Slik er designet på ASRocks nye grafikkort.
Slik er designet på ASRocks nye grafikkort. (Foto: ASRock)

ASRock slipper grafikkort som overklokker seg selv

ASRocks første grafikkort er en stor satsing på AMDs RX 500-serie.

ASRock er en kjent produsent av små datamaskiner og hovedkort, men grafikkort har de ikke leflet med før. Det endres imidlertid i disse dager, for nylig dro det taiwanske selskapet sløret av en splitter ny serie grafikkort basert på AMDs RX 500-serie. 

Det melder ASRock selv på sine nettsider, der kortene i Phantom Gaming-serien nå ligger ute med all informasjon tilgjengelig. Det er i utgangspunktet fire modeller som blir tilgjengelige:

  • Phantom Gaming X Radeon RX580 8G OC
  • Phantom Gaming X Radeon RX570 8G OC
  • Phantom Gaming X Radeon RX560 2G
  • Phantom Gaming X Radeon RX540 2G

Kortene blir utstyrt med spesifikasjonene du kan se i bildet under (klikk for større bilde):

Spesifikasjonskart. Foto: ASRock

ASRock har foreløpig ikke gått ut med noen offisielle priser, så det skal vi ikke spekulere i.

Garantert gode overklokkingskort

Andre ting vet vi sikkert. Det er altså snakk om en full portefølje av AMDs mellomklasse- og budsjettkort, men med en liten tvist: ASRock går ganske bryskt ut og garanterer  at RX 580 og RX 570-variantene deres vil være eksepsjonelt gode overklokkingskort. Eller, som de selv sier:

 

Kortene skal være svært gode overklokkere. Foto: ASRock

– Det er monsteret med uslåelig maskinvare og pragmatisk programvare for grensesprengende overklokkere som vil slå verdensrekorder.

Det er med andre ord ikke små ambisjoner ASRock har med sine nye kort, noe som også understrekes av de tre slagordene selskapet har kokt i hop for å markedsføre produktene: «Raske. Mystiske. Uslåelige».

God kjølepasta er visst også på agendaen. Foto: ASRock

I våre egne tester av RX 580 og RX 570 fant vi imidlertid ut at potensialet for overklokking var svært lite, så det er vel heller tvilsomt at det er fryktelig stor grensesprengning taiwanerne kan drive med her.

Men at de kan ha fått plukke «golden samples» fra AMD er nok trolig sant – og dét i seg selv kan jo være positivt for potensielle kjøpere.

Positivt er det også at både grunn- og boost-frekvensene er økt noe fra AMDs standardfrekvenser rund baut. Hos RX 580-varianten snakker vi fra henholdsvis 1 257 MHz og 1 340 MHz standard hos AMD, til 1 380 MHz og 1 435 MHz hos ASRock.  Dette er mer enn for eksempel MSI-kortet vi testet da modellen var ny, og dét er altså som standard. Dermed burde du få en god slump ekstra ytelse allerede her – og ASRock påstår jo at det stadig er noe overklokkingspotensiale.

Da er det naturligvis heller ikke negativt at både RX 580- og RX 570-varianten er toppmodellene med 8 GB GDDR5-minne, som gir rom for både høyere oppløsninger og bedre ytelse.

Andre godbiter rundt om

Nye og bedre vifter skal være på plass. Foto: ASRock

ASRock har visstnok også optimalisert alle de andre delene av kortet så godt de har kunnet, med blant annet disse godbitene:

...også skal kjøleløsningen være ganske kraftig. Foto: ASRock
  • Ekstra god «nano»-kjølepasta (?) for å bedre varmeoverføringen
  • Doble kulelager i viftene for å øke levetiden
  • Tredoble kjølerør i komposittmateriale for å frakte varme til viftene
  • «Phantom Gaming Tweak» – egen programvare for å overklokke og finstille kortene

I tillegg kommer selvsagt alle AMDs teknologier på kjøpet, blant annet støtte for 8K-bilde, Eyefinity for tilkobling til flere skjermer synkronisert, Radeon Chill, Radeon Wattman, Radeon ReLive, Radeon Overlay og – selvfølgelig – FreeSync-støtte.

Stillemodus og automatisk overklokking

Mange grafikkortprodusenter har begynt å utstyre kortene sine med muligheten for å slå av viftene helt, om belastningen skulle tilsi at det er forsvarlig. Så også her; om Phantom Gaming-kortene merker at de ikke trenger kjøling, vil de bli helt stille.

I den andre enden av skalaen kan de også automatisk overklokke seg selv om de har muligheten og behovet for det, noe som jo er positivt om du ikke selv har interesse av å pirke i menyer for å finne ut en stabil overklokkingssituasjon.

Om du fortsatt ikke føler du vet nok, så kan du jo alltids se ASRocks svært testosteronfylte og usedvanlig lite informative skrytevideo under:

Lyst til å vite hvor bra RX 580 er?
TEST: Vi testet AMDs nye budsjettkort opp mot forjgengeren »

(Kilde: ASRock, Sweclockers, TechRadar)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen