ASRocks nye ruter vil bli hjernen i ditt nye smarthjem
(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

ASRocks nye ruter vil bli hjernen i ditt nye smarthjem

Støtter flere «Tingenes Internett»-standarder.

Tek.no/ Taipei: På fjorårets Computex dro ASRock sløret av selskapets første ruter: G10. Denne hadde snodig design og IR-sendere foran og bak – som da kunne brukes til å styre dine fjernkontrollerte dingser.

Da vi testet ASRock G10 senere på året, kunne vi vel konkludere med at dette hovedsaklig var en gimmick uten større nytteverdi.

Nå har ASRock lansert enda en ruter med funksjonalitet vi ikke er sikre på om er noe vi vil få glede av. Men slik ASRock klarte å legge det fram, virket det da langt mer nevenyttig enn det en IR-sender er i disse Wi-Fi-tider.

Ruteren har fått navnet ASRock X10, og de magiske stikkordene for denne boksen – som for øvrig ser ut som rutere flest – er Zigbee, LoRa og Wi-Fi.

Ingen superrask ruter

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no

For å ta det siste først, så er vel ikke Wi-Fi noe som trenger noen større introduksjon. ASRock X10 har altså støtte for vanlig trådløst nettverk, da gjennom IEEE 802.11ac – som jo er den standarden som er vanlig i dag.

Dette er en tobånds MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output) 2x2-ruter (2T2R), som betyr at den har to sendere og to mottakere. Den har støtte for opptil 867 Mbps på 5 GHz og 400 Mbps på 2,4 GHz – altså det halve av det fjorårets G10 kan rutte med.

Således er X10 langt fra det heftigste som er på markedet i dag, og det forteller oss jo at det er et annet marked ASRock sikter mot her.

Tre bokser i én

For ved siden av å være en grei ruter for hjemmenettverket, er ASRock X10 også utstyrt med ikke bare én, men to andre trådløse teknologier: Zigbee og LoRa.

Zigbee vil nok de fleste av dere hjemmeautomatiseringsinteresserte kjenne til allerede. Dette er en rimelig og strømgjerrig standard som typisk benyttes til nettopp hjemmeautomatisering. Den «smarte» lyspæra Philips Hue er et eksempel på en dings som bruker Zigbee.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Problemet med Zigbee – naturligvis i tillegg til at automatisering og Tingenes Internett ikke akkurat er allemanseie ennå – er at du ikke kan koble slike enheter direkte til hjemmenettverket. Siden dette er en helt annen standard, trenger du også en egen boks som kommer i tillegg til alt du har fra før.

Med mindre du da har en ASRock X10 i hus, ettersom denne også kan «snakke zigbeesk».

LoRa – med lang rekkevidde

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Den andre IoT (Internet of Things)-teknologien som sitter i den nye ruteren kalles LoRa, og er en type LPWAN (Low-Power Wide-Area Network) som skal ha en typisk rekkevidde på mellom én og tre kilometer.

LoRa har ingen god overføringshastighet å snakke om, så ASRock ser i første omgang for seg at teknologien kan brukes som en varslings- og lokaliseringstjeneste – da gjerne sammen med GPS.

Faktisk er selskapet også i ferd med å utvikle en sporingsbrikke med nettopp LoRa og GPS, som da bør være klar til ASRock X10 kommer på markedet i høst. Denne sporingsbrikken har fått betegnelsen LT10 og vil eksempelvis kunne puttes i et kjøretøy eller festes på et kjæledyr – eller andre levende vesener – og varsle deg dersom den går forbi en predefinert avstand fra ruteren.

Eller du kan sette opp ditt stadig mer automatiserte hus slik at du slår på varmeovnen og kaffetrakteren når bilen din nærmer seg.

I tillegg kan en slik brikke brukes til å spore andre brikker. Du kan altså tenke på dette som en konvensjonell sporingsbrikke på steroider.

ASRock LT10 er oppladbar og skal visstnok få en standby-tid på opp mot et par uker. Prisen vil ligge på omtrent 40 til 50 dollar, mens selve ruteren trolig vil legge seg et sted mellom 100 og 150 dollar.

Det lanseres drøssevis av nye produkter i Taiwan: 
Her finner du alle sakene våre fra Computex 2016 »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen