Arrestert for å «kidnappe» Apple-dingser og kreve løsepenger
(Bilde: Kurt Lekanger / montasje)

Arrestert for å «kidnappe» Apple-dingser og kreve løsepenger

Russiske hackere utnyttet Find My iPhone til å svindle brukere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Russisk politi meldte tirsdag denne uken at de har arrestert to hackere fra Moskva som skal ha drevet med «hijacking» av Apple-produkter via Find My iPhone-funksjonen.

En rekke brukere skal ha blitt sperret ute fra enhetene sine, og blitt bedt om å betale løsepenger for å få dem låst opp igjen. Det skriver Re/code.

En Mac er blitt låst av hackere.
En Mac er blitt låst av hackere.Foto: The Age

Lurte Apple-ID-en fra brukerne

Det er cyberkrim-avdelingen i det russiske innenriksdepartementet som står bak avsløringen som førte frem til arrestasjonen. Departementet sier ikke noe om hvor mange som er blitt lurt, og heller ikke noe om hvorvidt svindelen har rammet noen utenfor Russland. Men siden svindelen har foregått via Apples iCloud-løsning, kan den i teorien ha berørt brukere over hele verden.

Find My iPhone er en funksjon som gjør det mulig for brukere å spore opp for eksempel en iPhone, en iPad eller en Mac som har blitt borte – og eventuelt fjernslette enheten hvis den er blitt stjålet. Det er denne funksjonen hackerne har klart å skaffe seg urettmessig adgang til.

Phishing-angrep

Ifølge det russiske innenriksdepartementet har kjeltringene brukt to ulike metoder for å skaffe seg tilgang til brukernes Apple-ID-er, og dermed Find My iPhone. Den ene metoden er å opprette falske nettsider for å lure brukerne til å gi fra seg brukernavn og passord – såkalt «phishing», eller «nettfisking». Den andre metoden gikk ut på å tilby brukere pålogging til Apple-ID-er hvor de ble lovet å kunne leie multimediainnhold. 

Lignende metoder skal også ha blitt brukt av andre hackere i blant annet Australia, New Zealand, USA og Canada, skriver AppleInsider.com.

Nordmenn er langt mindre utsatt for angrep enn verden ellers:  
– Norge fikk bronsemedalje i sikkerhet »

(Kilder: Re/codeAppleInsider.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen