske detaljer

Hjertet i dagens testmodell er en helt ordinær Nvidia GTX 680 grafikkprosessor. I motsetning til de aller heftigste modellene Asus tilbyr er ikke denne overklokket fra fabrikk, så kjernefrekvensen står på 1006 MHz. Vi benytter dog «boost»-modusen i våre tester, som hever denne til 1058 MHz når det er mulig.

Bortsett fra kjøleløsningen er det altså kun en dobling av mengde internminne som skiller akkurat dette GTX 680-kortet fra konkurrentenes standardmodeller, som tabellen nedenfor viser. Dette kan likevel fort tenkes å gjøre en betydelig forskjell når vi tester ytelsen – og kjøleren bør tillate ganske grei overklokking for de som måtte ønske det.

Aller først skal vi ta en ny titt på hvordan nettopp kjøleren gjør jobben sin. Svaret finner du på neste side »

Modell Radeon HD 7970 GHz Edition Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum GeForce GTX 680 DirectCU II 4GB GeForce GTX 680
Grafikkprosessor Tahiti XT Tahiti XT GK104 GK104
Kjernefrekvens 1000 MHz 1050 MHz 1006 MHz 1006 MHz
Boost-frekvens 1050 MHz 1100 MHz 1058 MHz 1058 MHz
Prosess 28 nm 28 nm 28 nm 28 nm
Minnefrekvens (eff.) 6000 MHz 6600 MHz 6008 MHz 6008 MHz
Minnemengde 3072 MB GDDR5 3072 MB GDDR5 4096 MB GDDR5 2048 MB GDDR5
Minnebusbredde 384-bit 384-bit 256-bit 256-bit
Streamprosessorer 2048 2048 1536 1536
Transistorer 4,31 mrd. 4,31 mrd. 3,45 mrd. 3,45 mrd.
TMU 128 128 128 128
ROP 32 32 32 32
Maks strømforbruk 250 W 250 W - 195 W

Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen