Årets scenerigg

Årets scenerigg

Vi har tatt en liten prat med ansvarlige for lyd og lys på TG.

På et treff som The Gathering hvor over 5200 datainteresserte møtes er det ikke kun data og spilling som står i fokus, lyd- og lysopplevelsen er også vesentlig for de datafrelste.

Lyd og lys ved scenen har blitt viktigere enn før, deltakere har også utstyrt seg med store høyttalere som ruger med høy techno til de nærmeste radene.

Vi har i denne anledningen snakket litt med Øyvind Rustad og Nils Anders Sandvik. Det er disse som står bak årets rigg.

Øyvind Rustad og Nils Anders Sandvik
Øyvind Rustad og Nils Anders Sandvik

– Lydsignalene er digitale, alt av lydsignaler går via Cat5E-kabler til lydmikseren vår av type Midas PRO2C. Dette forenkler mye av jobben da det bytter ut tradisjonelle kabler med noen få Cat5E kabler.

Øyvind og Nils spurte oss om hva vi syntes om åpningshowet, noe vi syntes var litt spesielt, men moro. Det er jo tross alt ikke hvem som helst som har fått opplevd Peaches opptre live, i alle fall ikke på de siste ti år. Vi vil jo at folk skal huske åpningshowet sier Øyvind, noe som holder mål de fleste år.

Øyvind og Nils kunne fortelle oss at det var tilsammen et effektforbruk på 200 000 watt med lyd og lys, kun til scenen. De har tilsammen 50 bevegelige, multifunksjonelle lys på årets scene. Lydanlegget består av åtte Meyer Sound MICA-toppkasser som danner et såkalt "Line Array", samt fire bunnkasser, på hver side av scenen. Alle høyttalerne er aktive, det vil si at de har innebygget forsterker. De kunne også fortelle at de estimerer tre dager riggetid, og har kun crew med kompetanse i det de skal gjøre. Det er tross alt dyrt og følsomt utstyr det skal jobbes med.

Dette er karen som har til oppgave å pøse på med bilder på lerretet
Dette er karen som har til oppgave å pøse på med bilder på lerretet

Projektoren som brukes på scenen er i år kraftige saker, hele 30 000 ANSI lumen presses ut av denne karen. Denne er av type Digital Lightning 45HD-3D. Projektorene som brukes på sidelerretene er to Barco FLM HD20 på 20 000 ANSI lumen.

Vi fikk også et lite overblikk over lastebilen hvor videostreamen kommer fra. Signalene fra scenen splittes til analoge signaler og føres så ut til siden av skipet hvor de går til lastebilen. Der inne sitter det et eget team som sørger for at videostreamen er oppe å går. På grunn av at det var produksjon inne i lastebilen kunne vi dessverre ikke komme inn å se på oppriggingen der. Vi fikk i midlertidig et lite blikk inn i lastebilen da det kom en kar som skulle inn, det som kunne sees de sekundene døra var oppe var imponerende. Det kunne ligne på en slik varebil man får se i film av FBI-agenter som skal overvåke en mistenkt. Eneste forskjell var at det var video som ruget over skjemene og ikke tall og bokstaver i uendelige mengder.

Ikke bare lyd og lys

Årets tak-dekorasjon. Et imponerende syn, selv om det ikke var helt det vi hadde forventet.
Årets tak-dekorasjon. Et imponerende syn, selv om det ikke var helt det vi hadde forventet.

Det er ikke kun lyd og lys som det er gjort noe med, dekorasjonen i skipet hører også til. På sceneteppet henger det stjerner i forskjellige størrelser og farger. Øyvind fortalte at den gedigne hvalen som henger i Vikingskipets tak var smeltet sammen med strykejern. Plasten som brukes er av samme type som i søppelsekker, bare litt tykkere. Tidsforbruket på å få den ferdig var to dager jobbing i strekk. Hvalen inneholder da kun vanlig luft. Til tross for dette kunne jeg personlig ønsket å se litt mer staselig dekorasjon. Hadde jeg skulle gjettet på forhånd hva som skulle henge i taket ville jeg har gjettet på TGs romstasjon som er avbildet på hjemmesiden Gathering.org. Realiteten i det hadde vel vært minimal med tanke på hvor mye arbeid det faktisk er å ordne noe slikt, og TG-gjengen har vært særdeles flink i år som i alle år, på alle områder!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen