Test

Asobi Seksu - Citrus

USA – Japan - USA

På bar bakke er det nærliggende å forledes til å tro at vi har med et japansk band å gjøre; det flotte og fargerike visuelle uttrykket som eksploderer mot oss fra coveret, en delvis naiv, delvis bestemt kvinnevokal som sjonglerer lekent med engelske og japanske verselinjer, samt en liberalistisk holdning til "gi og ta"-mentalitet sørger for det.

Asobi Seksu er derimot en New York-kvartett, dog med japanske Yuki som frontkvinne. Foruten Yuki, som også trakterer keyboardet, består bandet av gitarist James Hanna, bassist Haji og trommeslager Ben Shapiro. Selve bandnavnet kan oversettes med "leken sex", uten at det foreligger umiddelbare musikalske assosiasjoner til dette. Assosiasjoner er det riktignok plenty av. "Goodbye" og "Thursday" høres ut som noe The Cranberries har kokt sammen på en god dag. Mange har dessuten sammenlignet "Citrus"-lyden med Lush. Andre brukbare referanser kan være Slowdive og My Bloody Valentine.

Citrus er en ubalansert plate, i japanask-musikalsk ånd.
Citrus er en ubalansert plate, i japanask-musikalsk ånd.

Feminin tvetydighet

"Citrus" er firerbandens andre utgivelse, og følger opp den selvtitulerte debuten fra 2004. Selv om Asobi Seksu kan høres ut som mye annet man har hørt har de et særpreg som gjør de vriene å plassere. De blander lett shoegazerpop med dominant gitarstøy, og myk femininitet med generøs glede, og balanserer et lydbilde som rakst kunne ha blitt overveldende nittitalls for så å gli over i totusentallets postmodernistiske konvensjoner.

"Citrus" er et nokså kledelig navn for en plate hvor adjektiv som frisk, yndig, oppstemt og løssluppen finner sin naturlige plass. Samtidig bærer den på en tveegget tvetydighet, en interessant kombinasjon av det søte og det syrlige, det gode og det bitre. Enkelte melodilinjer er fengende og forseggjorte, samtidig som en betydelig andel nekter å la seg fange. Det er som om det hviler en ambivalens over hele albumet, en slags usikkerhet om hvorvidt man virkelig liker det man hører eller ikke.

Asobi Seksu-kvartetten leverer noenlunde.
Asobi Seksu-kvartetten leverer noenlunde.

Innledningsvis ble det hintet frampå at Asobi Seksu leker med et asiatisk preg, naturlig nok etter som en fjerdedel av bandet er japansk, men det er ikke poenget. Poenget er at denne "japanskheten" (en betegnelse satt ytterst mulig på spissen) kan være en av årsakene til det tidvis uhåndgripelige uttrykket. I japansk musikktradisjon er nemlig balanse en uting, og kontrollert disharmoni noe av det vakreste en kan oppnå. I dette ligger selve konseptet gi og ta; mellomstasjonen med naiv sukkersynthpop til venstre og halvfetisjisk gitarpop til høyre. For mange er dette en svært sjarmerende plassering, kanskje nettopp fordi det er en viss forførelse i å ikke helt vite hvor man har sine musikanter.

Konklusjon

"Citrus" er en fin sommerplate med enkelte gladlåter som fester seg, den irriterer aldri og får deg mest sannsynlig i oppstemt humør. Verken mer eller mindre. Eksotisk design og tekster det vil ta det hele sommeren å sette seg inn i, kan være tilleggsbegrunnelser for å kjøpe denne. Samtidig skal man være bevisst på at det er en plate som tar tid, og som ikke nødvendigvis vil bli spilt like hyppig neste år.

Asobi Seksu Citrus   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen