Asono X4

Alternativ tekst mangler

Spesifikasjoner

Kapasitet: 1/2 GB
Størrelse: 78,8 x 33,4 x 7,5mm
Vekt: 27 gram
Batteri: Oppladbart, ikke-utskiftbart. Opptil 11 timer avspilling.
Filformater: MP3, WMA (DRM), ASF, OGG and WAV
Overføringsmetode: Standard USB-kabel
Radio og diktafon : Ja
Pris: ca. 900 kroner
Annet: Visning av tekstfiler

Asono har lenge satset på design på spillerne sine. Dette har de gjort uten å samtidig skru prisene kunstig høyt opp, slik som er tilfellet med en delandre designspillere. De fikk en del oppmerksomhet rundt sin Mica, som var deignet av Norway Says.

Noen av spillerne fra Asono har vært gode lavprisalternativer, men de har også sett ut som lavprisalternativer, slik som AB300. X4 bryter med dette, og gir deg en lekker, kullsvart spiller med trykkfølsomme taster. Samtidig holdes prisen lav.

Med unntak av en knapt synlig Asono-logo på fremsiden, og litt produktinfo påbaksiden, er spilleren nesten helt svart. Det eneste som bryter de svarte flatene er en spill av/pause-knapp på høyre side og en hold-bryter på venstre side.

Overflaten er glinsende blank både foran og bak, og får derfor svært litt fingeravtrykk. Dette er et problem første utgaven av den svært nært beslektede iPod Nano også slet med. Fingeravtrykkene gjør at X4 sjelden ser så pen ut under bruk som når den ligger i fred og ikke blir tatt på.

God design hjelder ikke nødvendigvis på byggekvaliteten. X4 er rimelig, og det knirker og knaker godt i den når vi klemmer den litt hardt. Tastene sitter litt løst i festene sine, men de gir god respons. Gummidekselet over USB-porten er virker løst, og er samtidig vanskelig å få tak på med mindre du har velvoksne negler.

Slank og pen

Skjermen ligger bak den sorte overflaten, og er umulig å se før spilleren skrus på. Dette er et meget stilig designgrep (om enn ikke helt nytt). Samtidig er skjermen kanskje den største svakheten til X4. Den er svart-hvit og ganske liten. Oppløsningen er ikke så verst, men den har bare fire menylinjer.

En egenskap som setter X4 i en særklasse er vekten. Med bare 27 gram er den en av de letteste mp3-spillerne som finnes. X4 er over 30% lettere enn både iPod Nano 2G og Creative Zen V Plus. Dette gjør X4 perfekt til aktiviteter som jogging og lignende.

Tilbehør og batteri
I esken til X4 ligger det øreplugger, en standard USB-kabel, samt en jack-til-usb-kabel for å ta opp fra for eksemple cd-spillere.

Det sier seg nesten selv at en vekt på 27 gram medfører litt lav batteritid. Asono oppgir 11 timer. Dette er ikke et katastrofetall i seg selv, men en god del lavere enn konkurrentene. Creative Zen V Plus har for eksempel 15 timer, og denne har både større skjerm (med farger) og video- og foto-visning. Den nye iPod Nano 2G klarer nesten 24 timer.

X4 bruker standard usb-kabel, og støtter filoverføring i Windows Utforsker. Dette er meget brukervennlig, og gjør det enkelt å ta med seg og dele musikk overalt.

Tynnere enn en penn

Menyer og programvare
Sammen med den lille skjermen er de gammeldags menyene X4s akilleshæl. Bare fire linjer tekst er det plass til. Til sammenligning har Zen V Plus sju linjer, og SanDisk Sansa e250 åtte.

I seg selv er det ikke noe galt med menysystemet. Det er logisk bygd opp, og lett å navigere i. Utenom musikkbiblioteket er ikke begrensningen med fire linjene så farlig. Det er lett å nå alle innstillinger, og radioen og diktafonen er enkel å betjene. Det er mulig å bla rundt i menyene mens du spiller av musikk.

Det er imidlertid musikkbiblioteket du bruker mest, og der kommer X4 til kort. Å bla i to gigabyte med sanger blir slitsomt med så liten skjerm. Filinformasjon om artist, album, spornummer og lignende vises når du spiller av en sang. Når du navigerer i mappene er det imidlertid kun filnavnet som teller. Om filene dine da starter med artistnavnet er det håpløst å bla i musikken.

Ettersom du kan overføre filer direkte i Windows Utforsker, trenger du ingen spesiell programvare på PCen din for å bruke X4. Mange vil være fornøyde med å kunne styre filoverføring og mappestruktur selv. Noen vil savne et program som holder styr på artister, album og sanger for dem, spesielt når man kommer opp i kapasiteter på 2 GB.

Innstillingsmulighetene er ellers gode. Du kan ha toegendefinerte innstillinger for lydutjevning (EQ), der du kan justere fem ulike frekvensområder separat. X4 kan stilles inn til å gi et lite klikk hver gang et trykk registreres på overflaten, slik at du lettere merker når du trykker på noe.

Funksjoner og praktisk bruk
X4 har alle funksjoner vi etterhvert har blitt vant med å forvente fra mp3-spillere. Radio, diktafon, linje-inn og tekstlesing. Den har ingen ekstrafunksjoner som kalender eller kontakter, selv om disse selvsagt kan leggest inn som tekstfiler og leses slik.

Kjente og enkle menyer

Lydkvaliteten kan vi si oss fornøyd med, men ikke noe særlig mer. Først og fremst er det skarphet og klarhet som mangler. Det er ikke at noe mangler, men de ulike instrumentene flyter litt sammen. Det virker som om det er solid trøkk i X4, og vi gikk sjelden mer enn litt over halvveis på volumskalaen. Den kan nok trygt kobles til små høyttalere eller lignende.

Radioen hadde godt mottak i bystrøk, iallfall, og kontrollen av den er selvinnlysende. Vi har ikke fått testet den i mer rurale strøk. Diktafonkvaliteten kan du høre et eksempel på her.

Konklusjon
Asono X4 gjør mye riktig. Den har fått et stilig design selv om den er rimelig. Med radio, diktafon og linje-inn-opptak har den alle funksjoner en kan forvente av en så liten spiller. Batteritiden er litt dårlig sammenlignet med konkurrentene, men dette skyldes nok mye vekten. Med bare 27 gram er X4 i en særklasse, og spilleren er utmerket til jogging og lignende.

At spilleren ikke er av topp byggekvalitet er merkbart. Knappene sitter litt løst, og det knaker godt i spilleren når vi klemmer litt hardt på den.

Det er skjermen og de begrensningene den legger på menyene som blir det største problemet til X4. Du har bare plass fire menylinjer om gangen. Dette går greit når du skal bruke radio eller diktafon, men i musikkbiblioteket, som er det du bruker mest, blir det en klar begrensning.

Til syvende og sist blir det ikke X4 selv som avgjør her, men hvordan den er i forhold til konkurrentene. I seg selv har den alt du trenger av funksjoner i en mp3-spiller. Den er lett og pen, og enkel å bruke bortsett fra musikkbiblioteket. Lyden er også helt grei.

Om du ser etter en lettest og minst mulig spiller er X4 langt å foretrekke fremfor for eksempel iPod Shuffle. Men ser du på hva du kan få for omtrent samme prisen, er både Creative Zen V Plus og SanDisk Sansa e250 bedre valg.


+ Stilig design
+ I særklasse når det gjelder lav vekt
+ Enkel installasjon og filoverføring


- Mangler videovisning
-
Liten skjerm, med dertil begrenset menysystem
- Svak batteritid

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen