Arkeologen over alle

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Da bestekompisene Steven Spielberg og George Lucas kom med actionfilmen "Raiders of the Lost Ark" i 1981 var med ett en av filmhistoriens største helter født: Indiana Jones. Filmen gikk rett hjem hos både publikum og kritikere og den markerte starten på en etter hvert uendelig populær filmsjanger; eventyrfilmen.

To oppfølgere fulgte, "The Temple of Doom" (1984) og "The Last Crusade" (1989), og Spielberg avsluttet den siste med bildet av Indiana Jones som rir inn i solnedgangen. Dermed følte han at trilogien var avsluttet, men helter som Indiana er ikke skapt for pensjonisttilværelsen.

Kontroll av våre tanker

Året er 1957, 19 år er gått siden vi sist møtte Indiana Jones. Kommunistjakten rir USA som en mare og doktor Jones er kommet i FBIs søkelys etter en hendelse i ørkenen Southwest. Stillingen hans ved universitetet henger i en tynn tråd da han kommer i kontakt med den unge rebellen Mutt (Shia LaBeouf) som tilbyr Indiana muligheten til å bli med på en ekspedisjon som kan føre til århundrets oppdagelse: Den legendariske Krystallhodeskallen fra Akator.

Men i hælene har de en gruppe sovjetiske soldater ledet av den iskalde Irina Spalko (Cate Blanchett), som drømmer om å bruke hodeskallen til å skape et våpen som kan kontrollere menneskers tanker.

Harrison Ford gjorde de fleste av stuntene selv i den fjerden filmen slik han gjorde i de tre forrige rundene.
Harrison Ford gjorde de fleste av stuntene selv i den fjerden filmen slik han gjorde i de tre forrige rundene.


Saksøkt og fengslet

Da det ble klart at det skulle lages en fjerde film var forventningene ikke overraskende enorme blant kritikere og fans, og filmproduksjonen ble holdt strengt hemmelig. En av statistene ble saksøkt for å ha brutt taushetsloven han var pålagt og en mann ble fengslet etter å ha stjålet en PC med hemmelige dokumenter omkring produksjonen.

Mange var redd for at Indiana Jones nå var blitt for gammel til å løpe rundt fra den ene actionsekvensen til den andre, og tanken på at han muligens skulle ha en sønn midt oppi det hele gjorde ikke saken bedre. Men 22. mai var den verdensomspennende kinopremieren et faktum og undertegnedes tvil ble brått gjort til skamme.

Back to the basics

Etter kinolanseringen delte publikum seg i to leire: De som likte den og de som mente den var den dårligste i serien, en film som aldri burde sette dagens lys. Selv hører undertegnede utvilsomt hjemme i den første kategorien. Den gode gamle eventyrfilmen var tilbake, og Indiana Jones understrekte med tjukk sprittusj hvorfor han er en av tidenes absolutte filmhelter.

Spielberg, Lucas & Co. har funnet tilbake til eventyrformelen som tidvis manglet eller druknet i de forestående Indiana Jones-oppfølgerne. "The Temple of Doom" ble en oppvisning i overdreven vold og ekstremt karikerte karakterer, mens "The Last Crusade" druknet i overdreven bruk av kristenreligiøse elementer. De var gode filmer, for all del, men kunne ikke måle seg med originalen.

M. Night Shyamalan var blant de som ble forespurt om å skrive et utkast til manus for en fjerde Indiana Jones-film. Men Shyamalan takket nei til tilbudet.
M. Night Shyamalan var blant de som ble forespurt om å skrive et utkast til manus for en fjerde Indiana Jones-film. Men Shyamalan takket nei til tilbudet.


I "Krystallhodeskallenes rike" står det utenomjordiske elementer på menyen, men heldigvis unngår filmen å bli en parodi av "X-files". Det hele pakkes inn i en idèrikdom og fantasi slik vi forbinder med den gode gamle duoen Spielberg og Lucas glansdager. Lucas og David Koepp har levert et velskrevet og gjennomarbeidet manuskript hvor man aldri har et stille øyeblikk uten at det bikker over i det ekstreme.

Stjernelag

I en scene er LaBeouf på vei til å sette Indys velkjente hatt på sitt eget hode, hvorpå Ford tar den bestemt fra ham og setter den på sitt eget for på den måten å fortelle at han ikke har planer om å legge inn årene. Harrison Ford er blitt eldre, Indiana er blitt mer moden, men eventyrlysten bobler fremdeles under huden hans som på et barn i en fornøyelsespark.

I ryggen har Ford et bunnsolid stjernelag. Først og fremt beviser LaBeouf ("Transformers") at han er en allsidig skuespiller, han leverer varene og fremstår som et naturlig valg til rollen som Indy Junior. Ray Winstone ("The Departed"), Jim Broadbent ("Hot Fuzz") og John Hurt ("V For Vendetta") utgjør et sterkt team med støttespillere.

Men det er uten tvil Cate Blanchett ("Elizabeth - The Golden Years") som sammen med Harrison trekker filmen opp flere nivåer ekstra. Iskald som en arktisk vinter, ondskapsfull og målrettet som Svartedauen på vei mot Norskekysten blir hun aldri på noe tidspunkt en parodi.

Steven Spielberg hyret inn russisk skuespillere i rollene som russiske soldater slik at deres aksenter ville være autentisk.
Steven Spielberg hyret inn russisk skuespillere i rollene som russiske soldater slik at deres aksenter ville være autentisk.


Indiana-piken

"Indiana Jones og Krystallhodeskallenes rike" benytter en rekke elementer som er velkjente fra de foregående filmene og som garantert vil få fansen til å glise bredt. Alt fra Paramount-fjellet som går direkte over i filmens første scene, til flyet som reiser over kartet er med. Nok en gang står Indiana Jones overfor en dyreart av det skremmende slaget i enormt antall, mens det musikalske geniet John Williams komposisjoner følger hvert minste lille bilde.

Det er også en genistrek at man har fått Karen Allen til å gjenta rollen som Marion Ravenwood, som for fansen er den evige Indiana-piken etter hennes opptreden i "Raiders of the Lost Ark".

Visuell lekkerbisken

Sist men ikke minst er filmen en overdådig visuell lekkerbisken, her har man brukt idérikdommen og fantasien for alt hva den er verdt og detaljrikdommen er upåklagelig. Den legendariske filmfotografen Janusz Kaminski maler imponerende tablåer, og de visuelle effektene signert Lucas’ selskap Industrial Light and Magic (ILM) gjør seg i hjemmekino. På DVD-utgivelsen er dette presentert gjennom 2.40:1 anamorphic widescreen og med THX-lyd.

Denne DVD-anmeldelsen er basert på enkeltdisk-utgaven hvor man serveres kun en smakebit av det ekstramateriellet som foreligger på dobbeltdisken. "The Return of the Legend" er en liten dokumentar på underkant av 20 minutter hvor Ford, Spielberg og Lucas forteller om prosessen med å få Indiana tilbake på filmlerretet.

Den siste filmen gir oss et innblikk i forproduksjonen. Til tross for knappe 11 minutter er denne langt mer inngående og interessant for film- og Indiana Jones-fans der den gir oss et velinformert innsikt i arbeidet med blant annet de visuelle effektene, kamera og kostyme. For mer av dette anbefales glatt dobbeltdisk-utgivelsen.

Dette er den første Indiana Jones-filmen uten skuespiller Pat Roach, som hadde en rolle i alle de tre første filmer. Roach døde i 2004.
Dette er den første Indiana Jones-filmen uten skuespiller Pat Roach, som hadde en rolle i alle de tre første filmer. Roach døde i 2004.


Konklusjon

Spielberg og Lucas har med "Indiana Jones og Krystallhodeskallenes rike" omsider lykkes å skape den mest komplette eventyrfilmen siden "Raiders of the Lost Ark". Mystikken og filmens arkeologiske fakta tviholder grepet om publikummet, det føles som vi selv er med på et eventyr der vi oppdager glemte sivilisasjoner og nærmest får føle kappløpet mot tiden og sovjetiske kommunister på kroppen. Filmmediet har alltid fremstått som det perfekte reisemiddel når man vil ta en pause fra hverdagen, og i selskap med Indiana Jones blir det aldri kjedelig!

Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen