Test

As Tears Go By

Wong Kar Wai er mest kjent for filmer som "Happy Together" og "In the Mood For Love", men det var i 1988 han laget sin debutfilm "As Tears Go By". Her spiller Andy Lau rollen som Wah, en mindre prominent gangsterfigur i Hong Kongs underverden. Han må stadig beskytte sin ville og ufornuftige lærling, Fluen, samtidig som han vikler seg inn i en romanse med kusinen Ngor.

Æren står på spill

Denne filmen skiller seg klart ut fra Wong Kar Wais senere filmer gjennom at den forteller en tilsynelatende nokså tradisjonell og konvensjonell gangsterhistorie. Det er åpenbart, og har også blitt nevnt i tidligere sammenhenger, at Martin Scorseses film "Mean Streets" fra 1973 er en stor innflytelse. I begge filmer er det snakk om en moderat gangsterstørrelse som må beskytte en ustyrlig unggutt som stadig havner i trøbbel. I "As Tears Go By" er Fluen en heller stakkarslig gutt som er desperat etter å få opparbeidet seg respekt og et godt rykte på gaten. Liv og lemmer settes på spill for å oppnå en kortvarig berømmelse.

Filmen har flere slike konfrontasjoner, noe som er typisk i mange gangsterfilmer.
Filmen har flere slike konfrontasjoner, noe som er typisk i mange gangsterfilmer.

John Woo var med sine actionfilmer på 80-tallet den dominerende filmskaperen i Hong Kong, og da er det bare naturlig at Kar Wais debut ligner disse filmene til en viss grad. Dermed får vi servert en gangsterhistorie hvor sterke mannlige bånd, lojalitet, ære og respekt er viktige ingredienser, og konfrontasjoner mellom gangstere er preget av tøffe ord, tøffe ansiktsuttrykk og gestikulering. Filmen skiller seg likevel ut gjennom de dysfunksjonelle rollefigurene, særlig Wahs søken etter sin plass i det voldelige samfunnet, og Fluens desperate jakt på et navn. Uten å være sensasjonelt gode makter skuespillertrioen Andy Lau, Jackie Cheung og Maggie Cheung å løfte dette opp til noe mer enn en vanlig gangsterfilm.

En haltende romanse

Ved siden av historien om de to gangsterne Wah og Fluen oppstår det en romanse mellom Wah og hans kusine Ngor, spilt av Maggie Cheung. Forholdet er fra begynnelsen av ufullstendig, og det kan virke som om Wahs interesse for henne først og fremst har å gjøre med at hun er der, fremfor at hun er den hun er. Dessverre føles denne delen av filmen mer som et ekstra element påklistret til helheten fremfor å være en troverdig, ektefølt og selvstendig del av historien. Maggie Cheung, som i senere Kar Wai-filmer har noen glimrende roller, spiller her først og fremst Kvinnen, og er en slags representant for femininitet og trygghet. Altså er hun mer en funksjon enn en selvstendig rollefigur.

"As Tears Go By" byr også på romanse, men dette gjør Kar Wai mye bedre i sine senere filmer.

I det hele tatt mangler filmen den karakteristiske sensitiviteten Kar Wai står for i sine senere filmer. De romantiske innslagene føles litt billige, og overskygges i stor grad av rå vold og maskulinitet. Testosteronnivået er høyere her enn i Kar Wais andre filmer, noe som passer bra for enkelte seere, og mindre bra for andre.

Visuelt spennende

Det hører med til historien at det ikke var før i neste film, "Days of Being Wild", at samarbeidet mellom Kar Wai og kameramann Christopher Doyle startet. Likevel ser man spor av den visuelt vakre stilen allerede her, blant annet de nydelig neonbelyste gatene, de frenetiske kamerabevegelsene og stiliserte komposisjonene. Wong Kar Wai makter gjennom sin rolle som regissør og manusforfatter å skape noe eget, og noe som totalt sett (heldigvis) ikke ligner altfor mye på John Woo. "As Tears Go By" er dermed en fin forsmak på det som skulle komme.

Skuffende DVD-utgivelse

På omslaget står trailer og biografier opplistet som eneste ekstramateriell. Dette i seg selv er svakt, men enda verre er det at dette ikke er til å oppspore inne på DVD-menyen. Det kunne vært svært interessant å få et intervju med Kar Wai hvor han snakker om sin første film, men det skjer altså ikke ved denne anledningen.

Konklusjon

Temaene Wong Kar Wai tar opp i senere filmer er til stede også her, men det overskygges til en viss grad av gangstertemaet og det typiske fokuset på respekt og lojalitet. Slik det ofte er med debutfilmer er "As Tears Go By" full av energi og liv, og filmen har nok Wong Kar Wai-stempel på seg til å være svært severdig. For fans av Kar Wai er dette obligatorisk.

As Tears Go By   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen