Test

Arn - Tempelridderen

Året er 1150 og Arn Magnusson blir født inn i den mektige Folkung-familien. Som ung gutt blir han utsatt for en ulykke, men med Guds hjelp blir han mirakuløst frisk igjen. Som takk til Vår Herre sender moren Arn i kloster, der han får opplæring i å lese skriftene og av den tidligere tempelridderen Broder Guilbert lære å kjenne våpenets kunst.

Arn blir sendt til Det Hellige Land for å kjempe som tempelridder.
Arn blir sendt til Det Hellige Land for å kjempe som tempelridder.

Som attenåring er han ikke lenger munk, men utlært tempelridder, og vender hjem til gården han har vokst opp. Hans helteverdige egenskaper blir fort lagt merke til og det tar ikke lang tid før han blir stormforelsket i vakre Cecilia. Det vil snart vise seg at middelalderens ukuelige moralisme og et ”uhell” med hennes søster stikker kjepper i hjulene for vår helt, hans utkårede og ikke minst deres kjærlighetsforhold.

Ikke overraskende blir de to elskende bannlyst; Arn blir sendt til Det Hellige Land for å krige, Cecilia i kloster for å gjøre bot på sine synder. Slik begynner første del av et storslått drama i tidenes største skandinaviske filmproduksjon.

Troverdig epokedrama

Persongalleriet består kanskje ikke av særlig mange distinkte karakterer, men skuespillet er hele filmen i gjennom så godt og høytidelig et epokedrama krever. Skal man trekke frem en skikkelig faen som engasjerer må det være Bibi Andersson i rollen som den svovelrykende abedissen Rikissa. Grimmere institusjonell ondskap i Guds navn skal man grave dypt etter. Den relativt ferske Joakim Nätterqvist leverer også en troverdig innsats som Arn, der han stadig blir utsatt for prøvelser, men i sin ridderlighet fortsetter ferden gjennom livet med rak rygg. Stellan Skarsgård gjør også sedvanlig stor innsats, denne gang i rollen som Arns onkel. Sammen skaper de en verden som trollbinder.

Spektakulære sverdkampscener imponerer. Det samme gjør landskapet.
Spektakulære sverdkampscener imponerer. Det samme gjør landskapet.


Påkostet

Det er tydelig filmskaperne har hatt et behagelig budsjett å jobbe med, her er det nemlig ikke spart på noe. Musikken er drivende, pompøs og billedlig – den parrer seg sømløst med de storslåtte naturbildene, spektakulære sverdkampscenene og de høviske herremenn fra svunne tider. Fortellingen består av universelle temaer som krig og religion, svik og kjærlighet. Det er ætt mot ætt, småkonger mot småkonger og den lille mann mot den klippefaste kirkemakten. Tvister blir på løst på blodig, men lovlig vis, og naturskjønnheten livet i middelalderen bød på er nydelig presentert. Og som vi allerede er smertefullt vant med; kristne og muslimer i innbitt krig om Midtøsten. Slik får den historiske historien en sårt aktuell link.

Filmen er spilt inn i Sverige og Marokko (som Det Hellige Land), sammen danner landenes ulike natur skarpe kontraster; nordens grønne skoger og sletter, Det Hellige Lands golde ørkenlandskap og fargerike storbyer.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Det var en herlig opplevelse å se første del av filmatiseringen av Guillous middelalderdrama. Handlingsforløpet raser av gårde, og i løpet av de to timene og atten minuttene holder den drivende fortellingen deg fastspent til kinostolen. Dette er årets opplagte julefilm – kanskje ikke for de minste, enkelte av scenene er nemlig brutale blodsutgytelser, men samtidig holder de estetikken på toppnivå.

Dette er intet mindre enn det perfekt tidspunkt for å lansere denne påkostede storfilmen, da Hollywood på løpende bånd leverer sine gigantomane, men ikke alltid like medrivende filmproduksjoner. Jeg gleder meg til fortsettelsen, til de pompøse kjærlighetsutleveringene, til de flotte fullblodshestene i elegant gallopp og ikke minst til svimlende kampscener der man ikke kan gjøre annet enn å måpe kjeven av seg.

Arn - Tempelridderen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen