Et nytt armbånd med et UV-dosimeter skal forhindre solbrenthet. Det gammeldagse armbåndet på dette bildet ser imidlertid ut til å ha gjort en dårlig jobb.
Teknofil
Et nytt armbånd med et UV-dosimeter skal forhindre solbrenthet. Det gammeldagse armbåndet på dette bildet ser imidlertid ut til å ha gjort en dårlig jobb. (Bilde: iStock Photo)

Armbånd sier ifra når du har solet deg nok

Nyttig verktøy mot solbrenthet.

Hvert år oppstår det rundt 200 000 tilfeller med føflekkreft verden over, og en viktig måte å forhindre dette på er å begrense tiden ute i sola.

Nå er forskere ved skotske University of Strathclyde i ferd med å kommersialisere et spesielt armbånd som inneholder en måler som kan finne ut når du har tilbrakt for lang tid i direkte sollys.

Dermed kan soldesperate nordmenn få et nyttig verktøy i de få solfylte dagene vi har, og som ofte ender opp med solbrente kropper.

Vanskelig å vite

Det er vanskelig å vite om man har vært altfor lenge ute i sola eller ikke, og dette gjelder også når det er overskyet. Oftest finner man ikke ut at man er solbrent før det er for sent, og andre langsiktige konsekvenser som hudkreft er enda vanskeligere å oppdage.

Armbåndet fra Strathclyde-universitetet skal derimot gjøre saken enklere ved å by på en visuell advarsel når det er på tide å trekke inn i skyggen eller klatte på seg mer solkrem.

Svensk masseproduksjon

Teknologien blir kommersialisert i armbåndsform av det svenske selskapet Intellego Technologies. Armbåndet fungerer ved å bruke et stoff som er sensitivt overfor ultrafiolett lys, samt et fargestoff som reagerer til pH-nivåene i måleren.

Når risikoen for solbrenthet øker, endrer armbåndet farge fra gult til rosa. Dette er mulig fordi det UV-sensitive stoffet blir «spist opp» av sollyset og endrer egenskaper.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Svenskene i Intellego Technologies har planer om å få armbåndet klart til salg innen neste sommer.

(Kilde: University of Strathclyde)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen