Test

Asle Beck - Tanker Fra I Går

Norsk visepop er ikke sjangeren som har fått mest oppmerksomhet de siste ti årene. Men når Virgin slipper albumet til DDE-Bjarnes lillebror Thomas og storselskapet EMI satser stort på 33 år gamle Asle Beck er det liten tvil om at både salgspotensialet og interessen for den norske visepopen finnes der ute. Asle Beck kommer fra Grünerløkka i Oslo og har turnert endel sammen med "sambygdingen" Unni Wilhelmsen. Dermed er det duket for en voksen debutant når førstealbumet "Tanker Fra I Går" er ferdigstilt og ute i butikkene.

En seriøs, men lite original plate fra Asle Beck.
En seriøs, men lite original plate fra Asle Beck.

På gjengrodde stier

Det er ærlig å introdusere musikken sin som en kombinasjon av Finn Kalvig og Henning Kvitnes, de kan ikke akkurat sies å være kongene av kredibilitet i dagens musikk-Norge. Likevel har de to sannsynligvis flere lyttere rundt om i det ganske land enn endel Natt&Dag-yndlinger og andre band med tung rotasjon på P3, uten at det nødvendigvis bør være en målestokk på det musikalske nivået. Uansett har jeg sansen for artister som har gått den lange veien frem. Asle Beck må sies å være en av dem. Etter årevis med strøjobber og låtskriving på si oppnådde han drømmen om å gi ut plate da han signerte kontrakt med selveste EMI i etterkant av en fullsatt konsert på Herr Nilsen i Oslo.

Men hvordan låter plata? "Tanker Fra I Går" er tuftet på likefrem vokal og et usedvanlig streit komp, passende nok kalt Håndverkerne. En overvekt av låtene på plata er ballader der tekstene, gjennomsyret av motsetninger som mørke/lys, varme/kulde og fortid/fremtid, kommer tydelig frem. Enkelte steder prøver Beck å ruske det litt til, uten å lykkes nevneverdig. Klisjéene står nærmest i kø, som i førstesingelen Skur 55, en potensiell norsktopp der vi får historien om Becks ungdomsforelskelse fra en tid da han jobbet i et skur som lå i Bjørvika, like ved det nåværende Operahuset. Idéen er god, men gjennomførelsen står ikke i stil.

Intetsigende låter fra Asle Beck.
Intetsigende låter fra Asle Beck.

Intetsigende inderlighet

La det være sagt: Mange artister i Norge skriver dårlige engelske tekster. Men av en eller annen grunn blir det likevel ikke like irriterende som når man hører dårlige tekster på norsk. Jeg har særlig problemer med nonsense-poetiske tekster. "Tanker Fra I Går" er dessverre full av høytsvevende, ufokusert nestekjærlighetstematikk, av typen Kan jeg sitte på månen i natt. Det er også religiøse tilsnitt i flere av tekstene: Tror du sola vil forsvinne/ Hvis det kommer en evighet i natt?/ Og hvor lenge vil den skinne/ Hvis du ikke kommer snart//

For meg blir dette føleri og en eneste lang øvelse i å sparke inn åpne dører. Plata oser av lite kledelig selvhøytidelighet i alt fra coverbilder til tekst og fremføring. Samtidig er det åpenbart at Becks utilslørte visepop vil fenge mange med sansen for Finn Kalvig, Henning Kvitnes og andre likesinnede artister som henvender seg til et godt voksent publikum. Men det blir ikke verken særlig spennende eller bra bare av den grunn.

Konklusjon

Ingen tvil om at Asle Beck har mye på hjertet, men denne plata preges av platte tekster og intetsigende låter. "Tanker Fra I Går" låter dessuten så likt Finn Kalvig at du må se noen ganger ekstra på coveret for å overbevise deg selv om at de ikke er i slekt. Og trenger vi egentlig en ny Finn Kalvig?

Asle Beck Tanker fra i går   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen