Astrofoto med vanlig speilrefleks

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nettstedet Sky and Telescope har laget en liste over ti bilder av verdensrommet, bilder de mener bør få ekstra oppmerksomhet. Dette er ikke nødvendigvis de "beste", men et subjektivt valg av journalisten, Sean Walker. Bildene på denne 10 på topp-listen skal ikke ha noen spesiell rekkefølge, dvs det er ikke spesifisert hvilket som er "best".

Det interessante er at alle bildene, bortsett fra bildet tatt av Allan Hornstrup, er tatt av amatører. Men akkurat det bildet er behandlet av en amatørastronom.

Noen av bildene er tatt med vanlig speilreflekskamera, mens andre er tatt med dyre teleskoper og spesiallagede kameraer for astrofoto.

Følgende bilde er tatt med Canon EOS 40D med 100-mm objektiv, Celestron UHC/LPR filter, f/2.8, ISO 800:

Spiralgalakse

Et annet bilde på listen er tatt av spiralgalaksen NGC 1232 som ligger omtrent 70 millioner lysår unna Jorda, i stjernebildet Elven.


Foto: Allan Hornstrup

Bakgrunnen for dette bildet er at den norske astrofysikeren Jan-Erik Ovaldsen ba den danske astrofysikeren Allan Hornstrup om å ta en del bilder av diverse himmelobjekter.

Bildet er tatt fra European Southern Telescope (ESO) sitt La Silla-observatorium i Chiles Atacamaørken. Teleskopet som ble brukt kalles gjerne "Danish 1.5m", siden det finansieres av Danmark og har et speil på 1,5 meter.

Etterbehandling av råfilen ble utført av den amerikanske amatørastronomen og bildebehandleren Robert Gendler som ifølge Ovaldsen er en av verdens dyktigste når det gjelder etterbehandling av astrofoto. Det er resultatet av Gendlers bildebehandling som Sky and Telescope valgte å legge på sin 10 på topp liste.

– Erfarne amatørastronomer kan altså få til ganske gode bilder med dagens teleskoper og digitalkameraer, sier Ovaldsen.

Astronomiåret 2009

FN har forresten utpekt 2009 til å Det internasjonale astronomiåret. Les mer på nettsiden astronomi2009.no.

Hver uke i løpet av året blir det lagt ut et astrobilde på denne siden.

(Kilder: Nettavisen, Sky & Telescope, Jan-Erik Ovaldsen)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen