ARM lover rå håndholdt grafikk

Denne grafikken er peanuts, skal vi tro ARM.

ARM lover rå håndholdt grafikk

Mobilen kan ha grafikkytelse som en vanlig spillkonsoll innen to år.

Den raske framveksten av små datamaskiner – da spesielt smarttelefoner, nettbrett og håndholdte spillkonsoller – har også ført til fortgang i utviklingen av bedre komponenter for disse. Allerede er det klart at britiske ARM Holdings, mest kjent for sine ARM-prosessorer, er på kraftig fremmarsj.

Er ARM ukjent for deg kan du trøste deg med at du trolig eier et produkt med ARM-prosessor allerede. De brukes i brorparten av alle mobiltelefoner og finnes ellers i en haug musikkspillere, spillkonsoller og kalkulatorer. Av mer kjente ARM-lisensierte produkter nevner vi A4- og A5-prosessoren som sitter i Apples iPad og iPhone 4, samt Exynos (Hummingbird) i Samsung Galaxy-produkter. Nvidia Tegra vil nok også ringe en bjelle for noen.

Mobilchip med PlayStation 3-ytelse?

At ARM ikke ligger på latsiden kom frem når de nylig presenterte en kommende grafikkprosessor (GPU), Mali-T658. Den skal kunne skalere opp til åtte kjerner og yte ti ganger bedre enn Mali-400 MP, som vi blant annet finner i Samsungs nåværende toppmodell Galaxy S II.

Dette betyr visstnok grafikkytelse på linje med en vanlig PlayStation 3, ifølge selskapet selv.

Dessverre må vi nok vente litt med så mye grafikkmuskler i et lommevennlig format. Mali-T658 er nemlig et par hakk unna, for først ut er Mali-T604 til neste år. Tidligst i 2013 er Mali-T658 ventet å ta plass i en smartmobil, nettbrett eller TV nær deg.

Og når det endelig skjer er det for øvrig ikke gitt at den er kongen på haugen. Imagination Technologies' regner nemlig med at deres PowerVR-GPU, som for øvrig er ansvarlig for at Apple iPhone 4S har bedre grafikkytelse enn Galaxy S II, vil ligge på samme nivå når den tiden kommer.

(Kilder: Anandtech, BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen