Asus er blant fire selskaper som har fått en solid bot fra EU for å ha holdt prisene på produktene sine kunstig høye ved å følge opp nettbutikker som ville sette ned prisene. (Maskinen på bildet er fra i år og har ingenting med den konkrete saken å gjøre.)
Asus er blant fire selskaper som har fått en solid bot fra EU for å ha holdt prisene på produktene sine kunstig høye ved å følge opp nettbutikker som ville sette ned prisene. (Maskinen på bildet er fra i år og har ingenting med den konkrete saken å gjøre.) (Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Asus får kjempebot for ulovlig prisfiksing

Sammen med Philips, Pioneer og Denon & Marantz.

EU-kommisjonen gir selskapene Asus, Philips, Pioneer og Denon & Marantz hver sin solide bot for å ha drevet med ulovlig prisfiksing i EU. 

Selskapene skal ha begrenset nettbutikkers mulighet til å selge produktene deres billig, og ifølge EU-kommisjonen skal de ha truet nettbutikkene med å miste tilgangen til produktene deres om de ikke overholdt minsteprisene deres. 

– Som et resultat av handlingene til disse fire selskapene har millioner av europeiske kunder måttet betale høyere priser for kjøkkenmaskiner, hårfønere, bærbare PC-er, hodetelefoner og mange andre produkter. Dette er ulovlig under EUs antitrust-regler, sier EUs konkurransekommisær Margrethe Vestager i en melding

EU-kommisjonen påpeker også at oppførselen i praksis går utover hele markedet, ettersom mange nettbutikker bruker «prisroboter» som følger med på prisene til andre nettbutikker og justerer egne priser deretter. 

Fire saker 

De fire selskapene er ilagt bøtene i separate saker, men alle handler i praksis om den samme oppførselen. 

  • Asus: Fulgte opp salgsprisene i butikker og ba om at butikkene økte prisene om de oppdaget at de lå under selskapets anbefalte utsalgspriser. Saken gjaldt Tyskland og Frankrike fra 2011 til 2014. 
  • Denon & Marantz: Drev med «prisvedlikehold» mellom 2011 og 2015 for produkter fra Denon, Marantz og Boston Acoustics i Tyskland og Nederland. 
  • Philips: Drev med «prisvedlikehold» i Frankrike mellom 2011 og 2013 på en rekke ulike produkter, slik som kjøkkenmaskiner, støvsugere og hårfønere. 
  • Pioneer: Drev med «prisvedlikehold» på hjemmekinoprodukter, trådløse høyttalere og liknende. Begrenset også mulighetene for butikker til å selge produktene deres over EUs landegrenser ved å blokkere ordrene deres. Oppførselen varte fra 2011 til 2013, og gjaldt 12 land, inkludert Norge. 

Rabatt for å ha samarbeidet 

EU-kommisjonen skriver i en melding at alle de fire selskapene har samarbeidet med dem, og at de derfor har fått en rabatt på bøtene på mellom 40 og 50 prosent.

Den største boten går til Asus, på godt over 600 millioner kroner. 

  Rabatt for samarbeid Bot
Asus 40 prosent

63 522 000 euro/608 mill. kr.

Denon & Marantz 40 prosent 7 719 000 euro/73,7 mill. kr.
Philips 40 prosent 29 828 000 euro/285,7 mill. kr.
Pioneer 50 prosent 10 173 000 euro/97,4 mill. kr.

Alle selskapene har dessuten innrømmet praksisen, skriver EU-kommisjonen. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen